FLYSJEF: Generalmajor Finn Kristian Hannestad tror Hercules-flyene snart kan være på vingene igjen. Her foran «Nanna» etter minnemarkeringen på Evenes søndag. Foto: Rune Thomas Ege/VG

Håper å fly igjen allerede i ettermiddag

EVENES (VG NETT) Sjefen for Luftforsvaret tror Hercules-flyene som ble satt på bakken snart kan fly igjen.

  • Rune Thomas Ege
  • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Hele 335-skvadronen, avdelingen de omkomne tilhørte, ble satt på bakken etter at Hercules-flyet «Siv» kolliderte med Kebnekaise-fjellet i Nord-Sverige torsdag 15. mars.

- Etter ulykken ble det tatt en beslutning om å sette hele avdelingen på bakken. Det er ingen dramatikk i dette, det er helt normal prosedyre, sier generalmajor Finn Kristian Hannestad, generalinspektøren for Luftforsvaret, til VG Nett.

Søndag deltok han sammen med Kongen, forsvarsminister Barth Eide og forsvarskolleger i en minnemarkering på Evenes lufthavn for å hedre de fem offiserene som er meldt omkommet.

BAKGRUNN: Flykollegene snudde for å hjelpe

To av 335-skvadronens Hercules-fly står parkert på Gardermoen. Det siste, som fløy bare minutter etter ulykkesflyet torsdag, står på Evenes.

Mannskapet på dette flyet deltok selv i søket etter sine savnede kolleger og venner.

- Dette er noen av verdens mest avanserte transportfly, og vi har ingen holdepunkter for at det er noe teknisk feil med flyene. Derfor håper vi at avdelingen kan fly igjen, kanskje allerede i ettermiddag, sier Hannestad.

Flere norske fly og helikopter har deltatt i leteaksjonen etter vrakrestene, og det var norske spesialsoldater som først fant tusenvis av deler av det savnede Hercules-flyet høyt oppe i Kebnekaise-fjellene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder