PÅGREPET: Hells Angels-leder Ove Jørgensen Høyland ble onsdag pågrepet og siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser. Foto: SCANPIX

Hells Angels-topp Høyland (49) nekter straffskyld

(VG Nett) Antatt Hells Angels-leder Ove Jørgensen Høyland, som ble pågrepet i onsdagens storstilte narkotikaaksjon, stiller seg uforstående til siktelsen.

 • Sindre Murtnes
 • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over åtte år gammel

Det bekrefter Høylands forsvarer Knut Smedsrud til VG Nett.

- Han er siktet for overdragelse eller transport av store mengder av narkotika fra Østlandet til Nord-Norge, men han stiller seg helt uforstående til denne siktelsen, sier Smedsrud.

Den antatte Hells Angels-lederen ble pågrepet på Alnabru utenfor Oslo. Smedsrud sier Høyland opplevde pågripelsen som dramatisk.

- Han syntes det var et stort politioppbud, og oppfattet hele situasjonen som ganske dramatisk, sier Smedsrud.

Ifølge forsvareren skal 49-åringen avhøres torsdag formiddag.

Tiltalt i annen narkosak

Ove Jørgensen Høyland ble i mai pågrepet for å ha oppbevart 2,4 kilo metaamfetamin i bagasjerommet, skriver Stavanger Aftenblad.

Påtalemyndigheten mener de kan bevise at narkotikaen var en del av et større parti som Høyland noen dager tidligere personlig overleverte til en 21-åring.

PÅGREPET: Antatt Hells Angels-leder Ove Jørgensen Høyland. Foto: SCANPIX


Til sammen mener politiet at Høyland skal ha overlevert 5,5 kilo metaamfetamin til 21-åringen.

Forsvareren sier til VG Nett at Høyland også her nekter straffskyld.

Innrømmer kriminell fortid

Høyland vokste opp på Time på Jæren og var medlem av klubben Shabby Ones, som senere gikk over til HA, skriver Stavanger Aftenblad. Han skal ha flyttet til Oslo for mange år siden.

- Min kriminelle løpebane hadde jeg fra jeg var tolv til 26-27 år, men det verste var fra jeg var 14 til 18. Da satt jeg inne nesten hele tiden. Etter det har jeg nesten ikke sittet inne, sa Høyland til Morgenbladet i mai.

I et intervju med Dagbladet i april ga Høyland uttrykk for å være forfulgt av politiet og samfunnet forøvrig.

- Det har gått for langt. Vi i Hells Angels MC er vant til å bli forfulgt av politiet, men kampanjen nå er blitt så vidtrekkende. Dette rammer ikke bare oss lenger, sa Hells Angels-talsmann Rune «Supern» Olsgaard og Ove Jørgensen Høyland.

På dette tidspunktet hadde politiet og Kripos trappet opp kampen mot det de mener er en kriminell del av MC-miljøet.

Ni personer siktet

Til sammen ni personer ble pågrepet og siktet for grove narkotikaforbrytelser da politiet aksjonerte mot Hells Angels flere steder i landet. Alle skal ha deltatt i et omfattende narkonettverk som fraktet narkotika mellom Østlandet og Nord-Norge.

Politiet vil foreløpig ikke gi noen detaljer om hvor mange beslag som ble gjort, eller størrelsen på beslagene.

- Alt jeg kan si er at det er gjort flere beslag, og blant disse er det flere som vi anslår som betydelige, sier konstituert politimester i Troms, Einar Sparboe Lysnes, til VG Nett.

- Hårreisende aksjon

Talsmann i Hells Angels, Rune Olsgaard, reagerer sterkt mot politets ressursbruk i narkotikaaksjonen.

- Jeg synes denne aksjonen er helt hårreisende. Til Alnabru kommer det 30 politifolk med motorsager og medier på slep. Vi har hele tiden sagt at det bare er å ringe på, men så vil de isteden lage dette sirkuset, sier Olsgaard, som har snakket med vitner til hendelsen.

I tillegg til Ove Jørgensen Høyland er et annet sentralt Hells Angels medlem pågrepet, ifølge politiet. De andre pågrepne er såkalte «prospects», som ikke er fullverdige medlemmer av MC-klubben.

- Så vidt jeg vet er det kun to personer som er fullverdige medlemmer av Hells Angels. Politiet har jo understreket at det ikke var noen aksjon mot Hells Angels, men narkotikanettverket, sier Olsgaard.

- Men hva tenker du om at medlemmer er knyttet til et slikt narkotikanettverk?

- Jeg er selvfølgelig ikke noe glad for at våre medlemmer er tilknyttet. Men vi får nå se hva etterforskningen viser, jeg har ofte sittet varetekstfengslet for saker som jeg ikke har hatt noe med å gjøre, sier Olsgaard.

- Hva gjør dere for å luke ut kriminelle i klubben?

- Vi ser på hver enkelt sak vi. Selv om politikere blir dømt, tror man ikke alle politikere er kriminelle av den grunn, sier han.

Tilknytning til aksjon i juli

Troms og Midtre Hålogaland politidistrikt har drevet etterforskning mot narkotikanettverket i flere måneder.

I forbindelse med denne etterforskningen gjorde politiet en rekke beslag av amfetamin på flere adresser i Harstad 12. juli.

Tre menn ble siktet i forbindelse med beslaget, to i Harstad og en på Fauske. Alle tre ble varetektsfengslet i fire uker, mistenkt for oppbevaring og distribusjon av store mengder narkotika.

Politiet opplyser til VG Nett at en av dem ble løslatt etter fire uker, mens en annen ble løslatt etter åtte uker.

Tredjemann, som ifølge fengslingskjennelsen skal ha oppbevart 10 kilo amfetamin i en ryggsekk i bilen, er fortsatt fengslet i saken.

I tillegg til dette beslaget skal politiet ha gjort flere mindre beslag. Samlet skal verdien på narkotikaen være opp i mot 10 millioner kroner.

Onsdagens aksjon skal ifølge en sentral politikilde være en direkte følge av beslaget i Harstad.

Politioverbetjent Odd Morten Pettersen kan ikke bekrefte om det er gjort andre narkotikabeslag mellom juli og onsdagens aksjon.

Flere artikler

 1. - Beslaglagt betydelige mengder narkotika og penger

 2. Aktor: Narkotiltalt avslørt av telefonavlytting

 3. Åtte varetektsfengslet i Hells Angels-saken

 4. Politiet: - Har pågrepet øverste leder i Hells Angels

 5. Advokat: Tynt bevisgrunnlag mot HA-tiltalt

Fra andre aviser

 1. Hells Angels-topp pekes ut som frontfigur i narko-liga

  Aftenposten
 2. HA-topp dømt for organisert kriminalitet

  Aftenposten
 3. Strengt sikkerhetsnivå i Hells Angels-rettssak

  Aftenposten
 4. Åtte varetektsfengslet i Hells Angels-saken

  Aftenposten
 5. Kripos: 70 prosent av Hells Angels-medlemmene er straffedømt

  Aftenposten
 6. Antatte HA-sjefer nekter for alvorlige lovbrudd

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder