Høyre-ordførerens flertall er borte i Stavanger

STAVANGER/OSLO (VG) Høyres regnbuekoalisjon i Stavanger trenger hjelp for å overleve etter valget, viser VGs Stavanger-måling.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For å ha flertall i Stavangers kommunestyre trengs det 34 mandater, men ordfører Christine Sagen Helgø (H) og hennes koalisjon ligger an til bare å få 31 mandater på målingen.

VGTV: Se direktesendingen fra Stavanger fra klokken 12

Dagens koalisjon består av Høyre, KrF, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.

Høyre er størst

Men skal Helgø være sikker på å forbli ordfører trenger hun desperat hjelp fra et annet parti.

KVINNEKAMPEN: Både Cecilie Bjelland (Ap) og Christine Sagen Helgø (H) håper å få være ordfører i Stavanger etter valget på mandag. Foto: HALLGEIR VÅGENES VG , VG

– Dette er den samme trenden vi har sett de siste dagene. Høyre er det største partiet i Stavanger, men går litt tilbake mot 2011-valget. Jeg tror det er en kombinasjon av at det er en nasjonal trend og at det her i Stavanger spesielt er utslag av bompengesaken vi hadde forrige uke, sier Helgø.

Hun åpner døren på gløtt for partiet Høyre i dag sitter i regjering med, Frp. Men også for Miljøpartiet De Grønne.

– Vi har mulighet til å utvide det samarbeidet som vi har i dag. Høyre har sagt at vi ønsker et bredt borgerlig flertall, så vi ønsker i utgangspunktet å samarbeide med Frp. Men vi kan også være åpne for andre løsninger, for eksempel Miljøpartiet De Grønne, sier Høyre-ordføreren.

Grønn fremmarsj

Den store vinneren på målingen er Miljøpartiet De Grønne, som går frem fra dagens ene mandat til fire.

Gruppeleder Torfinn Ingeborgrud i Miljøpartiet sier de er villige til å samarbeide med de fleste.

– Det er veldig gledelige tall. Vi jobber for å få enda mer oppslutning nå i innspurten. Vi er åpne for å samarbeide med alle som gir oss uttelling for vår politikk. Dermed er det flere mulige løsninger i Stavanger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder