HVA HAR DU PÅ MATEN? spør Sophia (4) barnehagekompisen Aleksander (3). Begge har med matpakke hjemmefra, og er godt fornøyd med det. Foto:Trond Solberg,

Her er brødmaten populær: - Jippi, jeg fikk yoghurt og knekkebrød!

Brødskive og knekkebrød er kjempegodt, sier Sophia (4 ½) og
Aleksander (3) i Monolitten barnehage i Oslo. Her er medbrakt matpakke fortsatt en sikker vinner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Man må ikke ha japansk Kobe-biff på menyen for å servere sunn mat, sier daglig leder Kathrine Schmidt til VG.

Hun har fått se menyen fra Eventyrstua privatbarnehage i Nydalen. Der serveres det luksusmat som kalveentrecôte og breiflabbkjaker til lunsj.

PROTOKOLL:Hva spiser barnet ditt i barnehagen?

På Monolitten gjør de sitt beste for å servere sunn og næringsrik mat, uten å måtte hente inspirasjon fra en gourmetmeny, forklarer Schmidt.

I den kommunale barnehagen bakes det brød hver uke. Makrell i tomat er en påleggsvinner blant barna.

– Selvfølgelig er det bra at barna får servert spennende og næringsrik mat, men jeg tror man kan lage vel så gode måltider med rimelige basisvarer og en liten dose kreativitet.

Saken fortsetter under bildet

GULOST ER BEST: Tre år gamle Aleksander forteller at favorittpålegget er gulost. Han har ingenting imot å få brødskive i matboksen. Foto:Trond Solberg,

Hun og barnehageansatt Anette Svanholm inviterte VG på matpakkelunsj for å vise at brødskiver og oppskåret frukt fortsatt duger.

LES OGSÅ:Fjerner brunosten for de yngste

– Gulost er best

Sophia (4 ½) viser oss gjerne hva hun har i matboksen:

– Jippi! Jeg fikk yoghurt og knekkebrød med skinke av mamma i dag. Jeg elsker yoghurt, og i dag fikk jeg to, sier Sophia.

Ved siden av henne sitter Aleksander (3) og spiser brødskiver med gulost.

– Hva er det beste du vet å ha på matpakken, Aleksander?

– Brødskive med gulost er best. Noen ganger får jeg frukt også, da blir jeg ekstra glad, sier han.

På Monolitten serveres det varm lunsj, som for eksempel hjemmelaget tomatsuppe eller spinatsuppe, en gang om dagen. Barna har med egen mat til frokost og et ettermiddagsmåltid.

Medbrakt mat kan være en utfordring

– Ser dere store forskjeller på den maten barna har med hjemmefra?

– Medbrakt mat kan føre med seg noen utfordringer. Det er store forskjeller, men de fleste foreldrene er flinke til å sende med barna brødmat, grønnsaker, frukt og rester fra middagen. Noen ganger ser vi matpakker med frityrstekt mat og sjokoladepålegg. Det er ikke så bra, men om det er et engangstilfelle går det fint. Skjer det mange ganger kan vi vurdere å snakke med foreldre, forteller Svanholm.

Barnehagen er bevisste på å kutte ned på sukker, men understreker at litt kos er lov. Det viktigste er at barna får være med å lage mat, og at barnehagen varierer matserveringen hver uke.

– Burde Norge hatt en mer standardisert ordning for barnehagemat?

– Det er greit med forskjellige tilbud, men det blir vanskelig for oss når foreldrene sammenligner de forskjellige barnehagene. Og flere foreldre blir påvirket av trender. Noen sender med barna proteinbarer, og flere ønsker at vi skal ansette en som er ansvarlig for matlagingen, sier Schmidt.

– Kvaliteten på barnehagen blir målt ut ifra den maten vi serverer, og det er ikke alltid like bra.

Saken fortsetter under bildet

«VANLIG» MAT: På Monolitten barnehage i Oslo serveres det mat som grønnsakssuppe laget fra bunnen av, og brødmat med forskjellig pålegg. – Det må ikke være så fancy for at ungene skal bli fornøyde, forteller daglig leder Kathrine Schmidt. Foto:Trond Solberg,

– La barna være med å lage mat

Trine Sandberg, gründeren bak «Trines matblogg», har en sønn på seks år. Hun mener det er viktig å gjøre litt ut av matpakken.

– Skjær opp grønnsakene i strimler, slik at det ser innbydende ut og er lett for barna å spise. Selv bruker jeg av og til middagsrester når jeg lager matpakke til sønnen min. Han er glad i pasta, og har jeg hatt pasta kvelden før, er det lett og sette sammen en pastasalat. Slik får jeg lurt i han grønnsaker også, sier hun.

Sandberg mener det er viktig å ta med barna når du skal lage matpakke.

LA BARNA BESTEMME: Matblogger Trine Sandberg tror det er viktig å la barna ta del i matpakkeplanleggingen. På den måten blir de mer interessert i maten de spiser, mener hun. Foto:Krister Sørbø,

– Spør barna hva de har lyst på, og la dem få være med å lage mat. På den måten får barna et forhold til det de spiser, og lærer seg at mat er gøy.

– Hva tror du om at barnehagebarn får servert kalveentrecôte og kongekrabbe?

– Jeg reagerte når jeg så saken, og tenkte først: Hva spiser man i helgen da? Samtidig syntes jeg barna på Eventyrstua er heldige som får den matopplevelsen. Men, det er viktig å huske at ikke alle barnehager har muligheten til å servere denne typen mat på grunn av knappe ressurser. Det viktigste er at barna får sunn mat som smaker godt, understreker hun.

Spiste opp alt

På Monolitten barnehage er lunsjen over, og Sophia og Aleksander er mette.

Aleksander reiser seg og rister på matboksen.

– Hør, den er tom! Det var så godt at jeg spiste opp alt, sier han. Så løper han ut for å leke.

VG besøkte tidligere i uken Eventyrstua privatbarnehage i Nydalen. Her står gourmetmat på menyen:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder