JULESTEMNING: Før gruet hun seg til juleferien, men nå ser Veronica frem til høytiden. Ved hjelp av juledekor har hun funnet frem til den rette, forventningsfulle stemningen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Advarer mot stort alkoholkonsum i juleferien: Veronica (29) gruet seg alltid til jul

De voksne skulle bare ha én øl til maten, men da familieselskapet var over,  var samtlige flasker tomme.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Oda Marie Midbøe

Artikkelen er over fem år gammel

Fyllebråket og kranglingen stilnet etter hvert, men bare et knapt døgn, før den samme reglen gjentok seg.

– Hver eneste jul var det store mengder alkohol inne i bildet, sier Veronica Rolid til VG.

I leiligheten på Lambertseter er det pyntet til jul, med røde julekuler dandert på et bord, en julekrans stående mot veggen, og marsipan i en skål. Det er lite som tyder på at julefeiringen ikke alltid har vært noe å se frem til for 29-åringen.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos-MMI for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL har en halv million nordmenn opplevd at julen er blitt mindre hyggelig på grunn av andres konsumering av alkohol.

Nesten like mange, en andel av de spurte tilsvarende 478.000 nordmenn, har erfaringer med familiemedlemmer som har drukket seg beruset med barn til stede i høytiden.

– Det knyttes enorme forventninger til at julaften skal bli den beste dagen i året. Særlig for barn er dette en viktig høytid. Likevel er det altså slik at alt for mange både små og store opplever at alkoholen ødelegger det som skulle vært en hyggelig feiring. Noen barn gleder seg til at julen er over og hverdagen med stabile rutiner starter igjen, sier leder Kari Randen i AV-OG-TIL.

Veronica var en av dem.

– Jeg gruet meg alltid til jul. For barn skal den være spennende og koselig, men jeg fant aldri noe glede i den. Bekymringene var der fra starten av desember, men alltid med et lite håp om at «denne julen blir bra» og «i år skjerper de seg sikkert». Men jeg ble alltid skuffet, sier Oslo-kvinnen.

I leiligheten på Lambertseter er røde julekuler dandert på bordet, mens tre, hvite lysestaker utgjør ordet JUL. I en skål ligger det mandler og marsipan.

Unngikk julefeiring

Hun husker spesielt godt en jul da hun var i begynnelsen av tenårene, og store deler av den nærmeste familien skulle feire sammen.

– Jeg sa til alle sammen at jeg ville ha en jul helt uten alkohol. Det begynte med én øl til maten og en ble til fler. Løftet var brutt, og nok en jul ble preget av store mengder alkohol og krangling, minnes 29-åringen.

De første årene etter at hun ble voksen tok Veronica ekstra jobbvakter i julen, for å unngå å måtte tenke på julefeiring. Det var først da hun var i midten av tjueårene og bestemte seg for å lage sine egne tradisjoner at hun klarte å glede seg til jul igjen.

I år feirer hun jul hjemme hos søsteren, der flere barn vil være til stede. Selv om hun gleder seg til dette, er hun fortsatt preget av minnene fra barndommen.

TRAUMATISK OPPVEKST: Her er Victoria i to-tre-årsalderen. Hun husker ikke så mye fra den tiden, men julefeiring preget av alkohol var det så langt tilbake hun kan erindre. Foto:Privat,

– Jeg er veldig var på at ingen voksne må vise at de er påvirket av alkohol. Barn merker veldig fort at mamma eller pappa forandrer seg. Man kan for eksempel nøye seg med å ta ett glass til maten, og så vente til ungene har lagt seg før man eventuelt koser seg med litt mer.

– Men det var vel akkurat dette med det ene glasset som ikke ble overholdt da du var barn?

– Ja. Hvis man vet at man har et problem og ikke klarer å stoppe, så får man heller la være å drikke. Er det barn til stede, så er det viktigste at de får det hyggelig i julen, sier hun.

Bagatelliserer voksnes alkobruk

AV-OG-TIL-leder Randen mener det er alt for vanlig at voksne bagatelliserer hvordan alkoholbruken kan påvirke ungene.

– Hvis vi signaliserer til barna at de må «tåle» drikkingen vår blir det enda vanskeligere for dem å reagere. De kan føle at det er dem det er noe galt med. Mange barn velger da å skjule følelsene sine og forholder seg tause. Dette kan være en stor belastning og gi dem en sårbarhet som de tar med seg inn i voksenlivet, sier Randen.

Hun understreker at det ikke kun er i julen at mange barn opplever at alkohol påvirker samspillet med de voksne på en sårende måte.

– Alt for mange barn forholder seg året rundt til foreldrenes drikking. Det er likevel slik at julen på mange måter er et forstørrelsesglass på følelsene våre. Det som er bra blir enda bedre og dersom man har det vondt kan det føles enda vondere.

– Vis at du bryr deg

OPPFORDRER TIL OMTANKE: Marius Sjømæling, leder for Barn av rusmisbrukere, satt stor pris på at hans bestefar tok ham med på aktiveter i julen. Hans oppfordring er å invitere med seg flere i nærmiljøet til aktiviteter i juleferien. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Marius Sjømæling, leder for Barn av rusmisbrukere, vokste selv opp med en mor som ruset seg. Gjennom adventstiden ble klumpen i magen større og større jo nærmere jul det var. Han visste aldri hvordan høytiden ville bli.

– Min historie er ganske sammenfallende med andres historie. Julen er en av høytidene man gruer seg til fordi familien prøver å holde fasaden og være blide og glade. Men elefanten rundt bordet på julaften er der. Det sitter jo en som drikker eller ruser seg mer enn alle andre, sier han.

Organisasjonen opplever økt pågang i tiden før jul. I romjulen er det eksplosivt, forteller Sjømæling.

– Vi merker det ekstra godt i julen og påsken fordi det er flere fridager. Hverdagsting som skole og fritidsklubber har stengt, og det gjør at familien er tvunget på godt og vondt til å være sammen i mange flere timer og dager enn ellers, sier han.

Han oppfordrer til medmenneskelig omtanke i julehøytiden.

– Vis at du bryr deg. Si til barnet at «jeg ser deg, og ser at dere ikke alltid har det bra». Det er fint å oppfordre andre foreldre til å ta med seg også andres barn på aktiviteter i ferien, som å ake, gå på turer og drikke kakao. Vær på tilbudssiden, sier Sjømæling.

- Fortsatt redd, selv som voksen

Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL har i førjulstiden samlet inn barndomshistorier om alkoholproblematikk via sine hjemmesider. Her er noen av dem:

«Pappa har vært periodedranker så lenge jeg kan huske. De periodene han var edru var han verdens beste pappa. De periodene han drakk var det best å være snill jente og ikke «provosere» ham for mye. Da kunne det fort bli ubehagelig å være hjemme. Pappa var aldri slem mot meg eller bror. Men hvis mamma kommenterte drikkingen hans ble det ofte høylydt krangel, noen ganger av fysisk karakter. Da pleide jeg å ta med lillebror på badet og låse oss inne der. Holdt ham over ørene så han skulle få slippe å høre det verste bråket. Han drakk bestandig mer i høytider og ferier. En jul hadde han drukket litt for mye rødvin. Da lå han lenge på sofaen og kastet opp rødt. Jeg husker jeg trodde det var blod og at pappa skulle dø.»

«Som barn opplevde jeg ofte at foreldrene mine var beruset, og også dritings. Jeg skilte ikke mellom den «fulle» mammaen og pappaen, og den edru - for meg var de den samme personen, og en person jeg lærte meg at man ikke kunne stole på. Når alle vennene mine gledet seg til jul for eksempel, så gruet jeg meg. Jeg sliter fortsatt med å slappe av under høytider og det er ingen god tid for meg den dag i dag.»

«Jeg ble redd, jeg var mye redd, og er fortsatt redd, selv som voksen. Og jeg ble skuffet og lei meg. Jeg ville at julekvelden skulle bli fin, koselig og magisk. I stedet ble den fylt av angst, usikkerhet, tristhet og skuffelse. Mamma ble kranglete, sint, men jeg skjønte aldri hvorfor. Hvorfor ble hun så sint?»

«Julaften var den tiden på året som var verst. Alt gikk fint frem til akevitten kom på bordet. Ekstra ille ble det hvis noen kjente hadde kommet med konjakk i julegave. Da ble det dobbelt opp, og festen varte ekstra lenge. Gjerne gjennom hele romjula. Mamma ble banket opp, og vi barna ble utsatt for mye psykisk vold. Da jeg var rundt 13- 14 fant jeg ut at hvis jeg hjalp til å drikke det som var i hus, så ville kanskje festen ta slutt fortere. Jeg gjorde det for å beskytte mamma. Det var gjerne hun det gikk verst ut over når det sto på som verst. Egentlig var det de som skulle beskytte meg, og få meg til å føle meg trygg. Sånn var det ikke hos oss. I hvert fall ikke i jula.»

Flere artikler

 1. Pluss content

  Når foreldrene drikker for mye

 2. Pluss content

  Når alkohol ødelegger barnas jul

 3. Den utrygge julen

 4. Kjære pappa, du drikker for mye!

 5. Pluss content

  Rådene til småbarnsforeldre: Frykter fulle besteforeldre

Fra andre aviser

 1. – Barn fortjener en ferie fylt av gode minner, ikke fylt av fulle voksne.

  Bergens Tidende
 2. «Mange barn blir utsatt for de voksnes julefyll»

  Aftenposten
 3. Bekymret for besteforeldrenes alkoholforbruk

  Aftenposten
 4. «Hvorfor pratet og oppførte bestefar seg så rart etter julemiddagen?

  Bergens Tidende
 5. Besteforeldrene holder barnebarna i den ene hånden og vinglasset i den andre

  Fædrelandsvennen
 6. Bekymret for besteforeldrenes alkoholforbruk

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no