UTROLIG: - Bildene er tatt på dampskipskaia i retning øst, cirka klokka 07.50. Jeg kan tenke meg at det pågikk i to, tre minutter. Det var ikke til å tro. Jeg ble helt skjelven da jeg så det, sier Jan Petter Jørgensen. Bildet er tatt med stativ og lang lukkertid. Foto: Jan Petter Jørgensen

Telefonstorm etter mystisk lysfenomen i Nord-Norge

Meteorolog: - Ingen har sett noe lignende før

Røed Ødegaard: - Kan være russisk rakett

(VG Nett) Et mystisk lysfenomen på himmelen sjokkerte innbyggere i Nord-Norge onsdag morgen. Meteorologisk institutt opplever telefonstorm.

  • Ingunn Andersen
  • Marthe Haugdal
  • Mats Bleikelia
  • Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Flere forfjamsede innringere forteller til VG Nett at de aldri har sett noe lignende.

Har du bilder? Hva tror du det mystiske lyset er?Diskutér og del bilder her!

VGTV:Se video av det mystiske fenomenet HER

Meteorologisk institutt har mottatt telefoner fra folk som har sett den mystiske kjempespiralen Trøndelag til Finnmark.

- Folk fra helt nord i Finnmark til sør i Trøndelag ringer og sier de har observert lyset, sier Mona Mariann Lie ved meteorologisk institutt til VG Nett.

- Det snurret og eksploderte på himmelen, forteller Totto Eriksen fra Tromsø.

Vet du hva dette er? Kontakt VG Netts journalisterhereller send melding til 2200.

Kjempespiral

Han og datteren Amalie Nyborg (16) var på vei til jobb og skole da himmelen plutselig eksploderte.

- Vi så det fra Indre havn i Tromsø. Det var helt fantastisk. Det så nesten ut som en rakett som snurret rundt og rundt, og så gikk på skrå nedover himmelen. Det så ut som månen skulle komme over fjellet, men så kom det noe helt annet, sier Eriksen.

- Folk stoppet på kaia. Det var helt sykt, sier Eriksen.

- Det var som en kjempespiral - et stjerneskudd som snurret rundt og rundt. Jeg trodde først det var en lyskaster. Det lyser fortsatt, sier Axel Roseberg fra Alta.

- Det må være et fenomen som har skjedd i atmosfæren. Spørsmålet er om det har kommet ovenfra eller nedenfra.

VG Nett har vært i kontakt med Andøya rakettskytefelt som opplyser at det ikke har vært noen oppskytninger onsdag morgen.

MYSTISK: Så langt er det ingen som har noe klart svar på hva det kan være. Bildet er tatt fra Ånstad på Sortland i Nordland. Foto: Morten Bjørkmo Kristiansen

Røed Ødegaard: - Kan ha vært rakett

Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard opplever personlig rekord i nedringning onsdag morgen. Heller ikke han vet hva dette er, og sier han aldri har hørt om noe lignende.

- Dette er sett over et eksepsjonelt stor del av landet, i hele Nord-Norge og hele Trøndelag. Min første tanke var at det var en ildkulemeteor, men det har vart altfor lenge til at det kan ha vært det. Det kan ha vært en rakett i Russland, men jeg garanterer ikke at det er svaret, sier Ødegaard til VG Nett.

Han har vært i kontakt med Flykontrolltårnet i Tromsø.

- De sa at det var sett i over to minutter. Det er altfor lenge til at det kan være et astronomisk fenomen. Ildfenomener er ikke uvanlige, men at det er spiralformet er unikt. Dette er avgjort ikke en variasjon av nordlys, sier han.

- En grå sjokkbølge

Han forteller at folk løp ut på verandaen for å se på lyset.

- Det var sånn at du sto og måpte. Jeg hørte ingenting. Det var som en grå sjokkbølge som spredte seg som en perfekt sirkel utover horisonten, sier Roseberg.

- Det så ut som den kom over et fjell. Først gikk den i bane, før den stoppet helt opp. Så begynte den å sirkulere, og så gikk den i oppløsing. Så ble det plutselig til en stor ring, så stor at den dekket hele himmelen, sier Stig Roar Hansen (38) som jobber på Skjervøy i Troms.

- Sterkt hvitt lys

Morten Bjørkmo Kristiansen (23) hadde akkurat kommet hjem fra nattevakt da fenomenet åpenbarte seg over ham.

- Først var det et veldig sterkt hvitt lys i midten av ringen. Så begynte det å bre seg utover. Den grønne streken eller strålen som du ser på bildet var der i sikkert ti-tolv minutter etterpå. Det var faren min som oppdaget det. Han har heller ikke sett noe sånt før. Vi sto på verandaen hjemme og lurte på hva dette kunne være. Jeg tror ikke det er nordlys. Det er vi vant til å se, sier Kristiansen.

Vet ikke hva det er

Meteorologene i Tromsø vet heller ikke hva lyset skyldes.

- Vi aner ikke hva det er. Jeg tør ikke gjette heller, men det har visstnok vært veldig spektakulært, sier Trond Robertsen, vakthavende meteorologikonsulent ved instituttet i Tromsø.

- Folk beskriver lysbevegelsen som voldsomt, utrolig vakkert og til dels skremmende. De beskriver det som nyttårsraketten som ligner en spinnende spiral, sier Robertsen til VG Nett.

Han forteller at himmelen fortsatt er turkis på de stedene lyset kunne sees.Lysfenomenet varte i noen få minutter, like før klokken åtte onsdag morgen. Robertsen mener lyset tydligvis har kommet østfra.

- Vi har fått telefoner fra folk fra Alta i nord til Kjøpsvik, like sør for Narvik, sier Robertsen.

Ikke sett noe lignende før

- Folk har ingen formening om hva det er. De har ingenting de kan relatere det til, for ingen har sett noe lignende før. Det kan være en meteoritt, men det blir kun spekulasjon. Vi vet ikke hva det er, men skal prøve å finne det ut. Vi er like nysgjerrige vi også.

Det eneste Robertsen er sikker på er at lyset ikke har noe med nordlyset å gjøre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder