KUVENDING: Parlamentarisk leder Marit Arnstad og partileder Trygve Slagsvold Vedum her på Arnstads kontor på Stortinget.
KUVENDING: Parlamentarisk leder Marit Arnstad og partileder Trygve Slagsvold Vedum her på Arnstads kontor på Stortinget. Foto:Terje Bringedal,VG

På fem minutter snudde Senterpartiet om tiggeforbudet

Klokken 15.10: Avtaler nytt møte med Høyre og Frp om tiggeforbudet

INNENRIKS

Klokken 15.15: Senterpartiets stortingsgruppe snur og sier nei

Senterpartiets tigge-talsperson Jenny Klinge var onsdag en av pådriverne i Senterpartiet for å stanse tiggeforbudet hun selv kjempet gjennom i fjor sommer, ifølge kilder VG har snakket med.

Publisert: Oppdatert: 06.02.15 20:16

– Senterpartiet har hele tiden ment at tigging er et nasjonalt og ikke et lokalt problem. Når vi i dag er med på å støtte Frp og Høyre i at hele kommuner kan defineres som tiggefrie soner allerede i sommer, er det et greit kompromiss – og en måte å oppnå et nasjonalt forbud på, sier partiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge i juni i fjor.

Men i dag gjorde Senterpartiet en stor kuvending og sier nå nei til å utvide tiggeforbudet. Dermed trakk Høyre/Frp-regjeringen forslaget om et nasjonalt tiggeforbud.

Vedtaket skjedde på et møte i Senterpartiets stortingsgruppe onsdag.

Kommentar: I anstendighetens navn

Det kom svært overraskende på avtalepartnerne Høyre og Frp. Det var i juni i fjor at de tre partiene ble enige om å innføre et nasjonalt tiggeforbud.

Avtalte møte neste uke

Særlig fordi partiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge bare fem minutter før gruppemøtet startet avtalte et møte om tiggeforbudet med Høyre, Frp og Justisdepartementet.

VG har fått tilgang på epostutvekslingen hvor Høyres Peter Christian Frølich, Frps Ulf Leirstein, Klinge og statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) fra Justisdepartementet avtalte at de skulle møtes onsdag i neste uke.

«Vi trenger en prat om tiggerforbudet» skriver Leirstein klokken 13.45 onsdag ettermiddag.

«Ja, flott om vi kan få til ein prat då! Eg kan i alle fall fram til kl 20.30 tysdag kveld» svarer Klinge en snau halvannen time senere, klokken 15.10.

Og klokken 15.15 går Klinge inn i gruppemøtet til Senterpartiet på Stortinget.

Høyre: Sp presset på

Etter det VG får opplyst var det Klinge selv, sammen med parlamentarisk leder Marit Arnstad og partileder Trygve Slagsvold Vedum, som selv foreslår at Senterpartiet skal trekke seg fra avtalen med de to regjeringspartiene.

– Jeg mente det var mest ryddig både overfor partiet og overfor regjeringspartiene at de fikk vite raskt at det det nå i praksis ikke lenger er flertall i Stortinget for et tiggeforbud. Men jeg har ikke selv skiftet mening. Hadde mange nok i stortingsgruppa enda vært enige i et tiggeforbud, hadde situasjonen vært en annen.

Den samme Klinge som i juni 2014 kunne juble over å ha fått Frp og Høyre med på å innføre et nasjonalt tiggeforbud.

– Presset fra Senterpartiet for å få innført et nasjonalt tiggeforbud var stort i juni. Det var ikke godt nok med formuleringer som «vurdere et forbud» eller «utrede muligheten for et forbud». Kraver var at dette skulle innføres, uten forbehold, sier Peter Christian Frølich til VG, og legger til:

- Høyre lever greit med dette resultatet, men inntrykket av Senterpartiet som et vinglete parti uten ryggrad er dessverre forsterket. Istedenfor å stå i stormen og finne et lovvedtak som alle kan være fornøyd med, så snur de kappen etter vinden før saken i det hele tatt er oversendt Stortinget, sier Frølich.

– Dere er glade i å stå i stormen i Høyre om dagen?

– Det har stormet rundt dette. Det er blåst ut av proporsjoner.

Også Frps Ulf Leirstein er kraftig provosert.

– Vi var villige til å stille med blanke ark, og senest i går var Senterpartiets talsperson klar til å forhandle. Enten er vi holdt for narr eller så vet ikke folk i den lille Senterparti-gruppen hva de enkelte medlemmene driver med, sier Leirstein.

Jenny Klinge vil ikke stille til noe intervju med VG, men innrømmer i en tekstmelding til VG at hun var med på å stanse forbudet.

«Jeg mente det var ryddigst å få avklart saken raskt».

Ikke hørt om noe møte

Da Marit Arnstad ble konfrontert med møteavtalen i Stortingets vandrehall torsdag ettermiddag svarte hun:

– Jeg har overhodet ikke vært kjent med at det var planlagt noe møte i neste uke. Og gruppeledelsen i Frp har overhodet ikke kontaktet gruppeledelsen i Senterpartiet om dette. Vi er heller ikke noe støtteparti, sa Arnstad til VG.

Kilder i Senterpartiets stortingsgruppe sier at årsaken til den raske snuoperasjonen var todelt.

Advart om nederlag

I snart to uker har partiledelsen mottatt alvorlige advarsler fra grasrota, og i flere fylkeslag var det varslet oppgjør om tiggeforbudet på de lokale årsmøtene. Partiledelsen ble også advart med et sviende nederlag på landsmøtet i mars, dersom stortingsgruppen ikke snudde.

I tillegg var den voksende negative medieoppmerksomheten i ferd med å bli et problem for partiledelsen.

– Det ville vært helt ulevelig for oss å stå til ansvar for dette i kommune- og fylkestingsvalget til høsten dersom vi hadde latt dette fortsette. De kraftige reaksjonene på forslaget kunne ikke vi stå imot nå, sier en kilde.

Her kan du lese mer om