FRYKTER FOR UTSIKTEN: Motstanden mot kraftlinjen er stor i lokalsamfunnet. Mastene blir blant annet synlige fra dette utkikkspunktet i Tveito. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
FRYKTER FOR UTSIKTEN: Motstanden mot kraftlinjen er stor i lokalsamfunnet. Mastene blir blant annet synlige fra dette utkikkspunktet i Tveito. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Hardangermastene kan være grunnlovstridige

Granvin-ordfører: - Spent på hva dette betyr

INNENRIKS

(VG Nett) Sivilombudsmannen mener saksbehandlingen i Hardangersaken kan være i strid med Norges grunnlov.

Publisert: Oppdatert: 09.08.10 22:05

I et brev til Olje-og energidepartementet sår sivilombudsmann Arne Filflet tvil rundt konsesjonsmyndighetenes saksbehandling av monstermastene. Det melder NRK.no.

Fliflet mener at grunnlovsparagraf nummer 28 kan stanse den omstridte beslutningen. Sivilombudsmannens brev er et svar på klagen til kommunene Granvin og Ulvik samt Den norske turistforeningen (DNT).

Fliflet sier til NTB at han ikke trekker noen konklusjon i brevet, men at han stiller spørsmål ved NVEs fullmakt.

Spent ordfører

Ordfører i Granvin Jan Ivar Rødland (Ap) er glad for at Sivilombudsmannen stiller spørsmål om saksbehandlingen til departementet. Rødland har tidligere sagt at han føler seg lurt av regjeringen.

HER ER ALTERNATIVENE TIL MONSTERMASTENE

- Jeg har ikke selv lest hele brevet, men det virker som om Sivilombudsmannen i stor grad er enig med oss, og at budskapet hans går rett inn i kjernen av klagen vi har sendt. Vi har slitt med å forstå saksgangen forut for vedtaket. Vi er særs opptatt av at regler og lover følges i denne saken. Er det noe vi opplever i lokaldemokratiet er det nettopp kravet til dette. Da forventer vi at regjeringen gjør det samme, sier Rødland til VG Nett.

Terje Riis-Johansen i kronikk:- Luftlinje gir best forsyningssikkerhet

Han var mandag kveld på vei fra Granvin til Oslo. I morgen skal han i dialogmøte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Olje- og energiminister Terjer Riis-Johansen (Sp).

- Jeg er veldig spent på hva dette betyr. Jeg får Spørre Terje Riis i morgen, sier Rødland.

Nei!

Olje- og energidepartementet fattet endelig vedtak i Hardangersaken 2. juli. Beslutningen om å bygge en godt synlig kraftlinje fra Sima til Samnanger, har skapt harme over store deler av landet.

VGs måling fra forrige uke viser at halvparten av det norske folk sier nei til kraftlinjen.

VG Netts lesere mener byggingen av mastene er som å male Nidarosdomen i Trondheim blå.

Hva mener du?Skriv i protokollen

Grunnlovsstridig?

I brevet som ble sendt ut mandag ber sivilombudsmannen blant annet om at Olje- og energidepartementet vurderer om Hardangersaken kan karakteriseres som en sak som berører «betydelige motstridende samfunnsinteresser», og dermed burde vært behandlet av et annet organ enn Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Sivilombudsmannen viser til grunnlovsparagraf 28, som sier at «saker av viktighet» skal avgjøres av Kongen i statsråd.

Holme:- Master=ingen verdensarvliste

- Beste løsning

Statnett, som er ansvarlige for byggingen av kraftmastene, mener synlige master er den beste løsningen for å sikre strømforsyningen til Bergen.

Deres hovedargumenterer at linjen vil være enkel å vedlikeholde og gi god overføringskapasitet.

- Ut ifra vår erfaring og kompetanse, som et av de selskapene i verden med mest erfaring på sjøkabler, har vi vurdert det slik at det å bygge sjøkabler i Hardangerfjorden, med den kapasiteten som er nødvendig, ikke lar seg kombinere med den uakseptable forsyningssikkerheten i Bergensområdet. Det har aldri tidligere vært bygget et tilsvarende anlegg, med den kompleksiteten som kombinasjonen av store dyp, lange kabellengder og spenningsnivå som en sjøkabel i Hardanger ville gitt, sa konserndirektør i Statnett, Håkon Borgen, til VG Nett fredag.

Regjeringen har tre uker på å svare på Sivilombudsmannens brev.
Tirsdag holder statsminister Jens Stoltenberg (Ap) dialogmøte med Hardangerordførerne på sitt kontor i Oslo.

Her kan du lese mer om