PST: Hjemkomsten endrer ikke trusselbildet

NYDALEN (VG) Den norske IS-kvinnen (29) er siktet for deltagelse i terrororganisasjoner i Syria. Hun vil bli avhørt så snart som mulig.

Det sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold under et pressemøte lørdag ettermiddag.

Kvinnen oppholder seg fortsatt på Ullevaal sykehus med sine barn, men vil bli avhørt så snart som mulig. Hun er under vakthold av PST.

– PST har sammen med helsevesen og barnevern laget en plan som vi mener er god, sa Sjøvold og bekrefter at kvinnen vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

Sjøvold opplyser at trusselbildet ikke er endret som følge av hjemkomsten.

– Den ene hjemkomsten endrer ikke trusselsituasjonen, sa han.

– Kvinnen har selv sagt til norske medier at hun ikeke ar tilsluttet seg IS, men vasket og lagd mat. Hva mener dere hun har gjort?

– Det må nok etterforskningen vise. Og så må det dokumentere hvorvidt vi passerer grensen for det straffbare medlemskapet, sier Sjøvold til VG.

– Kan det å vaske i hus og hjem være straffbart, slik dere ser det?

– Jeg tror vi må komme tilbake til det gjennom etterforskningen, og det som kommer frem av dokumentasjon der.

Han understreker likevel at kvinner har vært en viktig del av kalifatet og deltatt i terrororganisasjonen.

REISTE VIA KASTRUP: Kvinnen ble fotografert av NRK på Kastrup flyplass i København fredag kveld. FOTO: ROGER SEVRIN BRULAND / NRK

PST pågrep som planlagt da hun landet på Oslo Lufthavn på Gardermoen sent fredag kveld.

Nå vil kvinnen og barna bli fulgt opp av helsepersonell, før den terrorsiktede moren skal avhøres av politiet – og barna tas hånd om av barnevernet, ifølge VGs opplysninger.

PST bekrefter at hun vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

PST: Dette bildet knytter Syria-kvinnen til IS

Utenriksdepartementet har bekreftet at kvinnens to barn ankom Norge sammen med henne, og at personell fra UD fulgte dem på reisen. Norsk politi bisto også.

Ingen oppdatering på sønnens helsetilstand

Kvinnen dro til Tyrkia i 2013 etter å ha giftet seg med den norske jihadisten Bastian Vasquez, som hun dro til Syria sammen med. De fikk en sønn sammen. Vasquez døde i 2015 .29-åringen giftet seg senere med en annen mann, som hun fikk datteren med.

Sønnen er syk og lider trolig av den sjeldne sykdommen cystisk fibrose. Det var guttens sykdom som fikk regjeringen til å snu og hente hjem mor og barn.

PST har foreløpig ingen oppdatering på guttens helsetilstand:

– Jeg vet ikke noe mer enn det som jeg har fanget opp fra andre kilder. Jeg har ikke fått noen tilbakemelding fra de helsefaglige personene som skal ta stilling til det, sier Sjøvold til VG.

Les også: IS-kvinnens far til VG: – Tillit til at min datter får rettferdig dom

Kvinnen er siktet for å ha sluttet seg til to terrorgrupper i årene mellom 2013 og 2019, først Nusrafronten, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, og deretter Den islamske staten (IS). Hun og de to barna forlot det siste lille IS-området i Syria i begynnelsen av mars 2019, og har siden oppholdt seg i al-Hol-leiren i Syria.

Hun er den første kvinnen som har dratt fra Norge til Syria og kommet tilbake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder