STARTET HER: Tre av de siktede skal ifølge politiets opplysninger ha tatt med seg den mindreårige jenta om bord på et lokaltog som gikk fra Oslo S. Foto:MATTIS SANDBLAD,

Brødre siktet i gjengvoldtektssak på tog fra Oslo S

NSB: – Tror våre rutiner er fulgt

Jentas bistandsadvokat: – Hun er sterkt preget

Politiet: - Meget alvorlig sak

Politiet mener at de brutale overgrepene mot en mindreårig jente startet med at en 18-åring forgrep seg mot jenta på et lokaltog fra Oslo S.

Det var i slutten av juli ved midnatt at en ung jente fra østlandsområdet skal ha blitt utsatt for en gjengvoldtekt som pågikk i flere timer.

Den mindreårige jenta var ute denne kvelden, og skal ved en tilfeldighet ha kommet i kontakt med tre av de siktede utenfor Oslo S.

Startet på lokaltog

Etter det VG får opplyst skal kameratene på 18, 19 og 21 år etter hvert ha tatt med seg jenta om bord på et lokaltog som gikk fra stasjonen.

Sammen med den siktede 18-åringen skal jenta ha satt seg i en ubetjent vogn. Politiet mener at de brutale overgrepene startet da 18-åringen forgrep seg på jenta i denne vognen, får VG opplyst.

Sammen med de tre siktede skal jenta ha gått av på et lokalt togstopp i Oslo-området. Etter det VG får opplyst mener politiet at den mindreårige jenta ble utsatt for ytterligere overgrep på veien til – og senere i en leilighet i området.

Jentas detaljerte forklaring og raskt politiarbeid førte til at politiet 4. september pågrep den siktede 18-åringen.

I dagene som fulgte ble også to av siktedes kamerater pågrepet. I tillegg ble storebroren siktet for medvirkning. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

– Tror våre rutiner er fulgt

Kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB sier at de er kjent med den alvorlige saken. Han bekrefter at det var et overvåkningskamera i den aktuelle togvognen, men ønsker ikke å kommentere om dette var i drift.

– Det er trygt å ta toget, men vi kan ikke garantere for menneskers atferd. I denne saken vil politiet finne ut om noe kriminelt har foregått, sier Myhre.

– Men hvordan kan dette angivelig ha skjedd på et av deres tog?

- TRYGT: Kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB sier at det er rutiner - også for å gå gjennom ubetjente vogner. Foto:NSB,

– Ubetjente vogner er ubetjente. Det betyr at våre ansatte går igjennom disse vognene til forskjellig tid på hver avgang for generell service til våre reisende. Intet mønster, men vi går alltid igjennom på en reise.

– Ble disse rutinene fulgt den aktuelle natten?

– Vi tror våre rutiner er fulgt også på denne reisen, sier Myhre.

Politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger.

– Til tross for at dette har vært en meget krevende sak med mange impliserte, så mener vi nå at vi har identifisert de som har stått bak denne gjengvoldtekten. Dette er en meget alvorlig sak, så vi er fornøyde med å ha fått et gjennombrudd, sier Henriksbø.

– Sterkt preget

Han ønsker ikke å kommentere om politiet har gjort tekniske funn av DNA eller om det er vitner i saken.

BISTANDSADVOKAT: Gunhild Lærum representerer den mindreårige jenta som anmeldte gruppevoldtekten. Foto: ,

Advokat Gunhild Lærum er bistandsadvokat for den unge jenta som skal være utsatt for gjengvoldtekten.

– Min klient får den oppfølging hun trenger. Hun er sterkt preget av det som har skjedd, men er lettet over at politiet har tatt de som forgrep seg på henne, sier Lærum til VG.

Påtalemyndigheten krever ytterligere fire uker i varetekt når tre av de fire siktede fremstilles for varetektsfengsling fredag. I tillegg til brev-, besøks- og medieforbud, ønsker påtalemyndigheten delvis isolasjon.

Alle tre er siktet etter straffelovens paragraf 192, tredje ledd, som har en strafferamme på inntil 21 år.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Øivind Sterri, som representerer den siktede 18-åringen.

Hevder det var frivillig

Den 21 år gamle kameraten har innrømmet å ha hatt samleie med jenta, men hevder selv at det var frivillig.

NEKTER: Advokat Marijana Lozic sier at hennes klient ikke erkjenner straffskyld. Foto: Frode Hansen Foto: ,

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han har heller ikke vært på flere av stedene hvor de påståtte overgrepene skal ha funnet sted, men kun i den omtalte leiligheten, sier Knut Ditlev-Simonsen til VG.

Den siktede 19-åringen erkjenner ikke straffskyld.

– Min klient stiller seg helt uforstående til siktelsen, og imøteser nytt avhør der han får presentert det politiet mener de har av bevis mot ham, sier hans forsvarer, Marijana Lozic.

Den 21 år gamle mannen som var om bord på toget er kun siktet for medvirkning.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Temaet for hans del blir om han i strafferettslig forstand har medvirket eller ikke, noe han selv står fast ved at han ikke har gjort, sier mannens forsvarer, Ola Lunde.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder