PST følger 20 hjemreiste Syria-krigere

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser å ha «god
kontroll» på hjemvendte fremmedkrigere fra Irak og Syria, men advarer mot at enkeltpersoner kan utgjøre en trussel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nye tall fra PST tyder på at kamplysten fra norske islamister ikke har avtatt etter grusomhetene begått av IS. I fjor høst økte antallet som dro for å kjempe «hellig krig», mens kun svært få returnerte.

– Mellom 60–70 personer har reist fra Norge og knyttet seg til ISIL eller Jabath al-Nusra-fronten de siste to og et halvt årene. Dette er personer vi med sikkerhet kan si at er der eller har vært der, basert på flere indikatorer. I tillegg kan det være mørketall, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til VG.

– IS-kalifatet virker ikke avskrekkende

Ifølge informasjonssjefen, var det flere personer som dro fra Norge til Syria i fjor høst enn tidligere samme år.

– Altså har det ISIL-styrte kalifatet ikke virket avskrekkende, snarere tvert imot, sier han.

Totalt 13 personer som har reist fra Norge til Syria har blitt drept. Rundt 20 personer har kommet hjem igjen – men svært får har returnert i løpet av de siste seks månedene, ifølge PST.

Tre av de hjemvendte Syria-farerne sitter i varetekt, noe som betyr at om lag 17 av de antatte fremmedkrigerne som har returnert til Norge går fritt rundt.

– Vi har god kontroll på den gruppen som har returnert som vi er kjent med. Her har noen vært inne til samtaler med oss, andre ikke. Vi tar en individuell vurdering av hvordan disse personene følges opp, og det varierer fra ingen tiltak til pågripelse. Både skjult og åpen informasjon danner grunnlaget for vår vurdering, sier Bernsen.

Hvor stor trussel utgjør dette miljøet nå?

Det er flere personer vi følger aktivt og samler informasjon om. Personer som har vært i disse områdene lenge, som vi vet har fått våpenopplæring og som har vilje og kapasitet til å utøve voldelige handlinger kan utgjøre en trussel mot Norge, svarer informasjonssjefen.

Tre nordmenn pågrepet i fjor

I slutten av mai i fjor pågrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år og en norsk-somalisk familiefar (30).

De tre ble siktet etter den såkalte terrorparagrafen som blant annet omhandler deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon – nærmere bestemt Jabath al-Nusra og Den islamske stat (IS) i Syria.

Ingen av dem erkjenner straffskyld.

I forkant av pågripelsen hadde den norske sikkerhetstjenesten i all hemmelighet etterforsket de tre norske statsborgerne i flere måneder.

Den norsk-albanske 28-åringen og familiefaren (30) returnerte fra Syria i januar i fjor etter å ha oppholdt seg i det borgerkrigsherjede landet i om lag halvannet år.

LES OGSÅ: Disse er på PSTs terrorliste

PST mener de to kameratene har vært fremmedkrigere for Jabath al-Nusra og Den islamske (IS) i Syria – noe de selv benekter på det sterkeste.

Fryktet terrorangrep i Norge

Gjennom hele den skjulte etterforskningen skal de to norsk-albanske brødrene og den norsk-somaliske familiefaren bevisst ha holdt en svært lav profil – spesielt når de snakket sammen på telefon.

Dette bekymret PST som fryktet at trioen la planer om et angrep i Norge og at det var årsaken til storebroren og familiefarens uventede hjemkomst.

PST uttalte den gangen at de siktede ble ansett å representere en trussel også mot Norge og våre allierte.

Etterforskningen skal også ha avslørt at minst to av de siktede planla å slutte seg til IS i fjor sommer.

Mange av de med tilknytning til Norge som reiser i krigen, tilhører en egen skandinavisk avdeling i den islamistiske brigaden «Kataebal-Muhajeren», har VG tidligere fått bekreftet.

Undersøker eventuelle Paris-koblinger

Torsdag formiddag sier PST-sjef Benedicte Bjørnland at det til nå ikke foreligger noen opplysninger som knytter terrorangrepet i Paris til Norge eller norske interesser.

– Men dette er noe vi arbeider fortløpende med for å få en avklaring på.

– Når det gjelder hvilke tjenester vi samarbeider med, så kommenterer vi ikke eksplisitt på tjenester og land, men vi har et utstrakt internasjonalt samarbeid. Og i en sånn situasjon vi er i nå, så er det helt naturlig at vi samarbeider med andre land og andre tjenester for å få en avklaring, men også for å eventuelt forebygge andre handlinger både i Norge og i utlandet, sier Bjørnland til VG.

PST-sjefen sier de gjør fortløpende vurderinger på personer de vet har returnert til Norge fra reiser til Syria og Irak.

– Journalister kan være utsatt

– Dette gjør vi for å avklare om de har hatt intensjoner og kapasitet til å gjøre voldelige og ekstreme handlinger her hjemme. Vi kan ikke si at vi har 100 prosent dekning på alle personer, det kan være personer som har vært der og returnert som har gått under vår radar. Men vi føler selv at vi har en rimelig god kontroll på personer som reiser og returner, sier Bjørnland.

PST kan ikke utelukke at et terrorangrep lik det som skjedde i Paris også kan skje i Norge.

– Vi har beskrevet i vår nasjonale trusselvurdering for 2014 at nettopp meningsbærere som journalister kan være utsatt for truende handlinger fra ekstreme islamister.

– Journalister, forskere, meningsbærere og debattanter kan være utsatt for truende handlinger, truende ytringer nettopp fra denne typen grupperinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder