RASENDE: Arrangøren av rosetoget etter 22. juli, Terje Bratland, ble forbannet da han hørte kunnskapsminister Kristin Halvorsen trekke frem rosetoget i en debatt om privatskoler. Foto: NTB scanpix

Rosetog-general raser mot Halvorsen: - Må beklage

Høyre: - Hun burde skjemmes

(VG Nett) Kristin Halvorsen brukte rosetoget etter 22. juli i fjor som argument mot privatskoler. Mannen bak rosetoget raser og forlanger at Halvorsen unnskylder.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I debattprogrammet «Politisk kvarter» på NRK P2 onsdag morgen advarte kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mot at privateide skoler ville rasere det norske fellesskapet.

Halvorsen trakk blant annet frem rosetoget etter 22. juli-terroren i fjor som eksempel på fellesskapet i Norge.

- Derfor har vi rosetog

«Også er det sånn at over tid viser det seg at de som har mange privatskoler i sine land tiltrekker seg mange av de elevene til foreldre som enten har penger eller er veldig opptatt av skole eller begge deler. Også tiltrekker de seg etter hvert lærekrefter og det går på bekostning av fellesskapet. Og i Norge har vi fellesskap og samhold. Det er derfor vi har rosetog. Det er fordi vi stiller opp i fellesskap og er vant til å omgås på tvers uavhengig av foreldrenes økonomi», sa Halvorsen.

Utsagnet får Halvorsens motstander i debatten, Elisabeth Aspaker (H), til å reagere med sinne.

- Hun har trampet skikkelig uti det. Skulle man følge hennes resonnement så kunne vi ikke hatt rosetog hvis folk går på privatskoler eller om alle jobbet i privat skole, sier Aspaker.

PROVOSERT: Elisabeth Aspaker reagerte spontant på Kristin Halvorsens uttalelser i debattprogrammet. Foto: Jan Petter Lynau

- Burde skjemmes

Hun mener Halvorsen opptrer ufint.

- Jeg var rystet langt inn i beinmargen over at hun kunne finne på å trekke frem rosetogene og bruke dem som et argument mot privatskoler. Det er statsråden lite verdig. Hun burde skjemmes, innrømme og beklage overtrampet, sier Elisabeth Aspaker.

Hun får støtte fra Høyre-mannen som arrangerte rosetoget i fjor.

- Rosetoget var fra første stund ment å være et ikke-politisk arrangement for folket. Det var aldri ment som et rosetog for politikken. Det har vært tydelig hele veien.

Han var en av to personer som opprettet rosetog-arrangementet på Facebook. Til slutt møtte flere hundre tusen mennesker opp på Rådhusplassen mandag 25. juli for å samles i sorgen etter terrorangret fredagen i forkant.

- Bør beklage

- At Kristin Halvorsen bruker rosetoget politisk, er helt uhørt. Hun misbruker rosetoget, og det blir helt galt av henne. Det er en skivebom som er så grov at hun bør beklage den, sier Terje Bratland til VG Nett.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen gjentok advarselen mot privatskolene da VG Nett kontaktet henne onsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet

ROSETOGET: Flere hundre tusen mennesker samlet seg på Rådhusplassen i Oslo mandagen etter terrorangrepet i fjor sommer. Foto: Aleksander Andersen/NTB scanpix

- Hvorfor bruker du rosetogene som eksempler i en debatt om privatskoler?

- Jeg bruker det som et eksempel på det fellesskapet vi har i Norge og som veldig mange mennesker i andre land har forundret seg over. Dette handler om de lange linjers politikk. Noen av verdiene vi har i Norge, som små forskjeller mellom folk og mange felles arenaer, er viktig for fellesskapet.

Lange linjer

- Hva har rosetogene med privatskole-debatten å gjøre?

- Jeg har møtt mange folk fra andre land som lurer på hvordan i all verden det er mulig å forstå et sånt uttrykk. I dere land kan hele eliten komme fra privatskoler og de opplever store forskjeller mellom folk, sier Halvorsen.

Hun vil ikke svare på om hun tror det ikke ville blitt avholdt rosetog i Norge dersom det hadde vært et frislipp av privatskoler.

- Men betyr det du nå sier at vi ikke ville opplevd rosetog dersom vi hadde hatt et frislipp av privateide skoler?

- Det er ingen grunn til å overforenkle det jeg sier. Dette handler om de lange linjers politikk i et 40-50-årsperspektiv.

La på

- Mener du da at om vi over flere tiår nå hadde hatt privatskoler i stort omfang, så ville vi for eksempel ikke sett rosetog?

- Nei, og nå overforenkler du det jeg sier.

- Nei, men jeg spør om det er slik at du mener at hvis vi i Norge over en 40-årsperiode har frisluppet privatskolene, så vil det ikke være fellesarenaer, som rosetog?

Kristin Halvorsen slengte deretter på røret.

I etterkant av VG Netts intervju med statsråden onsdag, uttrykte Kristin Halvorsen via Kunnskapsdepartementets kommunikasjonsavdeling at hun ønsket å trekke intervjuet

Via sin kommunikasjonsrådgiver ønsket hun flere av svarene slettet, og mente det var uriktig å skrive at hun «slengte på røret». Kommunikasjonsrådgiver Karin Steenstrup opplyste om at kunnskapsministeren har en iPhone, og således ikke «slang på», men trykket på avslutt-knappen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder