ÅPNING: Meteorologisk institutt sier at det er mulig å åpne deler av luftrommet i dag. Foto: AFP/Scanpix

- Deler av luftrommet kan åpnes i dag

(VG Nett) Værforholdene tilsier at deler av luftrommet over Norge kan åpnes i dag, sier Meteorologisk institutt.

  • Geir Arne Kippernes
  • Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Asken går sørover. Det er noen endringer i forhold til gårsdagen. Våre prognoser viser at det kan være mulig å åpne luftrommet over Troms, Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal fredag, sier statsmeteorolog Jan-Erik Brandt til VG Nett, som understreker at det er Avinor som eventuelt tar den avgjørelsen.

Gleden kan imidlertid bli kortvarig. I løpet av kvelden vil asken igjen dekke luftrommet over Møre og Romsdal og Trøndelag, mens det i Nordland og Troms ser lysere ut med tanke på flytrafikken. Passasjerer som reiser fra Gardermoen, må nok forberede seg på en ny dag med kanselleringer.

- Gardermoen ligger akkurat på grensen. Det kan godt være at hovedflyplassen forblir stengt i hele dag, sier Brandt.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Les også:Luftrommet i Europa kan stenges i nye 48 timer

Viktig møte

Avinor og Luftfartstilsynet møtes fredag morgen for å ta stilling til hva som skjer videre i forhold til stenging av luftrommet. Svaret på hva utfallet blir, kommer tidligst klokken 08 fredag morgen. Opplysningene fra Meteorologisk institutt blir viktig med tanke på hvilken avgjørelse som blir tatt.

Værforholdene tilsier at det er mulig å fly mellom 12 og 18 kilometer over bakken i dag. Dette var ikke mulig i går.

- Det er en viktig endring. Det gir mulighet til å fly over Østlandet og lande på Værnes. Passasjerene kan fraktes videre derfra på andre måter, sier Brandt.

Widerøe-piloter på jobb

Widerøe har bedt sine piloter og kabinpersonell om å komme på jobb fredag. Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien bekrefter at det er de oppløftende værprognosene som er årsaken til dette.

- Prognosene ser gunstig ut med tanke på vinden. Det er åpnet for muligheter til å fly noe. Vi har derfor bedt crewet om å sjekke inn, så får vi ta det derfra, sier Kongsteien til VG Nett.

Selskapet håper i første omgang å få sendt ut noen maskiner langs Helgelandskysten, på Sunnmøre og muligens også strekningene Bergen-Torp og Oslo-Gøteborg.

- Men vi vet jo ennå ikke om trafikken kommer i gang, og må bare be folk følge nøye med i media og på våre nettsider, sier han.

I Sverige er det også muligheter for begrenset flytrafikk i de nordlige delene av landet fredag.

- Ja, enkelte fly nord for Gävle kan få lette om de får spesialtillatelse, sier Carl Selling i de svenske luftfartsmyndighetene LFV til Sveriges Radio ifølge NTB.

I Danmark ser det ikke like bra ut. Ingen danske fly kommer på vingene før tidligst i ettermiddag, opplyser de danske luftfartsmyndighetene Naviair.

PROTOKOLL:Hvordan rammer askeskyen deg? Fortell her

- Kan stoppes i to døgn

Askeskyen beveger seg langsomt sørover. Den europeiske flysikkerhetsmyndigheten, Eurocontrol, opplyste natt til torsdag at flytrafikken i Europa kan stoppes i nye 48 timer. I løpet av torsdagen ble omtrent 5000 avganger innstilt på europeiske flyplasser.

PS: Flyplassen i Frankfurt, som er blant Europas travleste og største, er stengt, melder NTB fredag morgen.

Les også:Kom deg frem med VG Netts haikesentral

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder