FRA EGYPT: Bukkehornkløverfrø fra Egypt er mistenkt for å stå bak E.coli-utbruddet i Europa. De kan befinne seg i Wibulls spireblanding som nå trekkes tilbake. Foto: Ap/Nordic Garden

E.-coli-mistenkte spirefrø solgt i Norge: Disse norske butikkene solgte E.coli-spirene

(VG Nett) Nordic Garden AS tilbakekaller spireblandingen Weibulls etter mistanke om E.-coli-smitte.

Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Mattilsynet fikk informasjonen om at de smittemistenkte bukkhornskløverfrøene fra Egypt kan finne seg i Norge via informasjonssystemet RASFF.

- Alle EU-medlemslandene har fått i oppgave å spore hvor spirefrøene er blitt importert, og som et resultat av dette har vi nå funnet de også i Norge, sier rådgiver i Mattilsynet, Marit Lilleby Kvarme, til VG Nett.

Les også: Egyptiske frø kan være kilde til E. coli-smitte

Fra Sverige

Det er Weibulls spireblanding som trekkes tilbake. Nordic Garden i Norge kjøper spireblandingen fra Econova i Sverige, som selv kjøper frø i løsvekt og pakker posene.

Tidligere i juli trakk Econova tilbake 25 kilo av bukkhornskløverfrø fra Egypt som kan være fra samme parti som antas å ligge bak E.coli-smitten i Europa.

De har tidligere uttalt til VG Nett at spirefrøene ikke er solgt i Norge, men det viser seg nå å være feil.

Les også: Nytt utbrudd av dødelig E. coli-smitte

- Gjør alt vi kan

Direktør Roy Bonnegolt i Nordic Garden sier til VG Nett at det er cirka 100 poser som befinner seg i Norge, men at bare er 16 poser som er solgt til kunder siden januar 2011.

- Det er viktig å understreke at det dreier seg om et lite parti, Econova og Nordic Garden sender ut mellom åtte og ti millioner poser i Skandinavia. Men hvis en person blir syk som følge av det, så er det katastrofalt. Derfor gjør vi nå alt vi kan for å få de tilbake, sier han.

Ifølge Mattilsynet er blandingen solgt på disse utsalgsstedene:

** Felleskjøpet Rogaland Agder i Stavanger
** Hove Plantesalg
** Maxbo Stormarked på Hvam
** Noko AS
** Nes innkjøpslag Ba

- Tatt lang tid

Mattilsynet sier at spirene ble trukket tilbake i Norge allerede 5. juli. Nordic Garden fikk informasjon direkte fra virksomheten i Sverige, mens Mattilsynet har måtte vente på svenske myndigheter.

- Her har informasjonen gått i en sløyfe før vi fikk den og da har det tatt lang tid. Det er alltid nyttig å ha informasjon tidligst mulig.

- Det er ingenting som skal tilsi at det er noen stor fare, spireblandingen trekkes tilbake på grunn av mistanke og at vi er føre var, understreker rådgiveren.

Dødsbakterie

E.-coli-utbruddet i Tyskland og Frankrike startet i mai og skal ha tatt minst 47 liv. Bukkehornkløverfrø fra Egypt ble utpekt som mistenkte i slutten av juni.

Spanske agurker ble først mistenkt for å være smittekilden, men ble senere frikjent. Smittebeskyldingene satte sinnene i kok, og en av de to grønnsaksprodusentene i Spania som først ble beskyldt for å spre E. coli-bakterien i Europa, har gått til søksmål mot helsemyndighetene i Hamburg.

Les også: E. coli-utbruddet: Advarer nordmenn mot internett-frø

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder