Mann angrepet av anti-rasitiske demonstranter

Ingen sammenstøt mellom demonstranter i Oslo sentrum

UNIVERSITETSPLASSEN (VG Nett) Her får mannen juling etter å ha provosert de anti-rasistiske demonstrantene.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den fredelige motdemonstrasjonen mot Norwegian Defence League ble brått avbrutt da mannen begynte å rope under en antirasitisk apell på Universitetsplassen i Oslo sentrum. Budskapet til mannen skal ha handlet om hudfarge.

Mannen ble rolig bedt om å forlate stedet, men svarte med å dytte en av demonstrantene i bakken. Mannen ble da omringet av en folkemengde på mellom femti og hundre mennesker, en del av dem meget aggressive.

Rundt ti personer skal ha vært voldelige, mens andre forsøkte å lede mannen bort fra området. Mannen gjorde på et tidspunkt maskingevær-bevegelser og smilte mot personene som angrep ham.

Blødende fra hodet ble han tatt hånd om av politiet, og er nå fraktet bort fra stedet. Han har ifølge politiet ingen tilknytning til Norwegian Defence League, som hadde en mindre demonstrasjon ved Akershus festning klokken 12.

FRAKTET BORT: Etter å ha blitt kraftig forslått, ble mannen fraktet bort av politiet. Foto: Bjørnar Tommelstad

- Vi tok ham med for å beskytte ham. Han er fin i formen, opplyser operasjonsleder Svein-Martin Ege ved Oslo politidistrikt til VG Nett.

VGTV: Se mannen bli angrepet her

- Uheldig

Generalsekretær Seher Aydar i Rød Ungdom, synes at det er uheldig at episoden skjedde under deres arrangement. Organisasjonen er en av initiativtagerne bak motdemonstrasjonen som samlet en stor menneskemengde på Universitetsplassen.

- Men jeg tror ikke det kommer til å ødelegge for markeringen. Fokuset må være på det store budskapet, på markeringen som varte en time, ikke på det som skjedde i tre minutter mot slutten, sier hun til VG Nett.

Aydar er ellers fornøyd med dagens arrangement.

- Opp mot tusen mennesker var samlet til et fredelig budskap. Jeg er glad for at så mange møter opp når det virkelig gjelder. Det er mange som viser motstand mot nazisme og rasisme, og det er et budskap politikerne og andre må ta til seg, sier hun.

JAGDE BORT MANN: Demonstrantene ropte «ingen nazister i våre gater» da mannen ble fraktet bort fra stedet. Foto: Bjørnar Tommelstad

Få frammøtte

Selve demonstrasjonen til Norwegian Defence League (NDL) fant sted på Kontraskjæret ved Akershus festning. Politiet la en jernring rundt området. Sivile spanere luket ut personer de mente kunne forårsake uønskede episoder.

Totalt var det bare opp mot 15 personer som var møtt frem til demonstrasjonen. Etter en kort apell, ble NDL-leder Lena Andreassen bedt om å forlate stedet av politiet.

Hun ble kjørt bort i en pansret politibil. Dette skjedde etter meldinger om at venstreorienterte grupper nærmet seg området.

Fryktet voldelige sammenstøt

Samtidig mobiliserte blant annet Blitz og SOS rasisme til motdemonstrasjoner. Det var også fryktet at andre, mer ekstreme, venstreorienterte grupper ville gjøre det de kunne for å stoppe demonstrasjonen.

- Venstreekstreme grupperinger har varslet at de skal stoppe oss, og vi har fått signaler på at de planlegger å gjøre det med voldelige midler. Hvis de venstreekstreme og Blitz gjør som de har varslet, så blir det nok bråk, sa Andreassen til VG Nett lørdag morgen.

Begge demonstrasjonene er nå avsluttet. Det er ikke meldt om noen voldelige sammenstøt mellom grupper som demonstrerte.

DEMONSTRASJON: NDL-leder Lena Andreassen skal holde appell på Kontraskjæret i Oslo. Foto: Bjørnar Tommelstad


- Ikke rasister

Selv planla NDL en fredelig demonstrasjon.

- Ingen av våre medlemmer kommer til å lage bråk. De har fått strenge instrukser på hvordan de skal oppføre seg, sa Andreassen.

Ifølge Andreassen er NDL en organisasjon som er mot islamsk fundamentalisme i Norge. Hun benekter påstander om at NDL har rasister og nynazister blant medlemmene.

- Siden februar har vi jobbet hardt for å kaste ut alle nynazister og rasister, og vi har klart å kaste ut alle sammen. Organisasjonen består av alle slags mennesker, også personer med ikke-norsk bakgrunn. Vi er en organisasjon som ikke ønsker at sharia og radikal islam får fotfeste i Norge, sier Andreassen.

Fått råd fra England

Medlemmer tilknyttet NDLs søsterorganisasjon, English Defence League (EDL), skal ifølge Andreassen ha kommet til Norge i anledning demonstrasjonen.

- Ja, de er i Norge, men det er ikke så mange briter som kommer. Vi håpet også at noen svensker ville møte opp, men det ser ikke ut til at de gjør det, sier Andreassen.

I forkant av demonstrasjonene fikk Andreassen råd fra EDL-leder Tommy Robinson.

- Jeg snakket med Tommy (Robinson) i går. Han ga meg noen tips om hvordan vi skal gjennomføre demonstrasjonen og litt om hvordan vi bør forholde oss til mediene, sier Andreassen.

9. april

Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby er opprørt over at Norwegian Defence League bruker 9. april, datoen da Nazi-Tyskland invaderte Norge i 1940, til å demonstrere mot det de kaller en muslimsk okkupasjon av Norge.

- Dette er helt håpløst. Jeg reagerer kraftig på bruken av denne datoen, sier 93-årige Sønsteby til Aftenposten.no.

Andreassen sier valget av dato er helt bevisst.

- Vi har stor respekt for «Kjakan». Han er en helt av sin tid. Hvorfor vi valgte nettopp 9. april vil jeg komme nærmere inn på i appellen, sier Andreassen.

Politiet gjør seg klare

Politiet varsler at de setter inn en del ressurser for å hindre voldelige sammenstøt i Oslo sentrum.

- Det kan skapes konflikter av en eller annen karakter som gjør at vi må ta høyde for dette også når vi skal ta ut mannskapene, sier visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder