Utøya-far lamslått av ny informasjon fra retten

LAMSLÅTT: Jarl Robert Christensen har siden 22. juli lett etter svar på hvordan datteren døde. I dag fikk han informasjon om at hun levde i nesten tre timer etter at hun ble skutt. Foto: Privat

- Det smerter oss enormt at Birgitte levde i nesten tre timer etter at hun ble skutt

(VG Nett) Birgitte Smetbak ble skutt i skulderen og kneet ca klokken 17.25. Etter klokken 20 var hun fremdeles i live, ifølge en vitneforklaring i retten i dag.

 • Jorunn Stølan
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Jarle Grivi Brenna
 • Eric B. Utheim

Artikkelen er over åtte år gammel

AUF-eren Renate Tårnes fortalte at hun ble satt til å passe på Smetbak inne i kontoret til leiravisen Planet Utøya i Kafébygget. Tårnes er sikker på at hun ikke kom ut fra gjemmestedet sitt før klokken 20, da hun sendte en melding til faren sin.

Hun er også sikker på at det var etter dette politiet kom bærende på en jente som så veldig dårlig ut, og som politiet ba henne om å ta seg av.

- Jeg er lamslått over at denne informasjonen kommer først nå, sier Birgitte Smetbaks far, Jarl Robert Christensen, til VG Nett.

Han ble orientert om tidspunktene av sin bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i dag.

RETTSREFERAT: Dette skjedde i retten i dag

- En stor tragedie

Christensen sier det smerter familien enormt at Birgitte faktisk levde i nesten tre timer etter at hun ble skutt - ca klokken 17.25 - på teltplassen. Hun ble først evakuert etter klokken 20.15, og døde mens hun ble kjørt ned til bryggen fra Kafébygget i en bil.

- Dette er en stor, stor tragedie, ikke bare for oss etterlatte. Det er også en stor tragedie for Renate Tårnes og andre, som satt hos Birgitte før hun ble evakuert, sier Jarl Robert Christensen.

Helt siden 22. juli har familien lett etter svar på hvordan Birgitte døde.

BLE DREPT: Birgitte Smetbak (15). Foto: Privat

- Først fikk vi beskjed om at hun hadde druknet, senere fikk vi kontrabeskjed om dette. Vi har også fått oppgitt ulike funnsteder, og ikke minst tidspunkter for når hun ble funnet og når hun døde. Vi er ganske enkelt lamslått nå, sier Christensen.

Gjemte seg på toalettet

Renate Tårnes hadde selv gjemt seg inne på et toalett mens Anders Behring Breivik gikk rundt i Kafébygget og drepte 13 forsvarsløse ungdommer. Fra toalettet hadde hun kontakt med både politi og familie.

- Vi sendte et par meldinger til familie og venner og sa at alt var greit. Vi prøvde å gi beskjeder. Jeg ble liggende der helt frem til cirka klokken 20, fortalte hun retten i dag.

Sammen med flere andre gikk hun da ut fra skjulestedet sitt, og de ble satt sammen inne i rommet til Planet Utøya. Her fikk de beskjed om at de ikke lenger fikk bruke mobiltelefonene sine.

- Mens vi sitter der som en klynge, fikk vi beskjed om å ikke sende flere meldinger. Jeg sendte min siste melding til faren min klokken 20, forklarte hun.

Døde under evakuering

Tårnes mener det var på dette tidspunktet at Smetbak ble båret inn i rommet av en politimann. Hun var blitt skutt i venstre skulder og høyre knehase mens hun befant seg inne i et telt, og hadde ligget her helt til hun ble funnet av Beredskapstroppen.

Tårnes la henne i stabilt sideleie og forsøkte å forbinde sårskaden på skulderen. Smetbak hadde mye smerter, og vanskelig for å puste. Hun ba hele tiden om vann.

Til slutt klarte ikke Tårnes mer.

- De sa de trodde Birgitte ikke kunne reddes og da klarte jeg ikke mer. Det var rundt kvart over åtte. Noe minutter senere ble Birgitte tatt med ut, forklarte Tårnes.

Den 15 år gamle jenta døde som følge av knusningsskader i lungene og blodtap etter de to skuddene.

Da Smetsbaks obduksjonsrapport ble lagt frem for retten i begynnelsen av mai, sa rettsmedisineren at hun hadde levd i «flere minutter, kanskje lenger», etter at hun ble skutt.

Les videre under bildet...

PÅ VEI INN: Her går Delta i land på Utøya 22. juli. Medlemmer av politiets beredskapstropp fant Birgitte Smetbak (15) skuddskadet i et telt utenfor Kafébygget. Foto: Jan Bjerkeli

Måtte sikre bygget

Første ambulanse ble utkalt klokken 17.26 den 22.juli, og ankom Utvika kai klokken 17.33. Dette var ganske nøyaktig en time før Anders Behring Breivik ble pågrepet, og på samme tidspunkt som Smetbak ble skutt.

Etter 35 minutter, rundt klokken 18, var det to ambulanser og legevaktslege på plass. Disse tok imot ungdommer som kom svømmende eller i private båter, men kunne ikke rykke inn på øya før gjerningsmannen var pågrepet.

Politiet forventet at det var flere væpnede gjerningsmenn på Utøya og brukte Kafébygget som samleplass for evakuerte.

«Vi fryktet at det var flere gjerningspersoner og eksplosiver i området. Vi observerte også at det var mange skadde og døde ungdommer i Storsalen og Lillesalen. Vi sto dermed overfor en masseskade i et område som ikke var sikret», skriver teamlederen i en politirapport fra januar i år.

VG kjenner innholdet av rapporten hvor det fremgår at politiet ba sivile om å ta seg av Smetbak. Det er ikke nevnt noe tidspunkt for når hun ble evakuert ned til bryggen.

«Jeg fortalte ungdommene på samleplassen at politiet nå ikke hadde kapasitet til å bli værende sammen med den skadde kvinnen. Det var da viktig at de selv måtte bistå. Jegfortalte at de måtte sørge for frie luftveier, stanse blødninger og holde henne varm. Hun skulle ikke gis noe å drikke; på bakgrunn av skadene hun hadde», heter det i rapporten.

Statsadvokat Svein Holden kan foreløpig ikke kommentere informasjonen.

- Vi kjenner ikke detaljene rundt dette. Jeg må undersøke med etterforskningsgruppen i morgen, forteller aktor Svein Holden til VG Nett.

Livreddende arbeid forsinket

I helsevesenets egen evaluering av sin innsats under terrorangrepene, slås det fast at livreddende innsats ble forsinket fordi Utøya og området rundt måtte sikres av politiet før livreddende personell kunne begynne med arbeidet sitt.

«Manglende tilgang til skadestedet var den mest begrensende faktoren når det gjelder helsetjenestens evne til å yte helsehjelp under Utøya-aksjonen», het det i rapporten, som ble lagt frem den 9. mars i år.

Samtidig sa assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog at politiet hadde gjort en svært god innsats som førstehjelpere.

Samtidig understreket han at politiet hadde gjort en svært god innsats.

- Vi har ingen indikasjoner på at det kunne vært gjort noe ytterligere i forhold til helsepersonell som ville gjort at liv kunne vært spart, sa Guldvog da.

Professor Inggard Lereim ledet Helsedirektoratets evalueringsarbeid. Han understreker at rapporten er en vurdering av hva som ble gjort etter at helsepersonell fikk pasientene i hende.

- Vi har ikke undersøkt hva helsepersonell hypotetisk kunne ha gjort om de fikk tilgang til pasienter de aldri møtte. Slik det lå an, var det ikke anledning til at helsepersonell kom tidligere til øya enn de gjorde den dagen, sier han til VG Nett.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 2. 22. juli

Flere artikler

 1. Politiet ba overlevende gi Birgitte (15) førstehjelp

 2. Birgittes død: Ingen kritikk mot enkeltpersoner

 3. Kvestet for livet av Breiviks kuler

 4. Så kjæresten og venn bli drept av Breivik

 5. Sykehus nektet politiet informasjon om skadede 22. juli

Fra andre aviser

 1. - Retten oppfordrer meg til å gjøre mer med saken

  Aftenposten
 2. - 77 liv kunne vært spart

  Aftenposten
 3. - Jeg handlet på instinkt

  Fædrelandsvennen
 4. - Jeg handlet på instinkt

  Aftenposten
 5. Kort oppsummering av hva som skjedde i retten i dag

  Aftenposten
 6. - 22. juli-kommisjonen viktigere enn rettssaken

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no