Justisministeren: Lytt til politiets råd

Regjeringens kriseråd innkalt i går

PST: Vet ikke hvilket mål eller hvem som står bak

PST-sjef: Terrorhandling planlagt i Norge om få dager

Bevæpnet politi er i beredskap over hele landet etter at PST har mottatt konkret informasjon om et nært forestående terrorangrep i Norge.

 • Eivind Lindkvist Johansen
 • Erik Samland
 • Oda Marie Midbøe
 • Felicia Alvsing
 • Bjørnar Tommelstad
 • Eirik Landsend Henriksen
 • Hanna Haug Røset
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Magnus Wright Jacobsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi mottok nylig informasjon med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rekruttert i Syria som kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge, sier PSTs sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag.

På pressekonferansen ba justisminister Anders Anundsen (Frp) nordmenn om å lytte til alle eventuelle råd politiet kommer med.

- Vi vet ikke hvilket mål, hvem som står bak eller hvordan et slikt mål er planlagt å gjennomføres. Situasjonen er at PST jobber med å få verifisert dette sammen med Etterretningstjenesten, opplyser Bjørnland.

VG Direkte: Få de siste oppdateringene om situasjonen her!

VGTV: Se VGTVs livesending om terrortrusselen her!

Fungerende politidirektør Vidar Refvik melder også at beredskapsnivået i Norge derfor økes.

- Folk vil primært merke vår beredskap ved at politi har økt tilstedeværelse ved grenseoverganger, innfartsveier, internasjonale flyplasser og togstasjoner. Politiet som patruljerer ved disse områdene vil være bevæpnet, sier Refvik.

VG har i formiddagstimene vært rundt flere steder i Oslo og hovedstadsområdet. Blant annet Stortinget, Oslo S, Slottet, Utenrikdsdepartementet, Statsministerens kontor, Garderleiren på Huseby, Forsvarsdepartementet og Gardermoen. Så langt har vi bare observert væpnet politi på landes hovedflyplass.

Alle politidistriktene i Norge er satt i økt beredskap. Grenseoverganger fra sør til nord overvåkes nå av lokalt politi. I nord melder lokalavisene om at hver eneste bil blir stoppet på tollstasjonen i Kivilompolo. Det samme gjelder overgangen ved Bjørnfjell, utenfor Narvik. På Svinesund må alle biler kjøre gjennom den såkalte «tollslusen». Dette vil pågå helt til PST vurderer situasjonen annerledes, opplyser Politidirektoratet til VG.

BILDESPESIAL: Bevæpnet vakthold på Gardermoen

På spørsmål om hovedstaden er mest utsatt for en terrorhandling, svarer PST-sjefen at de heller ikke kan utelukke andre mål enn det sentrale Østlandet.

– Det vil være både sivilt og uniformert personell fra klokken 10, og dette vil fortsette. Hvis trusselvurderingen endrer seg vil man vurdere politinærværet i hele Norge. Utfordringen er at trusselen er lite spesifikk, og alle politidistrikter er informert, sier Refvik.

LES OGSÅ: Forsker: Dette er mulige terrormål

PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker ikke å kommentere om noen har vært inne til avhør de siste dagene mens de har arbeidet med å kartlegge trusselen.

– Det vi har fått informasjon om er at det er personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria. Vi holder alle muligheter åpne. Vi kommer til å jobbe intenst for å få et mer avklart trusselbilde, sier PST-sjef Bjørnland.

Saken fortsetter under videoen!

Nært forestående

– Informasjon vi har mottatt er at det dreier seg om en tidsavgrenset periode dette kan skje. Om det dreier seg om fem dager eller ti dager er utydelig for oss, men det vil ikke vare frem til jul, sier Bjørnland.

Hun ønsket ikke å kommentere hvordan eller fra hvem PST fikk vite om den dramatiske trusselen.

– Vi har mottatt informasjon, men jeg kan ikke si fra hvem. Det er uspesifikk med tanke på hvilket mål man ønsker å ramme.

I en pressemelding skriver PST at de behandler et stort antall større og mindre trusler mot Norge hvert eneste år, men at denne trusselen skilte seg ut.

- I våre innledende undersøkelser i denne saken, ble imidlertidig informasjonens troverdighet styrket

Terroreksperter som VG har snakket med sier at PST og norske myndighetene trolig har offentliggjort terrortrusselen fordi de ønsker å skremme terrorister.

Trussel mot Europa

I en pressemelding sier politiet at informasjonen går ut på at noen planlegger å gjennomføre en aksjon i Europa, hvor Norge er nevnt.

Det blir ikke sagt noe om Norge er hovedmålet for aksjonen - eller kun et av flere land som har blitt truet.

Bjørnland uttalte også at PST foreløpig ikke vet noe om hvor personene som har planlagt terrorhandlingen befinner seg.

– Vi kan ikke utelukke at det er personer som beveger seg på tvers av grensene. Om de har kommet seg til Norge, eller om de er på vei er uavklart, sier Bjørnland.

På pressekonferansen ble det også kjent at Forsvaret har blitt informert om den nært forestående terrortrusselen.

– Vi har en tett dialog med Forsvaret, og de er positive til å bistå med behov politiet måtte ha, uttalte politidirektøren.

Norway Cup-Kyvåg: Forholder oss til politiet

Under pressekonferansen torsdag formiddag sa politiet at de skal vurdere hvordan de skal forholde seg til store arrangementer som skal avholdes den nærmeste tiden.

Søndag starter verdens største fotballturnering, Norway Cup, på Ekeberg i Oslo. 30.000 deltakere fra over 50 nasjoner er ventet, men generalsekretær Frode Kyvåg sier de foreløpig ikke har hevet beredskapen før fotballfesten går i gang.

NORWAY CUP-GENERAL: Generalsekretær Frode Kyvåg. Foto: Paul Sigve Amundsen,

- Vi gjør ikke noe ekstraordinært i forhold til dette. Vi har et utmerket samarbeid med politiet og forholder oss til dem, sier han til VG.

Torsdag starter også festivalen Tall Ship Races i Bergen, hvor det er ventet opptil en halv million besøkende over fire dager.

Prosjektleder Haakon Vatle sier til VG at publikum vil merke at det er flere politifolk i bybildet.

- Politiet har meldt at de vil være mer synlige, slik at folk skal kunne føle seg trygge. Politiet har også vært med i planleggingen av hele arrangementet, så vi er i trygge hender. Politiet ber også publikum om å være mer årvåkne.

Varslet pressekonferanse

Justisminister Anders Anundsen (Frp), PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik var til stede på dagens pressekonferanse.

VG kjenner til at flere av politidistriktene rundt Oslo ble varslet om den konkrete trusselen før torsdag og at beredskapen har blitt økt.

Astrid Versto, pressevakt ved Utenriksdepartementet opplyser at også Utenriksdepartementet er varslet om pressekonferansen.

– Vi er kjent med at det er blitt innkalt til pressekonferanse, og er blitt varslet om dette i god tid. Dette er en politisektorsak som styres av Justis-og beredskapsdepartemtentet, sier pressevakten ved Forsvarsdepartementet, Lars Gjemble, til VG.

Saken fortsetter under bildet!

HØY PRIORITET: – Vi har kalt tilbake folk fra ferie og prioriterer denne saken høyest, og gjør alt vi kan for å innhente alt vi kan av informasjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. Til stede på torsdagens pressekonferanse var også justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Vidar Refvik. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Justisministeren avbrøt ferien

Pressevakten hos NSB sier til VG at de ikke har hørt noe fra politiet om trusselsituasjonen.

- Oslo Lufthavn har ikke fått noen beskjed fra politiet om endringer i rutiner, så trafikken går som normalt, opplyser direktør for Organisasjon og Økonomi ved Oslo Lufthavn, Marit Kjær til VG.

Ifølge TV2 avbrøt justisministeren sin egen ferie i forbindelse med torsdagens pressekonferanse.

Like før klokken 12 torsdag bekrefter også SMK overfor VG at statsminister Erna Solberg utsetter sin egen ferie i forbindelse med trusselsituasjonen.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. PST

Flere artikler

 1. PST: Terrorgruppa har reist fra Syria

 2. PST: - Vær skeptisk til rykter på sosiale medier

 3. PST avblåser terror-alarmen

 4. Slik er beredskapen der du bor

 5. Politidirektøren: - Ingen endring i trusselbildet

 6. Her er politiets råd til befolkningen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder