KNUSENDE RAPPORT: Eldreomsorgen i Oslo er svekket på de fleste områder de siste årene, hevder rapporten. Siv Jensens Frp-byråd Sylvi Listhaug (bak) er ansvarlig byråd for eldre og sosiale tjenester i Oslo. Her er Frp-delegasjonen på besøk ved Solvang sykehjem tidligere i valgkampen. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Ny rapport totalslakter eldreomsorgen i Oslo

Men eldrebyråden er kritisk til rapporten

(VG Nett) Eldreomsorgen i Oslo sakker akterut, viser en ny rapport som legges fram to uker før valgdagen. - Dette er svært alvorlige tall, sier Aps byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I rapporten fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR), som legges fram i dag, blir eldreomsorgen i Oslo kraftig kritisert. Rapporten er utført på oppdrag fra Pensjonistforbundet.

FØLG VALGET PÅ FACEBOOK

Oslo får stryk

Forskerne Ivar Brevik og Lars Nygård mener Oslo kommune har hatt gunstige muligheter for å bygge opp tilbudet og øke kvaliteten de siste årene, men at kommunen i stedet har utnyttet et gunstig befolkningsgrunnlag til å bygge ned tjenestene.

I rapporten sammenlignes Oslo kommune med landsgjennomsnittet. På flere områder hevder rapporten at kommunen ligger milevis unna kvaliteten som resten av landet tilbyr i snitt.

I Oslo er for eksempel antallet enerom med bad og WC hele 34 prosent under landsgjennomsnittet. Enda verre er det for institusjonsplasser for rehabilitering og habilitering for eldre. Her ligger Oslo hele 57 prosent under snittet, hvor kun en av seks korttidsplasser ble brukt til slike formål i 2010.

- Bekrefter det vi har trodd

- SKREMMENDE TALL: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat libe Rieber-Mohn mener tallene som presenteres i rapporten er rystende. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn er rystet over tallene.

- Tallene er sjokkerende. Denne rapporten bekrefter det vi hele tiden har påpekt: Det bygges for få nye sykehjemsplasser, terskelen for å komme på sykehjem er for høy og kvaliteten på tjenestene er alt for dårlig, sier Rieber-Mohn.

Hun slår fast at kommunen står overfor enorme utfordringer innen eldreomsorgen, og at utviklingen under Høyre/Frp-byrådet ikke har gjort situasjonen bedre.

Har kuttet år etter år

- Dette er et resultat av byrådet år etter år har kuttet i overføringene til bydelene. Det er bydelene som har ansvaret for hjemmetjenesten og for kjøp av sykehjemsplasser, sier RIeber-Mohn.

LES OGSÅ: Har lovet enerom til eldre i 20 år

Rieber-Mohn mener rapporten også avslører en skummel utvikling for de hjemmebaserte tjenestene.

- Når tilgjengeligheten på hjemmetjenesten i Oslo fra 2001 til 2009 ble redusert for alle eldre, så er det ille og veldig bekymringsfullt, sier hun.

Løftebrudd

Rieber-Mohn mener rapporten også avslører klare løftebrudd fra Frp.

- Frp gikk til valg på å fjerne alle dobbeltrommene. Rapporten viser helt tydelig at de ikke har klart det, sier hun.

LES OGSÅ: Vil gi robotomsorg til eldre

Byråd for eldre og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), har ikke sett rapporten før VG Nett ringer. Men hun er kritisk til forskerne bak.

Frp kritiske til rapporten

- Vi registerer at rapporten, som er bestilt av Pensjonistforbundet Oslo der hele ledertrioen og fylkessekretæren er aktive medlemmer i Ap, kommer midt under valgkampen. Det skjedde også under forrige kommunevalgkamp, i 2007. Sist gang ga vi beskjed om at det var feil med tallene som rapporten baserte seg på. Da fikk vi beskjed fra forskeren at «dette er ikke noe å diskutere», sier Listhaug til VG Nett.

Listhaug er skeptisk til tallmateriale som brukes i rapporten.

- Jeg er også kritisk til den bastante bruken av SSBs Kostra-tall som rapporten er basert på. Det er veldig usikkert hvor god kvaliteten blir når man sammenligner ulike kommuner, sier hun.

Skeptiske til SSB-tall

Rapporten er basert på de to statistikkbasene Kostra og Iplos. Kostra-tallene er Statistisk sentralbyrå (SSB) sin database for kommunestatistikk. Kostra står for kommune-stat-rapportering.

Mange kommunetopper mener det er upålitelig å sammenligne tallgrunnlag fra forskjellige kommuner. I Kommunal Rapport i 2010 uttalte flere økonomisjefer i Kommune-Norge at de ikke festet lit til tallgrunnlaget.

Jonny Haldorsen i Grane er en av dem som advarte mest mot Kostra-tallene i Kommunal Rapport:

- Kostra er meget upålitelig. Fra min tid som forvaltningsrevisor, hvor vi skulle hente data for å sammenligne, viste det seg at vi ikke kunne bruke Kostra-tall. Grunnen var at de ikke var sammenlignbare, man hadde hele tiden følelsen av at de ikke stemte, og når man konfronterte ledere i kommunen med tallene så var det svært ofte noe spesielt som gjorde at tallene ikke kunne brukes. Tallene hentes inn før de er ferdige i kommunene, de bygger ikke på like grunnlag, det er altfor vanskelig å sende tallene til SSB. Jeg vil påstå at tallene som kommer fra Kostra i altfor stor grad er usikre og meget sannsynlig inneholder feil som gjør dem lite egnet til bruk slik de var tiltenkt, oppsummerer han i sitt svar i undersøkelsen til Kommunal Rapport.

Ap: - Har lit til rapporten

Også i SSB, som utgir tallene, ber de om at tallene brukes med forsiktighet.

- Kostra-tallene hentes inn fra hele landet, og er ment for å kunne sammenligne kommunene. Men det er grunn til å være forsiktig i bruken av tallene i sammenligninger. Særlig når det er snakk om kommunens utgifter bør man være forsiktig, sier rådgiver Dag Abrahamsen ved seksjon for helsestatistikk i Oslo ved Statistisk Sentralbyrå til VG Nett.

Libe Rieber-Mohn (Ap) sier hun likevel mener rapporten er troverdig.

- Vi må selvfølgelig lese gjennom hele rapporten. Men vi setter stor lit til den. Det er to forskere ved et anerkjent forskningsinstitutt. Om det er noen prosent fra eller til som ikke er riktig, er ikke det som er viktig. Her er det såpass store tall at man må reagere, sier Rieber-Mohn.

VG Nett har ikke lykkes med å få kontakt med forskerne bak rapporten.

Les også

 1. Ekspertforslag skaper reaksjoner: Vil gi robotomsorg til eldre

  NØTTERØY/OSLO (VG) Midt i valgkampen kaster et regjeringsutvalg en brannfakkel inn i debatten: Vi bør ty til flere…
 2. Frp-nestleder: Verdighetsgarantien var bare en lek med ord

  (VG Nett) Per Arne Olsen (Frp) mener Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ikke har lurt politikerne, men de eldre.
 3. Jens til Marie (19): - Ikke slik vi vil ha det

  (VG Nett) Statsministeren svarte på appellen fra oldebarnet til 100 år gamle Aagot Thronæs, som måtte kjempe for…
 4. Lise Fjeldstad: - Jeg er redd selv for hvor jeg skal ende

  Skuespiller Lise Fjeldstad (72) sier det er en hån mot norske eldre at politikerne stadig bryter sine løfter om…
 5. Erna: - Aagot må få halv pris på sykehjemmet

  (VG Nett) Høyre-lederen mener det er feil av Trondheim kommune å ta fullpris av 100 år gamle Aagot Thronæs, som må bo…
 6. Ap-Rita: - Dårligere kvalitet med tosengsrom

  TRONDHEIM (VG) Ordfører Rita Ottervik (Ap) innrømmer at hun ikke når sitt løfte om full sykehjemsdekning uten å bruke de…
 7. Marie (19) sier fra til Jens: - Rydd opp i eldreomsorgen

  TRONDHEIM (VG Nett) Maries 100 år gamle oldemor Aagot måtte vente i ni måneder på sykehjemsplass, og må bo på dobbeltrom.
 8. Fabian Stang: - Går dere frivillig eller skal vi gjøre det «the hard way»?

  (VG Nett) Det gikk hett for seg da Oslo bystyre onsdag kveld skulle stemme over om de vil ta imot den omstridte parken…
 9. Eldre-statsråder har lovet enerom i 20 år

  (VG Nett) I 20 år har norske helseministre lovt enerom til eldre. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) lover det…
 10. Frp-ordførere kjøper minst privat helse

  Til tross for ideologiske forskjeller og høylytt debatt, er det små forskjeller i hvor mye kommunene bruker til private…
 11. Valgforsker kaller pensjonistene egoistiske og bortskjemte

  De er egoistiske, bortskjemte og bryr seg ikke om yngre generasjoner. Valgforsker Frank Aarebrot er ikke nådig i sin…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder