Rettssakkyndigerapport offentliggjøres klokken 13

230 SIDER: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har levert en omfangsrik rapport om psyken til terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) til Oslo tingrett. Foto: SCANPIX

I dag blir det kjent om Breivik kan dømmes til fengsel

(VG Nett) Anders Behring Breivik (32) mener han deltar i en krig som skal pågå i 72 år. Betyr det at han er syk - eller kan han dømmes til fengsel?

 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Gordon Andersen
 • Marianne Vikås
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Oslo tingrett har i forståelse med politiet og forsvarer Geir Lippestad oppnevnt psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim for å utrede hvorvidt Breivik var tilregnelig. Det er fast prosedyre i alle drapssaker.

Rapportens konklusjon avgjør i all hovedsak hvorvidt Breivik kan dømmes til fengsel eller om han skal legges inn på sikkerhetsavdelingen til Dikemark psykiatriske sykehus.

TERRORTILTALT: Anders Behring Breivik (32). Foto: Politiet

Rapporten består av 230 sider og blir overlevert til Oslo tingrett klokken 09.00 i dag. Vanligvis er sakkyndigrapporter på 50-70 sider.

De to psykiaterne har hatt til sammen 13 samtaler med Breivik. Den siste så sent som mandag i forrige uke.

På en pressekonferanse klokken 13 vil statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden presentere konklusjonen til psykiaterne.

Følg pressekonferansen:VGTV sender direkte allerede fra kl. 12.30 med eksperter i studio.

Det er knyttet stor spenningen til rapportens konklusjon. For mange pårørende vil det være en ekstra belastning dersom Anders Behring Breivik ikke får fengselsstraff. Samtidig fremstår handlingene og uttalelsene til Breivik som helt uforståelige.

- Det er ingen i denne verden som deler hans virkelighetsoppfatning, men det betyr ikke nødvendigvis at han ikke er strafferettslig tilregnelig, har forsvarer Lippestad tidligere påpekt.

Var han psykotisk?

For de sakkyndige vil det avgjørende spørsmålet være hvorvidt Breivik var psykotisk eller i en tilstand som kan sidestilles med psykose. Psykose er en medisinsk betegnelse som brukes på mennesker som mister kontakten med vår felles virkelighet.

Selv om Breivik hevder han deltar i en krig sammen med ukjente riddere i «Knights Templar», hvor AUF-ungdommer og Regjeringen er legitime mål, betyr ikke det nødvendigvis at han er psykotisk.

TROR IKKE PÅ PSYKOSE: Professor Svenn Torgersen tror Anders Behring Breivik (32) blir ansett som tilregnelig. Foto: PRIVAT

- Jeg tror det er få fagfolk som vil gjette på at han blir vurdert som utilregnelig, sier Svenn Torgersen, professor emeritus i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo og forsker ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP Øst og Sør) til NTB.

- Ut fra det som har kommet fram fra manifestet og i uttalelsene hans, samt med tanke på hva han har gjort og hvilke oppfatninger han har, så ville det forbause meg stort, mener han.

Tror ikke på fantasiverden

Torgersen tror Breivik har flere personlighetsforstyrrelser, men det alene fritar ikke fra fengselsstraff.

- Jeg tror verken han lever i en fantasiverden eller har vrangforestillinger. Han kan nok ha vrange oppfatninger av ting, men de deles jo av mange. Det er ikke noe sykt i hans meninger, for da er det mange syke i Norge. Men det er noe sykt i hans besettelse. Han er fullstendig fanget av disse ideene. Han er villig til å gå til ytterligheter. Han virker fanatisk og med paranoide trekk, men noen psykose, tror jeg ikke det er snakk om, sier Torgersen.

Ifølge den erfarne rettspsykologen Pål Grøndahl ble det i fjor utarbeidet 330 rapporter. Bare i 24 prosent av tilfellene ble det konkludert med utilregnelighet.

Påtalemyndigheten har imidlertid lagt en kriseplan i tilfelle rettspsykologene kommer frem til at Breivik var utilregnelig da han drepte 77 mennesker.

Forberedt på utilregnelig-konklusjon

Som VG tidligere har skrevet, frykter Oslo statsadvokatembete at det skal komme ut misvisende informasjon i media. Frykten er overskrifter som «Breivik går fri» og «Breivik kan ikke straffes». Den forestående rapporten var et sentralt tema på seminaret til påtalemyndigheten, politiet og bistandsadvokatene om terrorsaken i Oslo for halvannen uke siden.

INGEN FORSKJELL: Bistandsadvokat John Christian Elden påpeker at Breivik uansett vil holdes innesperret så lenge man mener han er farlig. Foto: KRISTER SØRBØ / VG

Her ble det besluttet at John Christian Elden på vegne av bistandsadvokatene skal lage et notat om hva det innebærer å bli erklært utilregnelig. Dersom det blir utfallet skal notatet sendes de berørte.

- Hvorvidt siktede dømmes til forvaring som tilregnelig lovbryter eller til overføring til tvungent psykisk helsevern som utilregnelig lovbryter, vil for alle praktiske formål ha den samme effekten for samfunnsvernet, sier Elden.

- Han vil bli holdt innesperret så lenge det foreligger et behov for samfunnsvern og man mener han er farlig. Han vil heller ikke bli løslatt uten at spørsmålet blir prøvet på nytt for domstolene. Jeg vil anta at også de pårørende og fornærmede ved sine bistandsadvokater i så fall vil ha et krav på å bli hørt.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. - Blir sint om Breivik kjennes utilregnelig

 2. Psykiater: Jeg er overrasket

 3. Psykiatriens kampuke i retten

 4. Her leveres Breivik-rapporten til retten: - Jeg har aldri vært i tvil om konklusjonen

 5. Rettspsykiaterne mener Breivik er utilregnelig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder