Storm i Midt-Norge: Orkanstyrke i kastene

Vinden i deler av Trønderlag har vært i godt over orkan styrke, sier vakthavende meteorolog.

 • Hanne Hattrem
 • Vemund Anke Garden

I natt ga stormen full gass og nådde orkan styrke i kastene med 33 meter per sekund på det mest værutsatte ytterpunktet, Kråkenes Fyr. Det ligger helt ut mot Stadhavet i Sogn og Fjordane.

Det blåste full storm på kysten fra Kråkenes Fyr og Vikna i nord i Trøndelag, utenfor Rørvik, fortalte vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt i Bergen.

– Ved Kråkenes vil stormen nå i morgentimene minke, men nord for Stad vil fortsatt uværet øke på i styrke i en tid fremover. Vi venter at det vil bli sterkt storm i en kortvarig periode ytterst på kysten, sa Kristin Seter tidligere tirsdag.

Like over klokken 19 skal den verste stormen være i ferd med å roe seg, opplyser vakthavende meteorolog Per Egil Haga om til VG.

– På Nordøyan var vinden målt til 35,7 meter per sekund klokken 18, men tidligere i dag var det oppe i 43,1. I midtvind var det oppe i orkan styrke der. Den lå på 33,7, og det er langt over orkan styrke, sier han videre.

Den sterke vinden langs kysten kommer vestfra, dette medfører også at de merker vinden godt lenger inn på land, ifølge Haga.

– På Namsos lufthavn har vi målt 29.6 meter per sekund, og det er veldig kraftig der.

Utover kvelden skal vinden roe seg ytterligere, og det oransje varselet for trønderlag skal være ferdig snart, sier meteorologen.

Været har også ført til en liten ulykke ved Svolvær, hvor en person har falt i vannet.

– Vi er vant med at det alltid er noen som skal ut på moloer for å se på været. Her va rdet en turist som har vært på moloen og blitt tatt. Han har en skade i armen og er nedkjølt, sier Remi Johansen, operasjonsleder for politiet i Nordland.

Ifølge Johansen kom redningsskøyta fort på plass og fikk turisten opp på land fort.

– Det er bare heldig at redningsskøyta ligger i Svolvær og var så raskt på plass.

Ellers mener operasjonslederen at været ikke er for ille. Det eneste problemet utenom den ene ulykken skal være løse gjenstander som ikke er festet.

Skal bøtte ned i Nordland

Meteorolog Lillan Bergheim i StormGeo sa lavtrykket i halv elleve-tiden tirsdag formiddag lå sørvest av Lofoten.

– Det beveger seg østover inn over nordlige deler av Nordland og det blåser liten til full storm. I øyeblikket er det liten til full storm langs hele kysten fra Møre og Romsdal til Helgeland. Vindkastene er på 30–40 meter per sekund, sa hun.

– Nordland vil få 50–60 millimeter regn i dag. Det vil ikke bli fare for glatte veier. Temperaturen ligger på syv til ni grader langs kysten og rundt fire i innlandet.

Hurtigruten ligger til kai

Nordgående hurtigrute, MS Richards With, tok ikke sjansen på å krysse Stadhavet i dag tidlig på grunn av storm og tung sjø. I stedet la skipet til i kai i Måløy, skriver Fjordenes Tidende.«Bare» gult farenivå

Meteorologen sa til VG at farenivået likevel ikke er mer enn i gult. 

– Dette er ikke så uvanlig vær, selv om det høres dramatisk ut. Det ville nok stilt seg annerledes om det var på andre steder i landet. Her ute er det ikke så dramatisk, folk er vant med dette, sa meteorologen.

Dette bekymret:

Utpå formiddagen tirsdag dreide været innover land. Det ga mer grunn til bekymring, ifølge meteorologen.

– Da dreier været i vestlig retning. 

Stormen vil da minke i styrke i de sørlige områdene av «nedslagsfeltet» og øke i styrke i Nord-Trøndelag og i Nordland.

Da når uværet lenger innover land og i Helgeland kan det bli orkanstyrke i kastene enkelte steder, forklarte meteorologen.

– Vi vet ikke akkurat når dette vil skje, men venter toppen rundt lunsjtider. Det vil bli ganske heftig i noen timer midt på dagen, før det jevnt og trutt minker i styrke sent i ettermiddag. Uværet vil videre avta utover kvelden.

I NATT VAR DET ORKAN: Ved Kråkenes Fyr mot Stadhavet var det i natt orkan i kastene, ikke uvanlig på på denne tiden av året. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Tor-Hartvig Bondø, VG

Lammer fergetrafikken, vei stengt

Store deler av fergetrafikken i de mest storutsatte områdene påvirkes av uværet, melder Statens vegvesen på 175.no.

Fergestrekningen Måløy-Oldeide var innstilt, men er nå i drift igjen, melder Firda.

Fergesambandet Igerøy-Horn, på strekningen Gladstad – Horn er innstilt.

Det må påregnes forsinkelser og avvik på strekningen Brattvåg – Bryna – Fjørtofta – Harøya. Fergestrekningene Horn-Andalsvågen og Igerøy-Tjøtta er innstilt inntil videre.

Det samme gjelder Bjørn-Koppardal, på strekningen Bjørn – Hovsvågen, Onøya-Stokkvågen, på strekningen Selvær – Stokkvågn, Stokkvågen fergekai til Træna fergekai, Kilboghavn-Jektvik og Rødøy-Jektvik, den siste gjelder Rødøybassenget.

Statens vegvesen melder at også fylkesvei 55 over Sognefjellet i Sogn og Fjordane er stengt inntil videre på grunn av uvær.

Uværet forsinker også fly- og helikoptertrafikken. Firdaposten melder om innstillinger og forsinkelser til og fra Florø i formiddag. Samme avis melder om forsinkelser i helikoptertrafikken til Transocean Spitsbergen og Snorre A.

Nytt lavtrykk

Det blir imidlertid ingen lang pustepause. Rett bak sesongens første skikkelige høststorm på nordvest- og trøndelagskysten, venter det mer uvær.

– Et nytt lavtrykk kommer bakom. Vi venter en del vind, men ikke like sterk som nå. Det blir sterk kuling, men det er nesten som «ingenting» mot det vi har nå. 

– Har dere mottatt meldinger om hendelser som følge av det pågående uværet?

– Ikke foreløpig, og vi venter heller ikke det, hvis folk har tatt forholdsregler. Først når vinden dreier innover land i formiddag, kan vi få skader, eksempelvis om det står ting ute som burde vært tatt inn. Det er nok vind til at det kan gå noen takplater, sa Kristin Seter.

VG følger været utover dagen og oppdaterer denne saken.

Mer om

 1. Vær
 2. Nord-Trøndelag
 3. Vikna
 4. Trøndelag
 5. Meteorologisk institutt
 6. Sogn og Fjordane

Flere artikler

 1. Stormen fortsetter på Vestlandet: – Bør være veldig forsiktig

 2. Uværet i langs kysten: Flere fjelloverganger stengt

 3. Storm og orkan langs Vestlandet

 4. Uvær på vei innover Norge: – Det blir verre

 5. Kan blåse opp i sterk storm: – Bare å stålsette seg

Fra andre aviser

 1. Ut og kjøre i dag? Dette bør du vite.

  Bergens Tidende
 2. Storm og regn i vente

  Aftenposten
 3. Dorian setter kursen mot Canada

  Aftenposten
 4. Valdresflye stengt på grunn av uværet

  Aftenposten
 5. Buss blåste av veien i Lofoten

  Aftenposten
 6. Uvær i vente på Vestlandet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no