Politiet: Svært utspekulerte

Ingrid (90) rundstjålet: Helt forferdelig å oppleve noe slik

FRASTJÅLET: Ingrid Solveig Guldbrandsen (90) ble frastjålet gullsmykker og verdisaker av noen som utga seg for å jobbe som hjemmesykepleiere. Kriminelle flere steder i landet har benyttet den samme metoden. Foto:Solstad Fredrik,VG

Slik rundlures og robbes eldre i sine egne hjem

Kriminelle utgir seg for å være fysioterapeuter, politimenn, hjemmehjelpere og TV-operatører. Lurer pensjonister for store summer.

  • Silje Løvstad Thjømøe
  • David Bach
  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fire år gammel

VG skrev lørdag om hvordan 90 år gamle Ingrid Solveig Gulbrandsen fra Lillestrøm opplevde å bli rundstjålet av tyver som utga seg for å være kommunalt ansatt.

Mens kvinnen ga Gulbrandsen behandling i form av massasje på rygg og nakke, skal en tredjeperson ha kommet seg inn på soverommet og stjålet smykker og verdisaker til en verdi av 60.000 kroner.

– Det er helt forferdelig å oppleve noe slik, sier 90-åringen til VG.

Les hele saken her: Ingrid (90) ble rundstjålet mens hun fikk behandling av «fysioterapeut»

Per Gjertsen, avdelingssjef ved Tjenestekontoret i Skedsmo kommune sier til VG at de har opplever lignende tilfeller i kommunen årlig.

– Vi tok affære umiddelbart da vi fikk høre om dette i forrige uke og kontaktet politiet. Hvert år har vi hendelser der noen utgir seg for å være oss, og da forsøker vi å være raskt ute med informasjon slik at ikke flere vil bli lurt, sier Gjertsen, før han legger til:

– Men så vidt meg bekjent så har man ikke klart å ta disse personene, sier han til VG.

Les også: Falsk hjemmehjelp lurte eldre kvinne i Fredrikstad

Politiet: – Svært utspekulert

Jourhavende jurist i Romerike politidistrikt, Haris Hrenovica, sier til VG at saken til Gulbrandsen ikke er avgjort.

– Det er tatt bilder på åstedet og gjort avhør av den fornærmede, men det ser ut til at man har lite å gå på i saken.

Les også: Falsk hjemmehjelp stjal opp mot 200.000 fra eldre kvinne

Hrenovica sier at saken ikke er uvanlig, og at de med jevne mellomrom får inn anmeldelser der eldre mennesker er blitt robbet i eget hjem.

– Eldre mennesker er kanskje mer tillitsfulle enn andre, og særlig når de som ringer på utgir seg for å være fra kommunen. Da kan de nok være et lett bytte, men det er svært utspekulert fordi det rammer de som er svakere stilt, det svekker tilliten de har til kommunen som ofte står for daglig hjelp, og det skaper frykt.

Slik lurer de seg inn

Et utvalg av de største politidistriktene landet over har lett i sine logger etter tyverimetoden Ingrid Solveig Gulbrandsen ble utsatt for.

De tegner et variert bilde, men forteller generelt om få slike hendelser.

** I mai i år la en mann i 30-årene kortene på bordet etter å ha blitt siktet for en rekke tyverier av eldre i Oslo.

Mannen skal blant annet ha utgitt seg for å være politi og tatt seg inn i leiligheter under påskudd av å etterforske kriminalsaker. Ifølge tiltalen mot mannen skal han lurt flere pensjonister i det samme borettslaget.

Totalt skal mannen ha lurt til seg om lag én million kroner, uttalte forsvareren hans, Per Johan Sjong Larsen til VG.

** Politiet i Søndre Buskerud fikk i april i år melding om at en eldre kvinne var frastjålet opp mot 200.000 kroner av en falsk hjemmehjelp i Røyken kommune.

– Den fremmede fikk komme inn og de to satt og pratet sammen på kjøkkenet en tid, fortalte operasjonsleder Tore Nuven til VG. Ifølge operasjonslederen har det vært flere tilfeller av hjemmeran av eldre i politidistriktet.

** I Fredrikstad ble en eldre kvinne i fjor sommer frastjålet flere gullsmykker av en mann som utga seg for å være hennes hjemmehjelp.

Den falske hjemmehjelpen skal ha identifisert seg med et ID-kort fra kommunen.

Ifølge Hjemmehjelpen var det ikke første gang det hadde skjedd i området, uttalte Østfold politidistrikt.

PÅ TOKT: Dette overvåkningsbildet viser mannen slik han fremsto for sine tyveriofre, med pene klær og mappe under armen. Lørenskog-mannen ble dømt til to år i fengsel i 2012. Foto: Politiet Foto:POLITIET,

** I 2012 ble en mann dømt i Nedre Romerike tingrett for å ha bløffet seg inn og stjålet fra 26 pensjonister, blant annet ved å utgi seg for å være TV-operatør og hjemmehjelp.

«Det er skjerpende at tyveriene er begått ved bevisst å utnytte eldre menneskers tillit og sårbare situasjon», heter det i dommen fra Nedre Romerike tingrett. Mannen ble dømt til to års fengsel.

Alvorlig

Henning Fossaas i Vestfold politidistrikt kan ikke erindre slike saker i 2015, og få, om noen, fra de siste årene.

Det samme sier krimsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt, politistasjonssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt og politioverbetjent Sivert Rannem i Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Dette er forbrytelser vi selvsagt ser svært alvorlig på, sier Rannem, som minnes at en polsk statsborger lurte seg inn hos en kvinne i 80-årene i Stjørdal i fjor.

Mannen ba om et glass vann, og da han gikk var kvinnens lommebok borte. Mannens DNA lå igjen på glasset, en kaffekopp og vannkranen, og ved hjelp av DNA-treffet fant politiet ham varetektsfengslet i et annet distrikt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder