FJERNET: Meddommer Thomas Indrebø (nærmest) er ferdig som dommer i 22. juli-saken, fordi han har skrevet meldinger på Facebook hvor han uttalte at tiltalte Anders Behring Breivik (33) burde straffes med døden. Foto: VGTVs direktesending

Fjernet som medommer etter dødsstraffmelding

OSLO TINGHUS (VG Nett) Thomas Indrebø (33) er ferdig som meddommer, fordi han skrev at tiltalte Anders Behring Breivik burde straffes med døden.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Bjørnar Tommelstad
 • Gordon Andersen
 • Marianne Vikås
 • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Sent i går kveld ble det kjent, via vepsen.no, at en av meddommerne i 22. juli-saken har tatt stilling til både skyldspørsmålet og straffereaksjon i sosiale medier. Dette var nytt for retten, til tross for at alle dommerne i forkant ble spurt spesifikt om nettaktivitet.

Det medførte at tingrettsdommer Wenche Arntzen startet rettsdag nummer to med én times pause, slik at de kunne fatte en beslutning i den uheldige saken.

- Hans uttalelser er egnet til å svekke tilliten til om han vil vurdere skyldspørsmålet og straffereaksjonen uhildet, slo Arntzen fast etterpå.

VG DIREKTE: Få siste nytt fra rettssalen her.

I beslutningen påpekes det at Indrebøs tillit svekkes ytterligere av at nettopp slike uttalelser var tema i forbindelse med at han ble oppnevnt.

- Alle meddommere er i flere møter blitt spurt om de har uttalt seg om straff og skyld. At han ikke har opplyst dette tidligere gjør at tilliten er ytterligere svekket, leste Arntzen fra kjennelsen.

Retten var enstemming da de besluttet at Indrebø er inhabil. Han deltok ikke selv i drøftelsen.

I forkant var det kjent at samtlige partner i saken, påtalemyndigheten, forsvaret og bistandsadvokatene, var enige om at Indrebø måtte fratre som meddommer da opplysningene om nettaktiviteten ble kjent.

Den første reservedommeren, pensjonisten Anne Elisabeth Wisløff (71), vil ta Indrebøs plass. Ole Westerås (46) fra Lier vil gå inn som ny reserve.

Da tingrettsdommer Wenche Arntzen tok opp habilitetsspørsmålet rundt meddommeren i retten, smilte Breivik. Den tiltalte 33-åringen diskuterte med sin forsvarer like etter at retten var opphevet - fortsatt med et smil om munnen.

Krevde dødsstraff

OMSTRIDT: Meddommer Thomas Indrebø (33). Foto: NTB Scanpix

Indrebø kaller seg Thomas Ciccone på Facebook. Dagen etter terrorangrepet skrev han følgende på VG Netts Facebookgruppe:

«Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», står det, med ti utropstegn under.

Kommentaren er en av totalt 45 kommentarer til artikkelen «Breivik erkjenner begge terrorangrepene».

Artikkelen ble publisert på VG Nett kvelden lørdag 23. juli. Forsvarer Geir Lippestad hadde akkurat vært med på et av de første avhørene av massedrapsmannen Anders Behring Breivik (33).

I avhøret hadde Breivik erkjent de faktiske forhold og forklart hvordan og hvorfor han gjennomførte terrorhandlingene.

Oslo-politiet begynte å granske meddommerens aktivitet på nettet da opplysningene ble kjent i går kveld. Like før retten ble satt tirsdag fikk aktoratet overlevert en rapport fra politiet.

Bare én reserve igjen

Oslo tingrett har nedsatt en forsterket rett i forbindelse med terrorsaken. Det betyr at det er oppnevnt to dommer istedenfor én og at det er tre meddommere istedenfor to.

Forsterkningen gjør at retten kan fortsette saken selv om en dommer eller meddommer må fratre av ulike årsaker, deriblant habilitetskonflikter.

- Men det er uheldig at en meddommer må fratre på et så tidlig tidspunkt i saken, sier tingrettsdommer og medlem av mediegruppa Ole Kristen Øverberg i Oslo tingrett til VG Nett.

I utgangspunktet har alle aktørene i dommerpanelet én stemme hver - men dersom man blir stående igjen med to dommere og to lekdommere, kan administratoren i retten bli tungen på vektskålen med sin stemme. Et annet alternativ er at en av fagdommerne skyves ut.

Tingretten var i formiddag usikker på hvordan de vil behandle saken, dersom det oppstår sykdom eller ny habilitetstvil rundt meddommerne.

Les også

 1. Krever meddommer fjernet dersom han står bak Facebook-melding

  (VG Nett) Forsvarerteamet til Anders Behring Breivik (33) vil kreve at meddommer Thomas Indrebø fjernes hvis han står…

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 2. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Fjernet meddommer: Tror jeg skrev det mange tenkte

 2. Krever meddommer fjernet dersom han står bak Facebook-melding

 3. Sparket meddommer: - Jeg følte meg litt som en popstjerne

 4. Uten fnugg av tvil

 5. Breivik: - Jeg hadde respektert dødsstraff

Fra andre aviser

 1. Meddommer må gå

  Bergens Tidende
 2. Meddommer må fratre fra terrorsaken

  Aftenposten
 3. Klart inhabil meddommer

  Aftenposten
 4. Meddommeren må fratre

  Fædrelandsvennen
 5. Meddommer erkjenner uttalelse om dødsstraff

  Aftenposten
 6. Alle partene ber om at meddommer må fratre

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder