TROR PÅ SVAR: Nestleder i Frp, Per Sandberg, er sikker på at de vil komme en avklaring i løpet av dagen om hvem som blir med i regjering. Her er han på vei inn til Stortinget mandag formiddag. Foto: FRODE HANSEN/VG

Per Sandberg: Får en avklaring i dag

Hareide: Vet mye når dagen er omme

Partiorganene innkalt til møter mandag ettermiddag

I løpet av dagen vil det komme en avklaring om hvilke partier som blir med Erna Solberg inn i regjering, ifølge Frps Per Sandberg.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter tolv dager med sonderinger har partiene igjen kalt partiorganene sine inn til møter mandag ettermiddag. De vil trolig bli bedt om å ta stilling til hvorvidt partiene skal gå inn i regjering.

- Vi får en avklaring i dag, det er jeg sikker på, sier nestleder i Frp, Per Sandberg, på vei inn til Stortinget mandag formiddag.

Også KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, tror det vil komme en avklaring i løpet av dagen.

- Jeg er rimelig trygg på det. Vi har lagt et press på oss selv ved at vi har innkalt partiorganene. Da ligger det i bunn at vi i alle fall kan gi en anbefaling, sier Syversen.

Hektisk møtevirksomhet

En taus Erna Solberg gikk rett inn på kontoret da hun ankom Stortinget like etter klokken 10.30. Klokken 12 skal hun møte de andre partiene til avsluttende samtaler på Stortinget. Deretter vil det gå slag i slag med møter utover ettermiddagen.

TAUS: Høyre-leder Erna Solberg ville ikke snakke med pressen da hun ankom Stortinget mandag formidag.


** KrF har møte med stortingsgruppen og sentralstyret klokken 15.
** Venstre har kalt stortingsgruppen inn på møte klokken 17.
** Frps landsstyre møtes på partikontoret klokken 17.
** Høyre har møte med stortingsgruppen på ettermiddagen, trolig rundt klokken 17.

- Jeg tror vi vet mye når dagen er omme, sier KrF-leder Knut Arild Hareide mandag formiddag.

Venstre-leder Trine Skei Grande er imidlertid tilbakeholden med løfter.

- Jeg hadde ikke turt å være så klar som Knut Arild Hareide, sier Grande, med henvisning til Hareides løfte for helgen om en avgjørelse mandag.

Dette er alternativene

** En flertallsregjering med Høyre, KrF, Venstre og Frp.
** En mindretallsregjering med Høyre og Frp
** En flertallsregjering med Høyre, Frp og enten KrF eller Venstre

SKJEBNEVALG: KrF-leder Knut Arild Hareide vil mandag gi partien en anbefaling om hvilken retning partiet bør gå i. Her er han på Stortinget mandag morgen. Foto: FRODE HANSEN/VG


Både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande har imidlertid understerket at de «har fast følge», noe som gjør det siste alternativet mindre sannsynlig.

Skepsis i KrF

Kilder gir overfor Aftenposten uttrykk for at de ikke tror at det blir en regjering med alle de fire partiene. En av kildene sier til avisen at en av grunnene til at sonderingssamtalene har strukket ut i tid, er at partiene har prøvd å utforme spilleregler mellom en ny regjering og de partiene som ikke går inn i regjeringen.

Aftenpostens kilder har imidlertid fått lite informasjon etter fredagens møter mellom partiene.

Til Dagsavisen sier sentrale kilder i KrF at det fortsatt er lite sannsynlig at KrF går inn i regjering sammen med Frp. Kildene sier at det er utelukket for partiet å gå inn i en slik regjering alene, og de tror heller ikke at Venstre går inn i regjering uten KrF.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder