NOK TIL SALT PÅ GRØTEN: Nikolai Astrup (H) vil ikke kommentere sin private økonomi. FOTO: KRISTER SØRBØ

NOK TIL SALT PÅ GRØTEN: Nikolai Astrup (H) vil ikke kommentere sin private økonomi. FOTO: KRISTER SØRBØ

Han er nesten like rik som resten av Stortinget tilsammen

23 stortingsrepresentanter er millionærer

Med en formue på 196 millioner kroner er Høyres Nikolai Astrup Stortingets desidert rikeste representant. Formuen er nesten like stor som alle andre representanter til sammen.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Noen stortingsrepresentanter har definitivt til salt i grøten dersom de ikke skulle bli gjenvalgt om fire år. Det viser skattetallene som kom i fredag.

Rangert etter formue, troner Nikolai Astrup (H) øverst. Han er sønn av skipsreder Eivind Astrup, og har en formue på hele 196 millioner kroner. Det gjør han til Stortingets rikeste representant.

SE LISTEN: Se skattetallene for alle stortingsrepresentanter her

Faktisk er Astrups formue nesten identisk med summen av alle andre representanters formue tilsammen. De 168 andre representantene har totalt 199 millioner kroner på bok.

Blant disse tilhører de feteste bankkontoene Jonas Gahr Støre (Ap) med 52 millioner, Svein Are Flåtten (H) med 44 millioner og Lisbeth Berg-Hansen med 30,5 millioner kroner i formue.

Totalt har 23 folkevalgte over én million kroner i formue, inkludert både Erna Solberg og Jens Stoltenberg.

Nikolai Astrup er ordknapp om sin egen kjempeformue.

- Jeg har ingen kommentar til min private økonomi og har ikke noe behov for å bidra til journalistikk rundt de folkevalgtes inntekt og formue, sier han.

LES OGSÅ: SV slår Frp på inntekt

Svein Are Flåtten mener representanters formue ikke er viktig.

- Det spiller egentlig ikke så stor rolle hva de tjener eller hvor stor formue de har. Det som betyr noe er hvilken jobb de gjør. Skattelisten blir lest relativt ukritisk, både når folk har formue og når de ikke har det.

- Gror litt på

- Hva forklarer din egen formue på 44 millioner kroner?

- Det skyldes kort og godt de interessene jeg har i næringslivet. Jeg eier fortsatt mine egne bedrifter og selskaper i Vestfold. Verdiene på dem varierer litt. Er man heldig, gror det litt på, sier han.

Solberg-regjeringen vil begrense innsynet i skattelistene fra dagens praksis. I Sundvolden-plattformen står det at regjeringen «vil sikre at uvedkommende ikke har tilgang til personsensitiv informasjon om inntekt og formue i skattelistene, og gi den enkelte opplysning om hvem som har bedt om innsyn.»

Viktig journalistikk

Det synes stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) lite om.

- Åpenhet og offentlighet er viktig i alle land. Norge er ikke noe unntak. Vi vet at Norge ville tape skatteinntekter, dersom vi stengte skattelistene, sier hun.

Hun har lite til overs for at skattelistene brukes som underholdning, men synes journalistikk på tallene er viktig.

- Den journalistikken som foregår på dager som dette er viktig for å vise hva slags utslag den økonomiske politikken har. Debatten om formueskatt var et direkte resultat av åpenhet rundt skattelistene og jeg reagerer på at høyresiden prediker åpenhet, men samtidig vil stramme inn bruken av skattelistene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder