Domfelt i Oslo tingrett på torsdag

ESKORTERT: Tett fulgt av politifolk fra Politiets utlendingsenhet (PU) ble den heleridømte pakistanske statsborgeren ført om bord i et chartret fly på Gardermoen. Turen gikk til Islamabad i Pakistan. Foto: POLITIETS UTLENDINGSENHET (PU).

Her sendes heleridømt mann (30) ut av Norge

Først ble den pakistanske mannen (30) dømt til ni måneders fengsel for heleri, så ble han satt på et fly til Pakistan - med statssekretær Himanshu Gulat (Frp) på slep.

  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Bakgrunnen for den noe uvanlige deltakelsen i uttransporteringen var at Frp-politikeren selv tok initiativ til å se nærmere på hvordan Politiets utlendingsenhet (PU) frakter utviste personer ut av Norge.

Den heleridømte 30-åringen var en av totalt syv pakistanske statsborgere som gikk om bord i en såkalt «Frontex» charter på Gardermoen fredag.

- Skal norsk asylpolitikk fungere er det viktig at vi faktisk får sendt ut de personene som får avslag på asyl i Norge eller begår alvorlige kriminelle handlinger. Uttransporteringer er derfor en viktig prioritet for denne regjeringen, sier Gulat til VG.

5100 personer fraktes ut av Norge i 2013

I en kronikk i VG på mandag opplyste PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne at politiet har fraktet ut 4910 personer fra Norge hittil i år. Disse personene har ikke hatt lovlig opphold i landet.

I tillegg skrev PU-sjefen at det vil bli uttransportert totalt 5100 personer i løpet av 2013.

«De som ikke reiser vet at de før eller siden vil bli hentet av politiet for tvangsmessig retur.», skrev Kvigne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DELTOK: Her står statssekretær Himanshu Gulat (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet utenfor det flyet som transporterte syv pakistanske statsborgere ut av Norge fredag. Foto: POLITIETS UTLENDINGSENHET

Den nye regjeringen har i neste års budsjett bevilget mer penger til uttransporteringer og tar sikte på at totalt 6700 personer vil bli sendt ut av Norge i 2014. Det blir i så fall en økning på 1600 personer.

- Uttransporter prioriteres høyt

- Vi ser at når vi øker tvungne uttransporteringer av personer som ikke har rett på opphold i Norge, så reiser også flere frivillig. Dette er derfor en stor prioritet for oss, sier Gulat.

Da flyet landet i Islamabad i Pakistan, ble de syv pakistanske statsborgerne overlevert til lokale myndigheter.

Mer om

  1. Innvandring
  2. Ran

Flere artikler

  1. 18 skal utvises fra Norge daglig

  2. Ny rekord i antall tvangsutsendte fra Norge i fjor

  3. Utpekt som politikvinnens falske ektemann - sporløst borte

  4. Beskjed om å skjerme asylbarna nådde aldri politiet

  5. Derfor ble ikke barnedrapssiktet kastet ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder