TOMMEL OPP: Det var beskjeden fra Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på vei til partiets valgvake på Folkets Hus i hovedstaden. Foto: Gisle Oddstad

Oslo-tallene: Rekordlavt for Ap, men byrådet beholder makten

FOLKETS HUS, OSLO (VG) Arbeiderpartiet ser ut til å gjøre sitt dårligste valg i hovedstaden noensinne, og maktbalansen i det rødgrønne byrådet kan bli snudd på hodet.

Det viser de foreløpige opptalte stemmetallene for Oslo. Der ligger Ap an til å få 19,8 prosent i hovedstaden.

– Fire nye år, fire nye år, fire nye år, lød det fra salen på Aps valgvake på Folkets Hus i Oslo.

les også

Prognose: Arbeiderpartiet går mot krisevalg

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ligger an til å sitte trygt i byrådslederstolen, på tross av en nedgang på 12,2 prosentpoeng.

Det kan han takke byrådspartnerne Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) og støttepartiet Rødt for.

Med forhåndsstemmene i Oslo opptelt går de tre partiene til sammen opp 15,2 prosentpoeng fra valget i 2015.

BLIR ANTAGELIG SITTENDE: Raymond Johansen sier han er stolt over at alle de fire samarbeidspartiene har pekt på ham som byrådsleder i fire nye år. Her på partiets valgvake på Folkets Hus i Oslo. Foto: Gisle Oddstad

– Nå har vi kjent hverandre godt i fire år, men det blir helt sikkert tøffe forhandlinger, sier byrådsleder Raymond Johansen til VG.

– Vi ligger an til å få et klart flertall for vår regning, så får vi ta det derfra.

Johansen sier han er stolt over at alle de fire samarbeidspartiene har pekt på ham som byrådsleder i fire nye år. Han er åpen for at MDGs økte oppslutning kan føre til at de krever flere byråder.

– Jeg er demokrat, så ethvert valg skal ha resultater i fordelingen.

Kampen om storbyene: Sjekk hvem som kan ta makten

Raymond Johansen: – De har brølt, streiket, stemt

– Ta vel imot Oslos byrådsleder for årene som kommer, Raymond Johansen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til forsamlingen på Folkets Hus, og ble møtt med et nytt kor av «fire nye år».

– Det er lavere enn forventet, også i Oslo. Men i kveld er jeg stolt, for hvis dette holder, så er vi gjenvalgt for første gang på 50 år, sa byrådsleder Raymond Johansen.

KRISEVALG: Byrådsleder i Oslo og Ap-leder Jonas Gahr Støre på partiets valgvake i Oslo. Foto: Gisle Oddstad

Likevel er det MDG som blir den store vinneren med nesten 17 prosent, viser de foreløpige stemmetallene. Det er hele 8,7 prosentpoeng høyere enn i 2015-valget.

– Det er sterke krefter og store bekymringer i sving. Mange og med rette er bekymret for de galopperende klimaendringene på vår jord, sa Johansen.

Tross Aps store tilbakegang i Oslo, var Johansen fornøyd med et valg preget av klimasaken.

– De har brølt, de har streiket og nå har de stemt, og det skal vi være glade for, sa byrådslederen.

– Klimakrisen skal ikke løses av noen andre, noe annet sted, til en annen tid.

Ap kan forvente flere krav i forhandlingene med de nå styrkede samarbeidspartnerne.

– Vi er rause og ønsker å dele med SV, MDG og Rødt. Da forventer jeg at de er rause og deler tilbake.

Varaordfører: – Vi skal ta oss opp igjen

– Det er et blankt nei til et høyrevridd Oslo og et «hurramegrundt» til rødgrønt, sier varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap).

Hun mener at Aps resultat på 32 prosent i 2015 var eksepsjonelt, og er fornøyd tross den rekordlave oppslutningen.

– Ap i Oslo har vært kjempestore i alle år, men har hatt veldig små venner. Nå er de større, og vi vil dra i samme grønne, varme retning, sier Gunaratnam.

– Rødgrønt flertall var førstepri, og nummer to var at vi ble størst blant de rødgrønne. Vi skal ta oss opp igjen.

AP NED: Kamzy Gunaratnam (i midten) under opplesningen av de første prognosene. Foto: Gisle Oddstad

Høyre: – Har ikke gitt opp håpet

Høyre hadde styringen i Oslo i 18 år, og har vært størst på målingene siden maktskiftet i 2015. Partiet holder stand som størst i Oslo, men går ned 7,8 prosentpoeng til 24 prosent.

Forhåndsstemmene i Oslo tyder altså på at Høyre går mot ytterligere fire år i opposisjon, og at Raymond Johansen (Ap) kan fortsette som byrådsleder.

– Ut fra forhåndsstemmene ser det slik ut. Men jeg venter med å trekke den endelig konklusjonen, sier Eirik Lae Solberg, toppkandidat for Høyre i Oslo, til VG.

STØRST: Oslo Høyre og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg sanket flest stemmer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Er det bompengestriden som avgjør valget?

– Oslo-velgerne er veldig opptatt av miljøvern. Vi må ta inn over oss at vi ikke har klart å kommunisere dette godt nok hvilken miljøpolitikk Høyre faktisk har. Det er MDGs fremgang som er hovedtendensen, det er de som i størst grad har fått alene snakke om miljøpolitikken.

Mens MDG ligger an til å bli årets valgvinner i hovedstaden, gjør Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) en brakdebut i Oslo-politikken med 6,4 prosent.

– Aps tapte stemmer går til MDG, SV og Rødt, og da blir det vel umulig for Høyre å komme til makt?

– Det er veldig store bevegelser blant velgerne i Oslo, og Ap ligger an til å gjøre sitt dårligste valg i Oslo noensinne. Så får vi se utfallet. Jeg har ikke gitt opp håpet ennå, sier Lae Solberg.

Frp: – En veldig rød by

Fremskrittspartiet i Oslo ligger ved 23-tiden tre små desimaler fra å nå målet om å beholde fire mandater i bystyret. Til det trenger partiet 5,9 prosent.

– Men vi er jo ikke fornøyd. Dette har vært en utfordrende valgkamp for alle. For blå side i Oslo er det en motivasjon for å jobbe videre, sier Frps førstekandidat i Oslo Aina Stenersen.

Hun medgir at de borgerlige er langt unna et byrådsskifte.

– Men vår invitasjon om samarbeid til alle borgerlige partier, inkludert Senterpartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger, står fast.

– Hva tenker du om det foreløpige resultatet for Oslo?

– Blir dette stående, får vi en veldig rød by. Da blir det enda mer struping av valgfriheten innenfor eldreomsorg, skoler og barnehager – økte skatter og avgifter og høyere takster i bomringen, sier Stenersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder