AVSKJED MED RAGNAR: Foreldrene Lise Bang Ericsson og Anders Ericsson bar båren til vesle Ragnar (2), over, ut av Narvik kirke sammen med bestefedrene Bjørn og Evan. Foto: Terje Mortensen

- Vi møtes i drømmelandet

Ragnar (2) bisatt

NARVIK (VG) Flodbølgen rev Ragnar (2) ut av armene til pappa og førte ham bort. Han fløt på to blå svømmevinger og ropte etter hjelp.

Hans Kringstad
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Nesten åtte måneder senere fikk foreldrene gutten sin hjem fra Thailand. I går tok de farvel med ham i Narvik kirke.

- En dag skal vi møtes igjen. Inntil da må vi møtes i drømmelandet vårt, sa Lise Bang Ericsson.

Lise Bang Ericsson (42) og Anders Ericsson (42) har vært åpne om redselen og sorgen som fulgte i kjølvannet av bølgen. Åpenheten deres har gjort vesle Ragnar til et symbol på tragedien for mange nordmenn.

Intetanende

Tsunamien drepte mer enn 200000 mennesker. 84 av dem var nordmenn på ferie. 19 av de norske var barn som ennå ikke hadde fylt 12 år. Den ene het Ragnar Bang Ericsson, og han var en veldig god og glad gutt, fortalte pappa Anders.

Ragnar strålte av glede også den aller siste dagen han fikk leve, mens bølgen rullet mot de intetanende menneskene på ferieparadiset Khao Lak.

- Ragnar spratt opp av sengen som vanlig denne dagen. Han rev gardinene til side og sa: «Mamma, pappa, det er deilig vær!» Dette skulle bli en ny dag med masse spennende ting å oppleve og lære, et eventyr å ta del i, sa Anders Ericsson.

TSUNAMI-OFFER: Ragnar Bang Ericsson (2). Foto:

Ragnar var to år og åtte måneder, og han ville vise mamma og pappa at han var blitt for stor til å bruke bleie. Han ivret etter å løpe ned på stranden denne morgenen, han sa «thank you» til en voksen dame og hoppet ut i bassenget med lyseblå svømmevinger på armene.

- Se, jeg kan svømme! ropte han.

Så kom bølgen.

Sjømannsprest Hilde Sirnes, som er stasjonert i Thailand, trøstet de sørgende i en fullsatt Narvik kirke med at de harde kantene fra sorgen i årenes løp slipes ned til en perle av minner.

Sirnes møtte foreldrene til Ragnar i Phuket to dager etter katastrofen. Hun ble et ankerfeste for dem de første kritiske døgnene etter at gutten deres forsvant.

I kirken satt også andre som har mistet sine nærmeste, deriblant Lyn-treneren Espen Olafsen, som ferierte sammen med Ragnar og foreldrene hans.

Dannet ring

Mange barn dannet en ring rundt båren til toåringen og sang for ham. Nærmere to hundre mennesker tente lys for gutten som bare ble to år og åtte måneder.

SISTE FARVEL: Lyn-trener Espen Olafsen var på ferie sammen med Ragnar og foreldrene hans da katastrofen inntraff. Olafsen mistet hustruen og datteren sin, og deltok i bisettelsen i går. Foto: Terje Mortensen.

Sammen med fem år gamle Victoria Kjær Romslo fra Haslum var Ragnar den siste av de savnede fra Norge som ble identifisert. Beskjeden kom 11. juli.

- Det var ikke den beskjeden vi ønsket, men det var bedre enn om du aldri var blitt funnet. Vi har lett og lett etter deg, sa Anders Ericsson vendt mot barnekisten prydet med bilde av Ragnar og et rødt hjerte av roser.

Frådende

Faren holdt Ragnar i armene da bølgen kom. Sammen med rundt 30 andre mennesker søkte de tilflukt på det høyeste stedet i Khao Lak - i andre etasje i en bungalow. Det frådende vannet knuste bungalowen og skylte alle i rommet inn mot jungelen. Anders Ericsson klarte å holde Ragnar et par hundre meter før han mistet taket.

Anders Ericsson reddet livet i et høyt tre. Lise Bang Ericsson ble ført to kilometer inn i landet.

Hun reiser snart tilbake til Thailand igjen for å fortsette arbeidet for ofrene etter tsunamien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder