NEKTES: 11 år gamle Kristoffer har bygd denne hytta på kommunal grunn. Siden han ikke har søkt om byggetillatelse, må den nå rives. Foto: TOM BENJAMINSEN, ITROMSØ

Kristoffer (11) søkte ikke om byggetillatelse - må rive trehytte

(iTromsø/VG) Kristoffer (11) må rive hytta han har bygd på i tre år. Kommunen mener det ikke er søkt om byggetillatelse.

Artikkelen er over seks år gammel

Av: Erlend Kjernli , iTromsø, og Tom Benjaminsen (foto), iTromsø

Området eies av kommunen og er regulert for lekeplass. Tidligere har det vært flere lekestativer der, men disse har blitt fjernet for flere år siden.

For 14 dager siden fikk familien beskjed om å rive hytta innen 29. juli fordi det ikke er søkt om tillatelse for bygging på den kommunale grunnen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi må rive hytta. Dette går ut over ungene, sier mamma Elisabeth Langnes til iTromsø.

Gir selvtillit

Kristoffer har ADHD og en språkforstyrrelse som gjør at han sliter med å konsentrere seg på skolen. Det er vanskelig å henge med de andre elevene.

Hytta han har bygget på de siste tre årene har ifølge foreldrene gitt ham både en mestringsfølelse og en selvtillit han ikke får på skolen.

- Han har det ikke lett på skolen. Når han jobber med hytta, er han så ivrig og glad. Han leker der hele tiden, sier Langnes.

Hun forteller at sønnen ikke skjønner hvorfor de må rive hytta som han har jobbet med i tre år.

BYGGHERRE: Kristoffer (11) har jobbet med hytta i tre år. Han er stolt av resultatet, selv om han ikke er helt ferdig. FOTO: TOM BENJAMINSEN, ITROMSØ

- Jeg blir veldig lei meg. Hytta betyr mye for meg. Jeg er fortsatt ikke helt ferdig med å bygge, sier Kristoffer.

Pedagogisk psykisk tjeneste (PPT) har i et brev til familien skrevet at hytta gir Kristoffer en selvtillit som det kan være vanskelig å bygge opp igjen om den skulle forsvinne.

LES OGSÅ: Martin (7) søkte om byggetillatelse for hytte i hagen

- Det er ikke sånn at hytta skal stå her i alle år. Det handler om et par år mens Kristoffer vokser opp. Vi kan sette opp et godkjent lekehus, men det blir ikke det samme, sier mamma Elisabeth.

Tar ansvaret

- Hytta står på tomten til kommunen. Hva om noen unger bruker den og skader seg?

- Det er bare ungene i gaten her som bruker den. Hvis det skjer noe, har vi sagt til kommunen at vi tar ansvaret, sier Elisabeth Langnes.

Hun forteller at alle ungene i gaten kommer innom for å leke i hytta. Nå er hun klar til å kjempe med nebb og klør for at sønnens byggverk kan bli stående.

- Jeg gir meg ikke. Jeg sitter i hytta 29. juli hvis jeg må. Det er ungene dette går ut over, sier hun.

- Kan ikke bygge der

Kommunen frykter at mindre barn kan skade seg hvis de leker i hytta.

- Hytta er ikke godkjent av kommunen, og siden den står på en kommunal tomt, er det vi som har ansvaret, sier landskapsarkitekt Dang Nguyen på eiendomsavdelingen i Tromsø kommune.

Tomten som hytta er bygget på har tidligere vært en lekeplass. På grunn av slitasje er lekestativene fjernet fra tomten, men dersom man skal bygge nye, må det være med tillatelse fra kommunen.

- I denne hytta er det spiker som stikker ut, og vi er bekymret for at andre barn som leker seg kan skade seg. Fordi tomten er kommunal, er det vårt ansvar at det er trygt å leke der, sier Nguyen.

Han legger til at dersom det skal føres opp nye stativ eller andre ting på tomten, må det være tilgjengelig for alle barna.

- Vi skjønner godt at man har lyst å bygge hytta, men da må man gjøre det på sin egen tomt. Det oppbevares private ting i hytta, og jeg vet ikke hvor tilgjengelig den er for andre barn, sier Nguyen.

Han kan derfor ikke godkjenne hytta, og har utbyggeren oppmerksom på det i en e-post.

- Eiendommen forvaltes av Park og eiendom, men akkurat nå er det ikke penger til å utbedre lekeplassen. Det synes vi er synd, men vi kan ikke godkjenne at man bygger noe der uten vår tillatelse, sier Nguyen.

Flere artikler

  1. Kristoffer (11) får beholde hytta

  2. Stordalen blar opp 3,5 millioner for å redde hytta til Tungtvanns-sabotørene

  3. Martin (7) søkte om byggetillatelse for hytte i hagen

  4. Pluss content

    Så mye kan du bygge på hytta

  5. Pluss content

    Planla fjellhytte i fire år: Slik realiserte de hyttedrømmen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder