EKSPERTEN: Berit Skog er førsteamanuensis på Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU og forsker på Facebook. Bildet er tatt oktober 2010. Foto: THOR NIELSEN/REUTERS/AFP
EKSPERTEN: Berit Skog er førsteamanuensis på Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU og forsker på Facebook. Bildet er tatt oktober 2010. Foto: THOR NIELSEN/REUTERS/AFP

Derfor skryter kvinner av hverandre på sosiale medier

INNENRIKS

Mektige og kjente kvinner heier hverandre frem på sosiale medier med ros, komplimenter og gratulasjoner.

Publisert:

Aftenposten skriver i lørdagsavisen, som publiseres fredag kveld digitalt, at det på sosiale medier kan virke som det er slutt på Jenteloven, kvinneversjonen av janteloven.

- Sosiale medier har vist oss hvor godt det fungerer å rose og hvor dårlig det fungerer å «bitche». Det er et hav av personer der ute å heie på, sier forfatter Kathrine Aspaas til avisen.

- Menn mer subtile

Førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU forsker på sosiale medier, og hun forklarer til VG hvorfor hun tror det er slik.

- Dette er vel en måte å fremsnakke kolleger og andre kvinner på. De tilhører kanskje samme nettverk eller kjenner hverandre indirekte. I vårt samfunn kan det være viktig å støtte andre i samme situasjon. Også menn støtter menn og danner nettverk, sier Skog.

Hun mener det er synligheten i ros på sosiale medier som gjør at den skiller seg ut.

- Menns nettverk blir også offentlige, men på andre måter. Menn opptrer kanskje mer subtilt. De sitter ofte i hverandres styrer og så videre, og kan støtte hverandre i jobbsammenheng med lønn og fallskjermer. Menn bygger også hverandres image, påpeker Skog.

Kvinner mer aktive

Hun sier kvinner gjennomgående bruker sosiale medier på en litt annen måte enn menn.

- Kvinner bruker sosiale medier mer aktivt, oppdaterer status oftere og så videre. På den andre siden er det jo også slik at menn bygger fasade i sosiale medier, både med hensyn til hvem de følger og hva de skriver om. Dette er et eksempel på at kvinner i større grad synliggjør at de støtter hverandre.


På Twitter skriver NHO-direktør Kristin Skogen Lund til skiløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen hvilket stort forbilde hun er. Venstre-leder Trine Skei Grande sender komplimenter til Anita Krohn Traaseth etter at forfatteren var gjest på Lindmo: «Så sympatisk, solid og hyggelig.»

- Det skrevne ord blir ofte hardere

Sportsanker Siri Avlesen i TV2, synes det er godt å få skryt når den jobben en har er veldig synlig for mange.

- Det er hyggelig hvis det er slik at vi jenter heier på hverandre, men for min egen del kan jeg godt skryte av folk både på og utenfor sosiale medier, uavhengig av kjønn. Det kan jo hende at jenter er flinkere. Jeg er tilhenger av at terskelen for å gi ros bør være lav, sier Avlesen til VG.

- Fungerer ris og personlige angrep dårligere enn ros, på sosiale medier?

- Jeg ville ikke kritisert folk selv på sosiale medier og personangrep har jeg ikke sans for. Det tror jeg fungerer dårlig på sosiale medier. Det skrevne ord blir ofte hardere og kan misforstås.

- Smitteeffekt

Ingvild Moen jobber med sosiale medier og er ikke i tvil om at raushet og komplimenter har en smitteeffekt.

- Hvis jeg ser at en person blir fremsnakket mye på Twitter, er det jo lettere at jeg også gjør det. Sosiale medier bidrar til at folk - spesielt jenter - blir rausere mot hverandre, sier Moen til Aftenposten.

Hva mener du? Skryter du mer av folk på sosiale medier? Si hva du mener i debatten!

@vampus tør være annerledes! #kjempebra#tøff#outsideren@Amagasinet — Hanne Bratlie (@hannetiptap) March 14, 2014

Tusen takk @astridjacobsen for at datteren min fikk delta på "fast and female". Hun ble superinspirert. Suverent at dere er slike forbilder! — Kristin Skogen Lund (@kristinsl) March 8, 2014

@YvonneFosser flotte damer - disse burde du treffe @MaritaNesvik ! @microsoftnorge@Accenture@HPNorge — Toril Nag (@TorilNag) March 6, 2014

@AGNaustdal@elinatvik når solide akademikere som dere også liker det jeg skriver, da blir jeg stolt, sånn er det bare.Tusen takk! — anita krohn traaseth (@krohntraaseth) March 11, 2014

Utrolig sterk historie, @libe_ribermohn Viktig at vi snakker om vold og misbruk i nære relasjoner. Din historie hjelper andre. Respekt! — Erna Solberg (@erna_solberg) March 1, 2014