Aktor krever at eks-advokaten ilegges bot på 24.000 og saksomkostninger

Forsvareren: Åpenbart at det ikke er ført nok bevis

NEKTER Å VEDTA BOT: Sigurd Klomsæt ble i november ilagt et forelegg på 20 000 kroner for grov uforstand i tjenesten, noe eks-advokaten har nektet. Derfor har han sittet på tiltalebenken i Oslo tingrett denne uken. Påtalemyndigheten mener Klomsæt lekket bilder av Anders Behring Brevik til media 3. februar i fjor, da han var bistandsadvokat i 22. juli-saken. Foto: NTB scanpix

Klomsæt: - Har mistet mange illusjoner om rettsstaten

(VG Nett) Tidligere advokat Sigurd Klomsæt mener påtalemyndigheten har handlet kritikkverdig under lekkasjesaken mot ham.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Klomsæt har nektet å vedta et forelegg på 20.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, og satt derfor på tiltalebenken fra mandag til onsdag denne uken.

Påtalemyndigheten mener Klomsæt lekket bilder av Anders Behring Brevik til media fra en CD som alle de 171 bistandsadvokatene i 22. juli-saken fikk tilgang på 3. februar 2012, og som senere samme ettermiddag dukket opp på en rekke nettaviser.

- Det siste året har vært helt jævlig. Det har preget hverdagen min, både privat og yrkesmessig, sier Klomsæt til VG.

- Lei meg

29. februar i fjor ble han fratatt oppnevningen som bistandsadvokat for en overlevende gutt fra Utøya, og 15. august samme år ble Klomsæt fratatt advokatbevillingen av Advokatbevillingsnemnda.

- Mest lei meg er jeg for at jeg ble fratatt oppdraget som bistandsadvokat for denne gutten, sier Klomsæt, som var tydelig berørt da han snakket om gutten i sin forklaring tirsdag.

Underveis i straffesaken har Klomsæt gjentatte ganger reist seg fra plassen sin i sinne og tatt ordet. Mandag anklaget han aktor Knut Skavang for å lyve om at politiet har forsøkt å avhøre flere journalister i saken, uten å lykkes.

Slo neven i bordet

Et av stridstemaene i saken har vært hvor Klomsæt kjørte etter at han kom til Oslo fra Arendal den ettermiddagen den angivelige bildelekkasjen skjedde. Klomsæt selv hevder han sto fast i trafikken i Oslo sentrum, før han reiste hjem til sin kone.

Påtalemyndigheten har ønsket at Klomsæt skulle gå med på å frigjøre opplysninger om hvilke basestasjoner mobiltelefonen hans slo inn på den ettermiddagen. Eks-advokaten har imidlertid gjort det klart at dette ikke er aktuelt så lenge loven sier at dette er taushetsbelagt, ettersom det kan avsløre klientforhold.

Da en av etterforskerne i saken onsdag forklarte seg i tingretten, ble det igjen ampert i rettssal 419. Idet etterforskeren opplyste retten om en av basestasjonene Klomsæts mobiltelefon slo inn på, reagerte tiltalte umiddelbart.

SLAKTET POLITIET: Da datasikkerhetseksperten Stein A. J. Møllerhaug (t.h.) onsdag forklarte seg i straffesaken mot Sigurd Klomsæt, fikk politiets behandling av datamaterialet i saken gjennomgå. Her i samtale med Klomsæts forsvarer, Arvid Sjødin. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY

- Dette finner jeg meg ikke i. Dette er taushetsbelagt informasjon, sa Klomsæt, etter å ha banket neven i bordet foran seg.

Da VG snakket med Klomsæt etter at tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell hadde slått klubben i bordet for siste gang onsdag, var han fortsatt opprørt.

- Jeg har mistet mange illusjoner om rettsstaten. Jeg reagerer på at politiet er uredelige, kommer med usannheter og bryter taushetsbelagt informasjon. De har neglisjert grunnleggende regler i denne saken, sa Klomsæt.

- Jeg har ikke løyet

Aktor Knut Skavang uttrykte i retten mandag at han syntes det var svært ubehagelig å bli beskyldt for å lyve av Klomsæt. Til VG sier han at han også tror polititjenestemennene som fikk de samme beskyldingene mot seg opplevde dette som ubekvemt.

- Har du løyet, Skavang? Eller tror du noen av påtalemyndighetens vitner har gjort det?

- Jeg har ikke løyet på noe punkt. Jeg tror heller ikke noen av vitnene har gjort det.

Han mener at opplysningene om basestasjoner som kom frem i retten onsdag, ikke var taushetsbelagt, fordi ingen navn eller telefonnumre til Klomsæts klienter kom frem. Skavang kjenner seg heller ikke igjen i påstandene om at politiet har handlet uredelig.

- Jeg har handlet ut fra det mandatet jeg har fått - å finne ut om det har vært en lekkasje eller ikke. Jeg mener jeg har vært objektiv - om Klomsæt mener noe annet, får det være hans sak, sier politiadvokaten.

- Krenkende

Bakgrunnen for at påtalemyndigheten mener Klomsæt står bak lekkasjene, er et vannmerke som ble lagt inn i bildeinformasjonen til tre av bildene som lå på CD-en som Klomsæt fikk tilgang til 3. februar i fjor.

Onsdag formiddag ble politiets metoder slaktet av datasikkerhetsekspert Stein A. J. Møllerhaug, partssakkyndig på forsvarersiden.

Da aktor Knut Skavang onsdag ettermiddag holdt sin sluttprosedyre, la han stor vekt på funnet av dette vannmerket på bildene som ble publisert i media. Han mente også at retten skulle legge til grunn at politioverbetjenten som plantet vannmerket var troverdig da han forklarte seg.

BESKYLD FOR LØGN: Politiadvokat Knut Skavang, aktor i saken, har fått hard medfart av Klomsæt. Mandag ble han anklaget av eks-advokaten for å lyve. Foto: NTB scanpix

- Å lekke dokumenter og bilder fra 22. juli-saken til pressen er krenkende overfor alle de andre fornærmede i saken. I tillegg får en slik lekkasje betydning for andre som skal inn til avhør i andre straffesaker, fordi de vil vegre seg for å forklare seg i frykt for at det de sier blir brettet ut i media, argumenterte han i retten.

Mener Klomsæt bør frifinnes

Videre sa han at Klomsæt bevisst har stått bak lekkasjen, enten ved å gjøre det selv, eller gjennom å oppfordre andre ansatte på kontoret sitt til å gjennomføre lekkasjen. Deretter kom han med sin påstand om straff.

- Tiltalte dømmes til en bot på kroner 24 000, subsidiært fengsel i 12 dager. I tillegg har han påført politiet så mye arbeid at han også bør dømmes til å betale saksomkostninger på 50 000 kroner, sa Skavang.

Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin mente på sin side at Klomsæt «under enhver omstendighet» ikke kan ilegges denne boten, ettersom han selv ikke kan ha rukket å lekke bildene til fem av landets største nyhetsredaksjoner.

Eks-advokaten ble fanget opp av en bomstasjon like ved Sjølyst klokken 16.37. Klokken 16.45 var NRK først ute med å publisere bildene av Breivik fra Utøya, rett etter han ble pågrepet.

- Det er åpenbart at det ikke er ført nok bevis for det som aktor hevder. Jeg legger ned påstand om full frifinnelse, sa Sjødin.

- Politi som har bestemt seg på forhånd

Før straffesaken ble avsluttet, fikk Klomsæt anledning til å komme med sine kommentarer - og den benyttet han til å lange ut mot aktoratet og politiet.

- Det har vært en lærerik prosess å sitte på tiltalebenken for noe jeg ikke har gjort, og å oppleve et politi som til de grader har bestemt seg på forhånd, sa Klomsæt, og trakk deretter frem at politioverbetjenten som forklarte seg mandag, innrømmet at han tidligere har forklart seg galt om de digitale vannmerkene.

Dom i saken faller torsdag 7. mars klokken 14.00.

Les også

 1. Dataekspert slaktet politiets metoder i Klomsæt-saken

  (VG Nett) Da datasikkerhetseksperten Stein A. J. Møllerhaug onsdag forklarte seg i straffesaken mot Sigurd Klomsæt, fikk…
 2. Høyesterett forkaster Klomsæt-kjennelse

  (VG Nett) Politiet slipper inntil videre å gi ut en speilkopi av harddisken til en politietterforsker i 22. juli-saken.
 3. Politioverbetjent innrømmer feil i Klomsæt-saken

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Politioverbetjenten som vannmerket bildene som bistandsadvokatene fikk tilgang til under 22.
 4. Harddisk sentral i rettssak om 22. juli-lekkasjer

  Lekket advokat Sigurd Klomsæt bilder og bevismateriale i 22. juli-rettssaken til pressen?
 5. Klomsæt til aktor: - Du lyver

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Advokat Sigurd Klomsæt beskyldte aktor Knut Skavang i straffesaken mot ham for løgn, da…
 6. Politiet må gi ut kopi av etterforskers harddisk

  (VG Nett) En speilkopi av hardisken til en politietterforsker i 22. juli-saken må gis ut i forbindelse med lekkasjesaken…

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Klomsæt til aktor: - Du lyver

 2. Politioverbetjent innrømmer feil i Klomsæt-saken

 3. Dataekspert slaktet politiets metoder i Klomsæt-saken

 4. Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

 5. Politiet får flengende kritikk for sitt arbeid i Klomsæt-saken

Fra andre aviser

 1. Krever 24.000 i bot for Klomsæt

  Bergens Tidende
 2. Klomsæt frikjent

  Aftenposten
 3. Sakkyndige mener bilder kan være manipulert

  Aftenposten
 4. Klomsæt tapte sak mot Staten

  Aftenposten
 5. Aktor krever 24.000 kroner i bot og saksomkostninger for Klomsæt

  Aftenposten
 6. Klomsæt frikjent

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no