FØLELSER: Terje Søviknes innrømmer at sexskandalen han var involvert i for ni år siden, forsatt vekker sterke følelser. Foto: Øyvind Nordahl Næss
FØLELSER: Terje Søviknes innrømmer at sexskandalen han var involvert i for ni år siden, forsatt vekker sterke følelser. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Søviknes håper sex-skandalen ikke blir brukt mot ham

INNENRIKS

(VG Nett) Terje Søviknes håper sex-skandalen som rystet Frp for ni år siden, ikke vil bli brukt mot ham i kampen om en plass i partiets sentralstyre.

Publisert: Oppdatert: 27.04.10 08:34

- Dette er en sak som fortsatt vekker sterke følelser, men jeg håper vi kan få en fair og redelig debatt, med fokus på kvalifikasjoner og politiske standpunkter, sier Terje Søviknes til VG Nett.

Det er duket for en tett kampvotering når landsmøtet i Frp søndag skal velge nye medlemmer til partiets sentralstyre. Terje Søviknes er innstilt som nytt sentralstyremedlem av valgkomiteen, men blir utfordret av stortingsrepresentant Bård Hoksrud.

VG NETT-LESER:«Jeg hadde gjerne sett Terje Søviknes overta for Siv. Jeg vil påstå han er en av de aller beste politikerne i Norge».Delta i debatten om Frp-landsmøtet her.

VG Nett kunne onsdag fortelle at sterke krefter i Frp er svært skeptiske til å gi Søviknes en plass i partiets ledelse. De peker på at Os-ordføreren tidligere har gått inn for bompengefinansiering av veiprosjekter i hjemfylket, og mener han dermed har brutt med partiprogrammet.

LES OGSÅ:Vil kaste lokalpolitikere ut av Frp

Tvunget til å gå av

Det er nå ni år siden Søviknes ble tvunget til å gå av som nestformann i Frp etter at det ble kjent at han hadde hatt sex med en 16 år gammel jente under landsmøtet i partiets ungdomsorganisasjon.

BAKGRUNN:- Kalte seg prinsen fra Os

Søviknes innrømmer overfor VG Nett at saken fortsatt «vekker sterke følelser» hos mange mennesker, både i og utenfor partiet. Han frykter likevel ikke at hans motstandere i kampen om sentralstyreplassen skal bruke den ni år gamle skandalen i maktkampen med Bård Hoksrud.

- Jeg er klar over at dette fortsatt er vanskelig for mange av dem som var involvert den gangen, men jeg velger nå å se fremover. Det regner jeg med at resten av partiet også ønsker, sier Søviknes.

Saken fortsetter under bildet

Kronprins

Da Søviknes gikk av som nestformann, ble han regnet som en av de fremste kronprinsene i Frp. Flere sentrale Frp-representanter VG Nett har vært i kontakt med, mener Søviknes trolig hadde overtatt som partileder etter Carl I. Hagen dersom han ikke hadde blitt felt av sex-skandalen.

HAGEN:- Siv kjente til detaljene om sex-skandalen

Søviknes ønsker ikke å kommentere vurderingene fra partifellene.

- Jeg bruker ikke noe tid på slike spekulasjoner. Det er uinteressant. Vi har nå en partileder som gjør en utmerket jobb og som har gjort alle spådommer om at Frp ville kollapse uten Carl I. Hagen, til skamme, sier Søviknes.

- Ferdig med saken

Utfordrer Bård Hoksrud var leder i partiets ungdomsorganisasjon da saken eksploderte i 2001, og fikk mye av ansvaret for å rydde opp etter skandalen. Han oppfordrer likevel sine støttespillere til å holde historien fra Fpu-landsmøtet i Langesund utenfor dragkampen mellom han og Søviknes.

- Det er veldig trist hvis den saken blir trukket opp igjen nå. Partiet er helt ferdig med den saken, sier Hoksrud.

Han er likevel forberedt på at enkelte kan komme til å stille spørsmålstegn ved motivene hans for å utfordre Søviknes.

- Forhistorien, og det som skjedde i Langesund, har gjort at jeg måtte gå noen ekstra runder med meg selv før jeg takket ja til å stille som motkandidat, men for meg er dette en ikke-sak, sier Hoksrud.

Saken fortsetter under bildet!

Støtte fra familien

Søviknes understreker at han har full støtte fra familien når han nå satser på et comeback til rikspolitikken.

- Jeg har selvsagt diskutert dette med mine nærmeste, men det var ikke vanskelig å bestemme seg for å stille når jeg først fikk forespørselen. Jeg mener at jeg, med min erfaring fra å sitte i posisjon i lokalpolitikken, har mye å bidra med i sentralstyret frem mot kommunevalget, sier han.

LANDSMØTET:Les alt om Frp-landsmøtet på partiets hjemmesider

Søviknes understreker at ønsket å gå inn i sentralstyret ikke betyr at han har bestemt seg for å stille som kandidat til Stortinget i 2013.

- Jeg lukker ikke døren for den muligheten, men dette er noe jeg vil vurdere fortløpende. Foreløpig har jeg kun sagt ja til å gå inn i en organisatorisk rolle i sentralstyret, sier han.

Valgene på Frp-landsmøtet skjer etter planen søndag ettermiddag.

Her kan du lese mer om