SAKSØKES: Cruiseskipet Viking Sky fikk store problemer over Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag 23. mars. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Varsler massesøksmål etter «Viking Sky»-hendelsen: - Det har vært noen stygge skader

Et amerikansk advokatfirma krever 90 millioner kroner i erstatning for alle skader som ble påført under «Viking Sky»-hendelsen i mars. De mener at å legge ut i uværet var å «leke med menneskers liv».

Advokatfirmaet Lipcon, Margulies, Alinsa & Winkleman mener cruiseskipet seilte med viten og vilje rett inn i det varslede uværet på vestlandskysten lørdag 23. mars.

Les også: «Viking Sky»: Kan ha vært 40 centimeter fra bunnen

Firmaet krever erstatning for økonomiske tap, samt erstatning for tort og svie. De har bedt om ti millioner dollar, rundt 90 millioner norske kroner, fordelt til alle som var om bord på skipet. Det uttaler advokat Michael Winkleman til Fox Business onsdag.

Winkleman, som representerer passasjerene om bord, sier til VG at værforholdene denne dagen burde stoppet Viking Sky fra å forlate Bodø.

les også

Professor om «Viking Sky»-seilas: – Skandaløst

– De burde ha utsatt turen. Passasjerene kunne blitt i Bodø en dag til og opplevd den vakre naturen langs kysten, sier Winkleman.

– På samme tid var det to andre ferger, fra nord og sør, som pleier å gå langs kysten, som ikke dro over samme sted.

De andre fergene skal ha være Hurtigrutens avganger forbi Hustadvika, hvor både sørgående og nordgående avganger ble innstilt grunnet været. Dette mener advokaten viser at været var alt for dårlig til å reise igjennom.

– De visste at de seilte gjennom et vesentlig værsystem.

Det var totalt 1373 personer om bord da cruiseskipet fikk problemer i uværet. Rundt 470 passasjerer måtte bli heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon.

Mener krisen kunne vært unngått

– Ikke på noe tidspunkt ble passasjerene gitt råd eller advart om den forestående faren. Det var ikke før dagen etter, da store bølger traff cruiseskipet og fikk passasjerer og ansatte til å bli sjøsyke, at skipet ga beskjed til passasjerene om at de ikke kom til å nå frem til neste stopp, sier advokatene ifølge World Maritime News.

les også

Oppretter undersøkelsessak etter «Viking Sky»-ulykken

Spesialgrafikk: Slik drev «Viking Sky» fra da motorene stanset og skipet gikk i svart.

Se hvordan det var på innsiden av cruiseskipet i uværet:

– Lekte med menneskers liv

Winkleman opplyser om at rundt 50 passasjerer har kontaktet dem grunnet ulykken hittil.

– Det har vært noen stygge skader. Én mann fikk «to for én». Det startet med en ryggskade, men så ble han syk på skipet i tillegg etter ulykken, så han fikk septisk sjokk. Dermed stoppet flere av hans indre organer.

Mannen skal være hjemme i USA nå, men ifølge Winkleman hadde ikke dette skjedd om det ikke hadde vært for ulykken.

les også

Judith og Danny var på «Viking Sky»: – Virkelig skremmende

Totalt ble 27 personer behandlet på sykehus etter hendelsen. Winkleman sier passasjerene som har kontaktet ham har gitt uttrykk for at de var livredde.

– De lekte med disse menneskenes liv, sier Winkleman om cruiseselskapet, ifølge Fox Business.

VG har vært i kontakt med Viking Ocean Cruises som forteller at de ikke ønsker å kommentere saken.

Det var litt over klokken 14 lørdag 23. mars at politiet i Møre og Romsdal fikk melding om at et cruiseskip på vei fra Tromsø til Stavanger hadde motortrøbbel ved Hustadvika.

Les også: - Det var som å være på Titanic

Det startet en lang redningsaksjon hvor flere helikoptre måtte bistå for å redde alle ombord.

Losoldermann Emil Heggelund beskrev hendelsen som intens, og mente at skipet kun var 100 meter fra de nærmeste grunnbråttene før ankeret fikk stoppet skipet.

Grunnen til motorstoppen var lavt oljetrykk. Dette kan ha skjedd på grunn av store bevegelser i oljetankene grunnet den harde sjøen. Dette utløste en alarm som automatisk stengte av motorene, har fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad uttalt på en pressekonferanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder