Foto: FOTO: FREDRIK SOLSTAD / VG

Foss om Støre: - Det er flaut

(VG Nett) Per-Kristian Foss (H) mener utenriksminister Jonas Gahr Støre har en omtrentlig holdning til fakta i Tschudi-saken.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG skriver i dag at Jonas Gahr Støre har en tettere relasjon til milliardæren Felix Tschudi enn det som hittil har vært kjent.

Støre forteller at de feiret 17. mai sammen i fjor, at Felix Tschudi har vært på hans landsted i Tvedestrand og at de har vært på ferieturer og feiret nyttår sammen.

- Jeg synes det er flaut at utenriksministeren i Norge er så omtrentlig i omgangen med fakta som denne saken viser. Han har åpenbart fremstilt fakta i første runde den 20. mars sterkt subjektivt, sier Per-Kristian Foss, Høyres medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Nå kommer fakta på plass. Og vi er fortsatt usikre på hva som er sannheten. Men det er åpenbart han (Tschudi) tilhører en meget nær vennekrets, sier Foss.

Saken fortsetter under bildet

REAGERER: Han (Støre) har åpenbart fremstilt fakta i første runde den 20. mars sterkt subjektivt, sier Per-Kristian Foss. Foto: Helge Mikalsen

Dagbladet avslørte tidligere denne uken at Utenriksdepartementet i 2008 ga seks millioner kroner i støtte til stiftelsen Centre for High North Logistics. Prosjektet er initiert av Tschudi Shipping Company AS, som eies av Felix Tschudi (52).

- Vanskelig å forstå

Støre ba ikke om en habilitetsvurdering i forkant av tildelingen, og utenriksministeren har holdt fast ved at det var riktig ikke å be om en habilitetsvurdering.
Per-Kristian Foss mener de nye opplysningene endrer saken:

- Det er vanskelig å forstå at Gahr Støre kunne være så bastant i sin egen habilitetsvurdering. Denne saken (VG-saken) understreker ytterligere at det hadde vært fornuftig og klokt av Gahr Støre å søke juridisk hjelp utenfor egne kretser - for eksempel Justisdepartementets lovavdeling som ofte avklarer slike spørsmål, sier Foss. Og legger til:

- Jeg er skuffet over at Jonas Gahr Støre, som jeg har stor respekt for som fagmann, er såpass omtrentlig med fakta. Det er jeg skuffet over, sier Foss.

- Burde bedt om habilitetsvurdering

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), mener de nye opplysningene om Støre og Felix Tschudis relasjon bekrefter at utenriksministeren burde ha bedt om en habilitetsvurdering.

- Støre forsøkte i starten å gjøre det til et fjernt bekjentskap. Men det kommer stadig nye avsløringer som viser at dette ikke er noe fjernt bekjentskap. Hvorvidt han er inhabil eller ikke er ikke diskusjonen, men det går på om han evner å se om noen burde ha hjulpet ham med vurderinger, sier Anders Anundsen.

Anders Anundsen sier kontrollkomiteen vil ta opp saken som en del av gjennomgangen av departementenes tildelinger i 2011.

- Utenriksministeren har sagt at han vil sende over alle dokumenter i denne saken, sier Anundsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder