TO FEDRE: Nola og Anna (4) ble født av amerikansk surrogatmor. Nå granskes de og fedrene Geir (til høyre) og Sebastian Kvarme av norske myndigheter. Fedrene ønsker ikke å vise tvillingenes ansikt, av hensyn til barna. Foto: Nils Bjåland/ VG

- Uforståelig at våre barn skal miste en forelder

20-40 surrogatfamilier granskes av myndighetene

Skuespilleren Geir Kvarme og ektemannen Sebastian frykter de skal bli slettet som foreldre til tvillingdøtrene Nola og Anna (4).

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De er en av flere titalls norske surrogatfamilier som nå skal granskes av myndighetene. Målet er å rydde opp i feilregistrerte foreldre av surrogatbarn.

I et brev fra Skattedirektoratet fikk Geir og Sebastian Kvarme beskjed om at de begge ikke kan være foreldre til døtrene - til tross for at de ble folkeregistrert som det av norske myndigheter etter fødselen.

LES OGSÅ: Lysbakken varsler strengere regler for surrogati

Kan ikke ha to fedre

Årsak: Et barn kan ikke ha to fedre ifølge Barneloven. Trolig har ekteparet aldri vært juridisk foreldre til jentene. Ingen kan imidlertid svare på hvem som er far til hvem av barna, om den ene har juridiske rettigheter til begge eller om de har alle rettigheter til hver sin datter.

- Det oppleves helt ukontrollert. Det er enkeltmennesket mot systemet - en uvirkelig klappjakt. Samtidig er det helt virkelig, sier Geir Kvarme til VG.

Det var da familien på fire kom hjem fra årets pinseferie at brevet fra Skattedirektoratet lå i postkassen. Der sto det at det er i strid med norske lover for et barn å ha registrert to juridiske fedre.

- Vi gjorde alt riktig, var helt åpne overfor norske myndigheter gjennom hele prosessen og har levert inn all dokumentasjon, sier Kvarme, som har vært sammen med Sebastian i 13 år. For fem år siden giftet de seg, og året etter, i 2007, kom Nola og Anna - født av surrogatmor i USA.

Det norske konsulatet i San Francisco hjalp dem med å få utstedt norske pass til begge barna, på bakgrunn av at de begge var foreldre til jentene i henhold til amerikansk fødselsattest.

ER DU RAMMET AV DETTE? HAR DU TIPS I SURROGATI-DEBATTEN? Kontakt oss her

Faksimile VG 04.07.11 Foto:

- Sier ingenting om løsningen

De siste ukene har mellom 20 og 40 norske familier blitt kontaktet av Skattedirektoratet, som ikke kan utelukke at også flere blir innlemmet i den omfattende kontrollen.

Ekteparet Kvarme har valgt å stå fram i VG fordi de frykter at deres barns juridiske rettigheter står i fare, og fordi de vet at det er mange som er i samme situasjon som dem.

- Myndighetene sier at vi begge ikke kan være foreldre til våre barn, men de sier ingenting om løsningen, sier Sebastian Kvarme.

Presset de lever under nå går både utover nattesøvnen og oppleves som en slitasje for familien.

Den største frykten er hva som vil skje med barna dersom den av dem som er folkeregistrert far skulle dø, eller forholdet dem imellom skulle ta slutt.

LES OGSÅ: Påtroppende homofil politidirektør hentet barn i USA

Engasjerte advokat

Skattedirektoratet bekrefter overfor VG at en av dem som i dag står oppført som foreldre vil stå uten juridisk forbindelse til barnet i en overgangsperiode - frem til en eventuell stebarnsadopsjon.

Ekteparet engasjerte amerikansk advokat med internasjonal erfaring i lignende saker, og sier de gjorde det som sto i deres makt for å gjøre alt riktig.

- Vår opplevelse var at informasjonen om hvordan en slik sak skulle håndteres var forskjellig etter hvilken etat vi henvendte oss til. At norske myndigheter nå sier at de ikke godkjenner amerikanske juridiske dokumenter, er totalt uforstårlig for oss, sier Geir Kvarme.

I ekteparet Kvarmes tilfelle kan granskingens utfall enten bli at en av dem mister all juridisk rett til begge barna eller at de mister juridisk rett til et barn hver, siden de er biologisk far til hver sin datter.

- Uforståelig

I brevet fra Skattedirektoratet heter det at det må foreligge en adopsjon dersom begge fedrene skal kunne være folkeregistrert som foreldre. Det sier ekteparet de aldri fikk beskjed om da de folkeregistrerte døtrene.

De opplever myndighetenes innstramming av regelverket flere år etter som et overgrep mot det etablerte familielivet.

- Det oppleves uforståelig at våre barn skal miste en forelder, når de har mulighet for å ha de to de har hatt hele sitt liv, sier de.

En registrering i folkeregisteret innebærer ikke noen godkjenning fra norske myndighters side. Det opplyser ekspedisjonssjef Arni Hole i Barne- og likestillingsdepartementet til VG.

- Registreringen medfører derfor ikke at barna har fått noen juridisk binding til norske foreldre, sier Hole.

- Betyr dette at disse barna i dag ikke har to juridiske foreldre, selv om begge står oppført som foreldre i folkeregisteret?

- Det er korrekt.

Les mer i dagens VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder