SIKRER SPOR: Krimteknikere sikrer spor etter en anmeldt voldtekt i Slottsparken 23. oktober i år. Det er én av 51 anmeldte overgrepsvoldtekter i hovedstaden i 2011. Foto: SCANPIX

35 menn dømt for overfallsvoldtekt: Fri etter tre år

(VG) Hvor lang fengselsstraff fortjener en mann som voldtar en tilfeldig kvinne på gaten? 3 år og 4 måneder, mener norske dommere.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av:Ingunn Viken, Synnøve Åsebø, Shazia Sarwar, Tor-Erling Thømt Ruud og Kari Spets

VG har gransket 42 dommer for overfallsvoldtekt i lagmannsretten de siste fem årene.

35 av dommene viser at voldtektsmenn som forgriper seg på én kvinne, i snitt blir dømt til tre år og fire måneder i fengsel.

Les også: Louiza (21) ble voldtatt: Står frem for å fjerne skammen

Ifølge Kriminalomsorgen prøveløslates 70 prosent av straffedømte i Norge etter å ha sonet to tredjedeler av straffen. Det betyr at mange av de som er dømt for overfallsvoldtekt er på gaten igjen etter drøyt to år i fengsel.

I 35 av de 42 dommene VG har gransket er det altså snakk om en enkelt voldtekt.

Voldtekt kan straffes med opp til 21 års fengsel i Norge.

- Jeg synes det er urimelig at man ikke bruker forutsetningene som ligger i loven. De øvre strafferammene benyttes ikke, sier bistandsadvokat Hege Salomon til VG.

Får støtte

Bistandsadvokaten har støtte i folket: I en spørreundersøkelse gjort av InFact for VG svarer halvparten av de spurte at en overfallsvoldtekt burde gi mellom fem og ti års fengsel.

En fjerdedel mener straffen for overfallsvoldtekt burde være enda høyere: Over 10 år.

Les også: Kjønnsforsker om overfallsvoldtekter: Det handler veldig lite om sex

Undersøkelsen viser også at hele 60 prosent av de spurte mener overfallsvoldtekt bør straffes hardere enn økonomisk kriminalitet, narkotikaforbrytelser og uaktsomt bildrap.

Justisminister Knut Storberget vedgår at straffene for overfallsvoldtekt er for lave.

** Se den detaljerte oversikten over dommene i dagens papirutgave av VG og på VG+ **

Faksimile VG 03.11.2011


- Ikke i samsvar

- Voldtekt er en integritetskrenking som ikke står i samsvar med straffenivået, sier justisminister Knut Storberget (Ap), som tirsdag besøkte voldtektsgruppen hos Kripos som har vært virksom i ett år.

Kronikk: Voldtekt raserer familier

De går gjennom alle voldtektssaker i landet for å se likheter i saker.

Bare i Oslo er det anmeldt 51 overgrepsvoldtekter i år - og det er en dobling mot fjoråret. På landsbasis nærmer man seg nå 80 overfallsvoldtekter.

- En ting er straffen, men det viktigste er å få tatt gjerningspersonen. Oppklaringsprosenten må opp og vi må få disse sakene for retten, og det er derfor vi nå forsterker politiet, sier Storberget.

Beskriver det som mareritt

Hege Salomon representerer flere jenter som har blitt utsatt for voldtekt.

- Hvorfor benytter man seg av den nedre skalaen av strafferammen i voldtektssaker?

- Det kan ha med å gjøre at dette er forbrytelser mot sårbare ofre som kvinner og barn, og jeg vet ikke om man har hatt tilstrekkelig kunnskap om skadevirkningene i disse sakene, sier Salomon.

I de 42 domfellelsene VG har gjennomgått, beskriver jentene sine mareritt. De har blitt truet med kniv, banket og slått.

Skal diskutere flere ressurser

I flere av groveste sakene er jentene blitt oppsøkt på vei hjem og holdt sperret inne i sine egne leiligheter der de har blitt voldtatt gjentatte ganger.

VGTV: - Selvforsvar er uten regler

VGs gransking viser at gjerningsmenn som har forgrepet seg på flere ofre, i snitt har fått ni år bak murene, og flere har også fått forvaringsdommer.

I morgen skal Justisdepartementet, politidirektoratet, Kripos, Oslo politidistrikt og riksadvokaten samles for å diskutere behovet for flere ressurser etter voldtektsbølgen i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder