SNØ: Det kan bli snø og vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger i Sør-Norge mandag. Her et bilde fra Sognefjellet tidligere i høst. Foto: Torstein Nordal / NTB scanpix

Snøfall i vente flere steder de neste dagene

Meteorologisk institutt advarer mot snø fra Finnmark i nord til Hedmark i sørøst de neste dagene og har sendt ut gult farevarsel.

 • Adriane Lilleskare Lunde
 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er uvanlig tidlig med snø allerede i september.

Men nå skjer det. I helgen venter hele landet en overgangsperiode med mye kjøligere værtype. Det sier Storm-meteorolog Frode Håvik Korneliussen til VG i kveld.

Ifølge Korneliussen kan værskiftet fører til problemer på fjelloverganger og i nordlige strøk. Han oppfordrer de som fortsatt kjører med sommerdekk om å være forsiktige.

–Det er alltid noen som blir tatt på sengen av snø så tidlig.

Det kommende snøfallet er først og fremst ventet i Nord-Norge. Omslaget skyldes et lavtrykk som trekker inn i Skandinavia og legger seg over hele landet.

Ifølge Korneliussen vil det trolig ikke falle snø i Sør-Norge, men nord på Østlandet og i høyere strøk vil det kunne bli frost på nettene.

– Det blir ordentlig kjølig høstvær her i sør.

Farevarslene fra Meteorologisk institutt er sendt ut for lørdag kveld for Nord-Troms og Finnmark, fra natt til mandag for Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, og fra mandag morgen i Hedmark, Oppland og fjellene i Sør-Norge. I Sogn og Fjordane er kan det komme 10–20 centimeter snø på 24 timer, og mer i fjellområdene.

I en pressemelding advarer Statens vegvesen søndag mot vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Oppland.

– Det er fare for snø i fjellet over 500–600 meter. Derfor er det viktig å følge med på vær- og føremeldinger, sier seksjonsleder Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

På Strynefjellet kan det komme opp mot 50 millimeter nedbør mandag og tirsdag – det betyr opp mot 50 centimeter snø. På Sognefjellet er det meldt opp mot 30 millimeter nedbør og sterk vind.

Statens vegvesen ber folk skifte til vinterdekk hvis de skal kjøre bil på flere av fjellovergangene i fjellet i Oppland i høstferien.

Vegtrafikksentralen Vest advarer her på Twitter.

– Det kan komme 15–30 cm/24t. Fra mandag kveld ventes økende nedbør. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Følg med på værmeldinger og veimeldinger, står det i twittermeldingen.

– Fra lørdag kveld ventes det snø i lavlandet lengst nord. Kaldlufta beveger seg videre sørover, og mandag ventes det snø over 300 til 600 meter i sør. Det skriver Meteorologene på Twitter.

Statsmeteorolog Per Egil Haga sier til NRK at snøen som er ventet kommer til å legge seg.

– Det ser ut til at det kan bli snø ganske langt ned i terrenget, kanskje så lavt som 300 til 500 meter. Det kan komme opp mot 20 centimeter enkelte steder. Kombinert med vind fra nordvest, så kan kjøreforholdene bli vanskelige, sier han til kanalen.

Les også

 1. Søkkvåt start på høstferien for mange østlendinger

  Fredag skal det bøtte ned over Østlandet, og det er sendt ut farevarsel på gult nivå for flere fylker.

Mer om

 1. Snø
 2. Vær
 3. Meteorologisk institutt

Flere artikler

 1. Våt høstferie i vente

 2. Har sendt ut gult farevarsel for flere fylker: Venter mye snø

 3. Storm og snøfokk for hyttefolket

 4. Nytt farevarsel: Varsler opp til 15 centimeter nysnø

 5. Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge

Fra andre aviser

 1. Snøfall i vente flere steder de neste dagene

  Aftenposten
 2. Nå kommer snøen i fjellet – Statens vegvesen advarer mot å kjøre bil

  Aftenposten
 3. Uvær i vente på Vestlandet

  Aftenposten
 4. Full vinter i fjellet

  Fædrelandsvennen
 5. Slik blir høstfe­rieværet: – Bruk dagene godt!

  Fædrelandsvennen
 6. Har sendt ut nytt farevarsel

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no