VALGVINNER: Lokalpolitikerne til Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) samarbeider i Nordland, men i Trøndelag har det skåret seg mange steder. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Senterpartiet håver inn ordførere i Trøndelag og Nordland

Senterpartiet dobler antall ordførere i Nordland med samarbeidsavtaler med Ap og venstresiden. I Trøndelag går Sp motsatt vei, og har foreløpig bare sikret en ordfører i allianse med Ap.

– I Nordland har Senterpartiet over 50 prosent oppslutning i fire kommuner og får ordføreren. Vi er også størst i 19 kommuner og regner med å få ordførere i totalt 17 til 20 kommuner, sier fylkesleder Svein Eggesvik til VG.

Det blir en dobling opp fra dagens ni Sp-ordførere i fylket.

– Vi er størst i både kommune- og fylkestingsvalget og er veldig fornøyde. Det nye er at vi får en del oppslutning i småbyene også. I Brønnøy kommune får vi rundt 39 prosent, i Narvik 21 prosent og i Bodø by rundt 10 prosent, sier Eggesvik.

På fylkesnivå har Ap, Sp, KrF og SV besluttet seg for å styre sammen.

I Nordland er Sp i hovedsak med på rødgrønne samarbeid.

– Senterpartiet har valgt side i politikken og ønsker seg en rødgrønn regjering på sikt, sier fylkessekretær Eivind Inge Storvoll.

I Ap er de spente på forhandlingene går.

– Vi er bare sikre på Bindal, Træna og Vega kommune der vi har flertall. Utover det må vi bare avvente forhandlingene, sier fylkessekretær Tor Arne Ljunggren i Ap.

Med en samlet vekst på 5,9 prosent fra sist kommunevalg, gjør Sp det skarpt i lokale forhandlinger. En oversikt utarbeidet ved Universitet i Tromsø før valget pekte mot at partiet kunne forhandle til seg 38 ordførerkjeder i Nordland, Troms og Finnmark.

I skrivende stund nærmer de seg 30, ifølge fylkessekretærer og politikere VG har snakket med.

les også

VG på Sp-valgvake i Verdal: «Dæsken!» «Magisk!»

Troms

I Troms har Sp gjort det sterkt flere steder. Med 63 prosent oppslutning i Bardu og over 46 prosent oppslutning i Målselv.

– Vi klarer nok ikke å slå Nordland i antall ordførere, men vi ligger godt an i flere kommuner. Sonderinger og forhandlinger er i gang, sier Ingunn Merete Hals til VG.

I dag har Sp fire ordførere i Troms.

– En plass mellom 5 og 7 ordførere er ikke utenkelig, sier 1.-kandidat i fylkestingsvalget i Troms og Finnmark Ivar B. Prestbakmo til VG.

Aps fylkessekretær sier at de ikke har noen sikre kommuner.

– Ingen avtaler er signert for vår del ennå, sier fylkessekretær Randi Lillegård til VG.

Finnmark

I Finnmark har Ap mistet flertallet i en del kommuner og Sp Står klare til å forhandle om både politikk og posisjoner.

– Det blir nok mange varaordførere, siden vi er nest største parti mange plasser. Arbeiderpartiet har gjort et relativt godt valg i Finnmark, tatt i betraktning. Men de har mistet flertallet sitt i flere kommuner, slik at det kan forhandles om både politikk og posisjoner, sier fylkessekretær i Finnmark, Rita H. Roaldsen, til VG.

I dag har Sp bare en ordfører i Finnmark, på Måsøy.

– Det ligger også an til at vi får ordføreren i Båtsfjord, sier Roaldsen.

47 prosent I Båtsfjord ga stemmen sin til Senterpartiet.

Trøndelag

I Trøndelag går veien til ordførermakt for Sp i størst grad gjennom avtaler med partier til høyre.

Foreløpig er det bare i Orkland hvor Sp får ordføreren i samarbeid med Ap. I Malvik beholder Ap ordføreren og Sp varaordføreren.

Partiet skal så langt ha fått ordførervervet i 16 kommuner, basert på lister fra Sp og lokale medier, men mange steder er ikke forhandlingene ferdig ennå.

Flere av de nye Sp-kommunene var Ap-bastioner etter forrige valg, som Grong, Levanger og Snåsa.

De tar også ordføreren i Ørland, der Høyre har mistet kjedet, og i den ny Indre Fosen kommune.

Arbeiderpartiet hadde 24 ordførere og fylkesordføreren i begge fylkene fra 2015-valget.

I Nærøysund samarbeider Ap med Frp i ordførervalget, og i Åfjord får Ap støtte fra Høyre.

– Per nå ser det ut som vi har 12 ordførere på plass, blant annet i Trondheim. Vi har også vunnet Leka kommune fra Senterpartiet. Totalt går vi tilbake, men det er usikkert hvor mye, forhandlingene pågår fremdeles, sier fylkessekretær i Trøndelag Ap, Pål Sture Nilsen, til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder