STØRST? SALT er et nomadisk initiativ for kunst, kultur og miljø i Arktis. De hevder at de har verdens største sauna med panoramautsikt. Foto:Martin Losvik,Big picture

Mega-badstu får internasjonal oppmerksomhet

Denne mega-badsstuen står på en øy med rundt 400 innbyggere i Nordland. Nå får den internasjonal oppmerksomhet.

  • Hilde Sandvær

Opphaverne bak prosjektet SALT promoterer saunaen som en av verdens største saunaer med panoramautsikt.

Den enorme badstuen som står på Sandhornøy i Nordland, har nå fått internasjonal oppmerksomhet fra blant annet Telegraph, Daily Mail, The Independet, Wall Street International og The Guardian.

– Det er veldig morsomt. Det viser at det er et prosjekt som vekker oppmerksomhet, følelser og interesse for hva dette er, sier Erlend Mogård-Larsen, en av de som står bak prosjektet.

Internasjonal oppmerksomhet

AMFI: Bygningen som saunaen er i heter Agora. Agora fungerer både som sauna og amfiscene med panoramautsikt over stranden og havet. Foto:Martin Losvik,Big picture

Prosjektet fikk internasjonal oppmerksomhet da de åpnet i 2014, og media fokuserte da på konstruksjonen som er inspirert av fiskehjeller. Nå er det bilder av den enorme saunaen som går verden rundt.

– Det er nok interessen for polarsirkelen og det arktiske som vekker oppmerksomhet, i tillegg til naturomgivelsene, sier Mogård-Larsen.

Les også: Tyske turister: – Aldri til Norge uten boksmat og tysk øl

Ifølge Guinness World Records er det Koi-Saunaen på 166,10 m², i Sinsheim i Tyskland, som offisielt er kåret til verdens største.

Bygningen i Nordland har en grunnflate på 180 m², med både sauna og barområde.

Ødelagt av storm

Etter at en storm knuste store deler av konstruksjonene i fjor høst måtte prosjektet stenge.

Selv om saunaen overlevde, kollapset blant annet «Den arktiske pyramiden», en 150 meter lang fiskehjellekonstruksjon.

STOR: Det er plass til 120 mennesker i saunaen som er formet som et Amfi. Foto:Martin Losvik,Big picture

Hele SALT-prosjektet på Sandhornøya har derfor vært stengt siden september i fjor for å kunne reise verkene på nytt, og i juni hadde de gjenåpning av prosjektet.

– SALT skal vær et kunst og kulturprosjekt, og samtidig et møtested for folk som bor i nord. Vi har tatt tak i en konstruksjon og byggeteknikk som er mange tusen år gammel, og som er grunnlaget for at det i det heletatt bor folk på polarsirkelen, forteller Mogård-Larsen.

Les også: Disse turistene er mest lønnsomme

Inspirert av hesje

Bygningen som saunaen er i heter Agora. Agora fungerer både som sauna og amfiscene med panoramautsikt over stranden og havet.

UTSIKT: Gjennom en 12x6 meter glassvegg har besøkende utsikt mot sjøen og Lofotveggen. Foto:Martin Losvik,Big picture

Mogård-Larsen fortellet at konstruksjonene bare står på øya midlertidig, og at de på et uvisst tidspunkt skal flyttes rundt om i nordområdene.

– Vi skal på en reise det nordlige landskap, men vi vet ikke hvor enda. Vi må først finne de rette stedene hvor konstruksjonen, som ser ut som det som på folkemunnet heter «hesje», passer sammen med naturen og omgivelsene.

Skal flyttes rundt i nord

Han forteller at det kan bli alt fra Norge, til Island, til Grønland og Irland.

– Det er en reise vi har begynt å arbeide med, og det viktigste er at naturen harmonerer med det artiske prosjektet.

Les også: Ny studie: Badstue bra for hjertet

Opphaverne bak SALT-prosjektet står også bak Naustet, som i 2012 tok en reise til Youngstorget.

Naustet står nå ved saunaen på Sandhornøyastår, men Mogård-Larsen utelukker ikke at naustet igjen vil ta en tur innom Youngstorget i Oslo.

– Vi får ukentlig mail fra folk som savner Det fabelaktige naustet på Youngstorget. Det skal være med på reisen i nord, men man skal ikke se bort ifra at den tar en avskjærer for å stikke innom igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder