HEDRES: Motstandsmannen Gunnar Sønsteby skal hedres etter sin død. VG Netts lesere kan nå påvirke hvordan. Foto: Arne Flaaten, Forsvarets forum

Vil hedre «Kjakan» med gate eller plass

Nå kan du bestemme hvor og hvordan Gunnar Sønsteby skal minnes

(VG Nett) Kultuministeren, sjef for Telemark bataljon og byrådslederen mener «Kjakan» bør få et sted i Oslo oppkalt etter seg.

Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I 2007 avduket kong Harald en statue av Gunnar Sønsteby på Solli plass i Oslo. På veterandagen 8. mai i år avduket finansminister Sigbjørn Johnsen en statue av «Kjakan» på Rjukan.

Også VGs kommentator Hans Petter Sjøli har tatt til orde for at Kjakan bør hedres.

MEN HVORDAN? SEND INN DITT FORSLAG TIL HVOR OG HVORDAN GUNNAR SØNSTEBY BØR HEDRES HER!

I mai 2009 ble Sønsteby tildelt St. Hallvard-medaljen, Oslos høyeste utmerkelse. Nå ønsker flere at hans navn skal få sin helt egen plass i hovedstadens bybilde.

- Ville nok satt pris på det

Lars Lervik, sjef for Telemark bataljon (TMBN), har selv møtt Sønsteby flere ganger.

Han ønsker at et område i nærheten av, eller i tilknytning til, Akershus festning kalles opp etter krigshelten.

Se nasjonalheltens utrolige liv i bilder her!

- Det synes jeg er på sin plass. Han er en av Norges aller, aller største helter gjennom tidene og fortjener å bli hedret, sier Lervik og legger til:

- Han var ikke en mann som var opptatt av å få heder for sin egen del. Men han ville nok satt pris på det.

Huitfeldt: Utmerket idé

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier til VG Nett at hun synes det er en utmerket idé å kalle opp en gate i Oslo etter Gunnar Sønsteby.

POSITIV: Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker at krigshelten får en gate oppkalt etter seg. Foto: Knut Erik Knudsen, VG


- Det er Oslo kommune som bestemmer navn på gatene, men jeg synes det er en utmerket idé. Flere og flere gater får nå blomster og dyrenavn, det er hyggelig det, men nå har man muligheten til å kalle opp en person som man kan lære noe av, sier kulturministeren.

Huitfeldt mener en gate med nasjonalheltens navn vil bli en påminnelse om hva han betød og fikk til.

Hun ønsker også at resten av landet har Sønstebys navn i tankene når nye gater skal få navn.

- Det kan jo også være andre steder enn Oslo i Norge hvor hans navn kan bli gatenavn, mener kulturministeren.

Ønsker folkets forslag

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), sier til VG Nett at det ennå ikke foreligger konkrete planer om en gate eller en plass som skal bære Gunnar Sønstebys navn.

- Det er nok mange som opplever at de har et personlig forhold til han, fordi han har møtt så mange. Vi må vurdere hvordan vi kan forsikre oss om at minnet om Gunnar Sønsteby er tilgjengelig i Oslo for fremtidige generasjoner, også for de som ikke kommer til å møte han, sier Røsland.

Saken fortsetter under bildet ...

VIL HEDRE: Lars Lervik, Stian Berger Røsland og Libe Rieber-Mohn ønsker alle å kalle opp en gate eller en plass etter Gunnar Sønsteby. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / Magnar Kirknes, VG / Trond Solberg, VG

Akkurat hvor og hvordan dette skal gjennomføres har byrådslederen ikke helt klart for deg, men oppfordrer VG Netts lesere til å komme med sine forslag.

Han vil selv se igjennom alle bidragene, og etterlyser forslag som er litt utenfor boksen.

- Dette var en mann som både i seg selv, men også av det han representerte, som det er viktig at vi minnes i byen og landet i mange, mange generasjoner, sier han.

LA NED BLOMSTER: Ved statuen av Gunnar Sønsteby på Solli plass i Oslo la flere ned blomster torsdag for å minnes nasjonalhelten. Foto: Frode Hansen, VG


- Det er veldig fint hvis folket her har noen gode ideer til hvordan vi kan sørge for at minnet blir ivaretatt på best mulig måte slik at han blir en del av byens bevissthet.

- Hvis det er noen som skal hedres, er det ham

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) er enig med Røsland i at et minnesmerke for «Kjakan» er en veldig god idé.

- Hvis det er noen som skal ha en gate eller en plass oppkalt etter seg, så er det Kjakan. Det er veldig positivt at folk kan komme med forslag til hvor det kan være i byen, sier hun.

Rieber-Mohn karakteriserer Sønsteby som vår største krighelt.

- Han risikerte jo livet sitt for et fritt og demokratisk Norge. Også brukte han tiden etterpå til opplysning og til å synliggjøre viktige verdier, som at frihet ikke er noe man får gratis, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder