BREIVIKS STEFAR: Tore Tollefsen (75) var sammen med Breiviks mor fra gutten var 12 til 24 år. Foto: NRK Brennpunkt

Breiviks stefar: - Jeg synes synd på Anders

(VG Nett) Da faren forsvant ut av Anders Behring Breiviks liv, trådte morens kjæreste Tore Tollefsen (75) inn i rollen som reservefar.

Artikkelen er over åtte år gammel

Stefaren, som tidligere ikke har uttalt seg til pressen, kom inn i Anders Behring Breiviks liv da han var 12 år gammel, og var tett på livet hans i 12 år - helt til det ble slutt med moren.

Nå bor han store deler av året i Thailand, men pleier å dra hjem om sommeren. Det gjorde han også i år - og fikk dermed terrorangrepet på nært hold.

I Brennpunkt-dokumentaren, som ligger ute på nrk.no og som vises på NRK 1 i kveld, blir også terroristens far Jens Breivik intervjuet. Til Stavanger Aftenblad har han sagt at han føler at han har mislykkes som far.

LES OGSÅ: Lippestad advarer mot å overvære rettssaken

- Syntes synd på Anders

Tore Tollefsen beskriver det første møtet som et møte med det han omtaler som en kjekk, ung herremann som var høflig, men ikke så tøff. Snarere en myk person, mener stefaren. Han opplevde at Breivik var sterkt knyttet til moren.

Tollefsen sier at han på den tiden syntes det var dårlig gjort av Breiviks far å ikke være der for sønnen.

- På grunn av at hans far ikke stilte opp, så var det jo mer sånn at jeg syntes synd på Anders og prøvde å være reservepappa, for å si det sånn.

Tollefsen sier også at han synes synd på Breivik i dag.

- Det han har gjort er utrolig forferdelig, men jeg synes synd på Anders.

Siste gang de møttes var da Breivik rundt 25 år. Ifølge terroristens eget manifest hadde han allerede på det tidspunktet begynt å planlegge terroren. Tollefsen sier at han ikke merket noe uvanlig.

- Hvis han noen gang våkner opp og finner ut hva han har gjort, så tror jeg han kommer til å ha det helt forferdelig, sier den tidligere stefaren.

Faren angrer

Faren Jens Breivik sier at han sliter med mange spørsmål i kjølvannet av sønnens terrorhandlinger 22. juli, og at han har skyldfølelse.

- Jeg tenker på om jeg burde gjort mer for å få kontakt, men det spørs hva det ville ha utgjort. Kanskje det hadde hjulpet om jeg hadde gjort mer for å få kontakt, sier faren.

- Angrer du på det?

- Ja.

LES OGSÅ: Breivik får ikke medisiner

- Strøk på oppkjøringen

I dokumentaren beskriver Tollefsen episoder hvor han skulle lære Breivik å kjøre bil. Det gikk ikke særlig bra, ifølge stefaren. Da Breivik skulle kjøre over en forhøyet fotgjengerovergang, klarte han ikke å komme over. Dermed stoppet bilen tre ganger og Tollefsen måtte ta over.

- Jeg følte det var sikrere å øvelseskjøre på Nesodden, der det ikke er særlig trafikk. Så var det en episode til der han skulle svinge til høyre, og slo på blinklys til høyre, men svingte til venstre. Da ga jeg opp. Vi hadde kjørt såpass mange timer, så jeg følte at det ikke var noe håp.

Etter dette skaffet Breivik seg en profesjonell kjørelærer, men strøk ifølge stefaren på oppkjøringen fordi han kjørte for sakte.

- Du sier han ikke var praktisk anlagt, men å lage en svær bombe, det klarte han, spør NRKs reporter.

- Ja, det var nettopp derfor jeg i første omgang trodde han hadde en medhjelper, som hadde klart dette for han. Men øyensynlig så har han lært seg en del ting etter den dårlige starten, for å si det sånn.

Brennpunkt-dokumentaren ligger nå på nrk.no og blir sendt på NRK 1 klokken 21.40 i kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder