ÅPENHET: Politimester Ole B. Sæverud er opptatt av at politiet skal være åpne i sin håndtering, og varsler allerede nå evaluering av politiets innsats.

Ydmyk politimester: − Viktig å være åpne

Politimester Ole B. Sæverud tror det er for tidlig å konkludere med om politiet vil møte kritikk for sin håndtering av drapene i Kongsberg - men varsler allerede nå evaluering.

Av 

Martin Lægland

Publisert:

Massedrapene i Kongsberg har vært håndtert av Sør-Øst politidistrikt, med støtte av ytterligere politiressurser fra PST og nærliggende politidistrikt.

På en pressekonferanse torsdag formiddag, kunne Sæverud opplyse at flere av ofrene - trolig alle - ble drept etter at politiet første gang var i kontakt med gjerningsmannen drapskvelden.

Politimesteren slår allerede nå, mindre enn et døgn etter hendelsen, fast at politiets håndtering skal og må evalueres.

– Det er fordi alle å alvorlige hendelser åpenbart skal evalueres. Da er det viktig å bare si det klart med en gang, forklarer han til VG.

Større operasjonssentral

Politiet har de siste årene vært under reform. Deriblant Sør-Øst politidistrikt, som i 2016 ble slått sammen fra Nordre Buskerud, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark til ett politidistrikt.

– Med de omstruktureringene som har vært i politidistriktet, har dere hatt gode nok ressurser til beredskap i denne saken?

– Hva er godt nok? Å håndtere slike krevende ressurser krever ganske store ressurser.

– Blant annet på operasjonssentralen med én gang. Og den vi har nå er større enn de fire gamle vi hadde. Samtidig tenker jeg at vi da beveger oss inn i et politisk formterreng vi ikke skal videre inn i akkurat nå, sier Sæverud til VG.

Under pressekonferansen trakk Sæverud fram lærdommer fra både 22. juli og angrepet mot Al Noor-moskeen i Bærum. Særlig politiets håndtering av 22. juli har vært gjenstand for omfattende kritikk.

ORIENTERING: Politimester Ole B. Sæverud orienterte torsdag formiddag pressen om drapene i Kongsberg.

Avviser ikke kritikk

Politiet hadde kontakt med mannen klokken 18.18, men mistet ham igjen. Politiet tror alle fem trolig ble drept etter det tidspunktet.

– Er dere forberedt på kritikk mot politiet i denne saken – ettersom gjerningsmannen ble pågrepet først etter første møtet med politiet, og etter han hadde tatt livet av fem personer?

– Det er det for tidlig å konkludere med.

Sæverud utdyper:

– Det har vært viktig for oss å være åpen om tidslinjen og åpen om det vi delvis vet og tror har pågått, og om tidligere bekymringsmeldinger og oppfølging. Men vi har ikke begynt å evaluere, vi holder på å håndtere saken. Så får det komme etter hvert.

Publisert:

Mer om

Krim

Kongsberg

Drap

Politiet

Flere artikler

 1. 29 minutters jakt på gjerningsmannen

 2. Kongsberg-siktet (37) truet faren på livet – ilagt besøksforbud

 3. PST om Kongsberg-drapene: Fremstår som en terrorhandling

 4. Politiet om de dramatiske minuttene: Beskutt to ganger

 5. 37-åring siktet: Fire kvinner og én mann drept i Kongsberg

Fra andre aviser

 1. Politimesteren: – Drepte trolig alle etter første kontakt med politiet

  Aftenposten
 2. PST: Vanskelig å stanse denne typen angrep

  Bergens Tidende
 3. – Drepte trolig alle etter første politikontakt

  Aftenposten
 4. Slik var angrepet på Kongsberg

  Bergens Tidende
 5. Fått flere bekymringsmeldinger om siktede

  Bergens Tidende
 6. Politiets Fellesforbund reagerer på kritikk etter Kongsberg-drapene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no