KREVER TÅLMODIGHET: Professor og overlege Preben Aavitsland tror vi kan måtte vente en stund på en vaksine mot covid-19. Foto: Annemor Larsen / VG

FHI-ekspert tror på vaksine tidligst høsten 2021

Mens noen snakker om en coronavaksine allerede til høsten, tror Folkehelseinstituttets smittevernekspert Preben Aavitsland det vil ta minst ett år, kanskje til og med så mye som to eller tre.

 • NTB

Artikkelen er over 89 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– I aller beste fall kan vi vaksinere her i Norge i løpet av høsten 2021. Mer realistisk vil det skje et år eller to etter det, tror professoren og overlegen, som sitter i Folkehelseinstituttets ledelse og stab for smittevern, miljø og helse.

– I verste fall vil det gå enda flere år. Men før eller senere har vi en vaksine, sier han til NTB.

Han er dermed litt mindre optimistisk enn vaksineeksperter ved UiO, som tidligere har uttalt til VG at de har tro på at en vaksine er klar rundt ett år fra nå.

Bekymret for produksjonsfase

Når noen sier de har håp om å ha en vaksine klar allerede i september eller innen utgang av året, sier Aavitsland at det ikke er så uvanlig med optimisme i tidlige faser.

– Problemet er at det ofte oppstår problemer i senere faser. Og så er det spørsmål om hva man mener med at en vaksine er «klar». Det kan bety alt fra at den er klar for utprøving på mennesker til at den er klar til å gis til alle, forklarer han.

Og det er ikke få trinn en vaksine skal gjennom. Først lager man det som kalles en kandidatvaksine. Denne blir deretter testet på dyr, og så på mennesker – først for å se om den er skadelig, og så for å sjekke at den faktisk virker. Kommer man seg over alle disse hindrene og får vaksinen godkjent, venter nye utfordringer.

– Da må man lage en produksjonsprosess og produsere mange hundre millioner doser av vaksinen. Det kan kreve at det må bygges nye fabrikker, forklarer Aavitsland.

Ulike beskyttelse

Han sier det er godt håp om at en av de nærmere hundre forskergruppene som prøver å lage en vaksine, vil lykkes. Professoren påpeker at resultatet kan være en vaksine som ikke beskytter mot smitte, men gjør at man får mildere sykdom og ikke selv smitter videre.

– Det vil også være nyttig. Det er også mulig at man kan konstruere en vaksine som faktisk gir bedre immunitet enn den ekte infeksjonen, sier Aavitsland.

Han forklarer at den immuniteten som oppstår etter smitte, normalt er den beste, for da har kroppen bekjempet et ekte angrep.

– Vaksiner skal etterligne dette så godt som mulig, men vil i de fleste tilfeller ikke gi like god immunitet, sier overlegen.

Vaksiner kan bruke deler av virus, døde virus eller svekkede virus. For coronaviruset er det særlig noen tupper som stikker ut fra overflaten som er interessante. Da kan det være mulig å bruke andre, ufarlige virus som er forandret slik at de har de samme tuppene, eller arvestoff som får kroppens celler til å lage tuppene, som immunforsvaret så kan reagere mot.

Tidligere har blant annet britiske forskere meldt at det kan være en vaksine klar i høst.

Tror vi vil lære mye den kommende tiden

Det har så langt kommet ulike meldinger om hvorvidt folk faktisk blir immune etter å ha vært syke. Aavitsland sier problemet er at det ikke er lett å måle dette. Man kan finne og måle antistoffer i blodet til nesten alle som har vært gjennom en infeksjon, men dette forteller ikke hele historien.

– Fasiten er jo om man kan bli syk for andre gang. Det finnes det få eksempler på, og da kan det ha vært bare døde virusrester man har målt andre gang, sier Aavitsland.

Viruset som forårsaker covid-19, er fortsatt ganske nytt, men han tror at vi løpet av de kommende ukene og månedene vil lære mye mer om hvordan immunforsvaret virker på viruset.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Vaksine
 3. Virus
 4. Smittevern

Flere artikler

 1. Derfor kan corona-vaksinen utvikles raskt

 2. Nye funn sår tvil om immunitet mot coronaviruset

 3. Flere antistoff-tester på vei: – Dette har faktisk en del å si

 4. Pluss content

  Vaksinekappløpet: Profitt, prestisje og kamp mellom stormaktene

 5. Vaksinekappløpet: Over 100 forskergrupper jobber på spreng

Fra andre aviser

 1. Tror på vaksine tidligst høsten 2021

  Aftenposten
 2. Preben Aavitsland: «Jeg tror vi kan være i 2022-2023 eller enda seinere før mange nordmenn kan bli vaksinert»

  Fædrelandsvennen
 3. – Vi er kommet overraskende langt

  Bergens Tidende
 4. Norsk helsetopp advarer: Selv om verden får en vaksine, kan den slutte å virke

  Bergens Tidende
 5. Norsk helsetopp advarer: Selv om verden får en vaksine, kan den slutte å virke

  Aftenposten
 6. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder