RAPPORT: 600 barnehager er med i undersøkelsen. Illustrasjonsfoto.

RAPPORT: 600 barnehager er med i undersøkelsen. Illustrasjonsfoto. Foto:Jørgen Braastad,VG

Barn fra private barnehager gjør det best på skolenPrivate barnehager er mindre, setter oftere inn vikar og har større økonomisk handlingsrom. Barn som går i private barnehager gjør det også bedre på skolen, ifølge en ny rapport.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

25 prosent av barna fra offentlige barnehager havner under bekymringsgrensen i lesing på kartleggingsprøven i første trinn, mens tallet er 18 prosent i private barnehager, skriver Aftenposten.

– Vi kan ikke slå fast at de private barnehagene dermed er bedre. Forskjeller i skoleresultater skyldes nok i stor grad forskjellene i hvilke familier som velger private barnehager, sier forsker Telle.

Les kronikk: To år og klar for barnehage

Den samme forskjellen gjør seg gjeldende i regning. Resultatene gjelder for barnehager over hele Oslo, og statistikkgrunnlaget er over 600 barnehager

– Foreldre med høy utdanning og inntekt ser ut til å velge barnehager som også har bedre økonomisk handlingsrom. Da er det grunn til å frykte at den utjevningen i sosiale forskjeller som barnehagene skal stå for, er i fare, og i realiteten kan de sosiale forskjellene øke i barnehagen, sier SSB-forsker Kjetil Telle, som står bak studien, til Aftenposten.

Gjennomsnittlig familieinntekt for barn i private barnehager er mer enn 300.000 kroner høyere enn hos familier som sender barna i offentlig barnehage. Også foreldrenes utdanningsnivå er gjennomsnittlig nesten to år lengre hos de private barnehagebarna i Oslo.

VG gjennomførte i 2013 en omfattende gransking av landets barnehager, basert på tilsynsrapporter landet rundt. De viste at halvparten av alle barnehagene i Norge har brutt loven.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder