SLIK SJEKKER DU: Når du er innlogget på Skatteetatens nettsider, kan du klikke på fanen hvor det står søkestatistikk. Der kan du sjekke om noen har søkt på deg i skattelistene. Foto: Skjermbilde: Skatteetaten.no ,

#VGskatt: Slik finner du ut hvem som søker på deg

Nå kan du avsløre de som er nysgjerrig på inntekten din. Slik går du frem.

Artikkelen er over fem år gammel

I dag slippes skattelistene som viser hvor mye nordmenn tjente og skattet i fjor.

Skattelistene har vært offentlige i Norge siden 1863. Tidligere har det vært fritt frem for folk å sjekke hva naboen, sjefen og svigerfar tjente, uten at disse fikk vite om det. Men det er det slutt på nå. I år et nytt regelverk som trer i kraft.

Nå vil alle som blir kikket i kortene kunne få vite hvem det er som har søkt på dem i skattelistene. Samtidig innføres det 16 års aldersgrense på skattesøk.

Hvem som har sjekket inntekten din finner du ved å gå inn i fanen «søkestatistikk» når du er innlogget på Skatteetatens nettsider. (Ekstern lenke). Der kan du se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt deg opp i skattelistene.

Vil ha slutt på «grafsing» i skattelistene

Endringene som nå trer i kraft, ble først lansert i regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet, og deretter vedtatt i Stortinget. Finansminister Siv Jensen (FrP) er strålende fornøyd med innstrammingen.

– Jeg som finansminister og en offentlig kjent person må tåle at noen ser meg i kortene. Men jeg synes ikke at hvermannsen skal være gjenstand for den samme grafsingen uten å bli klar over hvem som gjør det, har Jensen tidligere sagt til VG.

Så mye sjekker vi

Tall fra Skattedirektoratet viser at i 2013 gjennomførte 921.000 brukere litt over 17 millioner søk i listen.

Finansministeren tror den nye ordningen vil føre til færre søk - fordi terskelen for å søke blir høyere.

Skattelistene har vært offentlige i Norge siden 1863, men digital tilgang på listene har blitt gradvis mer begrenset de siste årene. Pressen får ikke lengre lov til å publisere søkbare skattelister.

– Jeg synes ikke listene som mediene presenterer har noen verdi, men noen synes sikkert de har det. Uansett kan pressen fortsatt vise frem den informasjon de mener folk bør ha. Hensikten med innstramningen er et sterkere personvern for folk flest, sier Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder