BLÅTUR: Guttene overrasket kjærestene sine med tur til København. Nå kommer de seg ikke hjem til Trondheim. Bak f.v. Per Martin Westerfjell, Per Ståle Juleshaug Sindre Østnor, Pål Einar Bomo. Foran f.v: Frøydis Eline Svensson Karen Bruce Solstad, Julie Østnor, Ane Kristine Smestad.

BLÅTUR: Guttene overrasket kjærestene sine med tur til København. Nå kommer de seg ikke hjem til Trondheim. Bak f.v. Per Martin Westerfjell, Per Ståle Juleshaug Sindre Østnor, Pål Einar Bomo. Foran f.v: Frøydis Eline Svensson Karen Bruce Solstad, Julie Østnor, Ane Kristine Smestad. Foto:Frode Hansen,VG

Rammet av Norwegian-streiken: To dager forsinket hjem til Trondheim

Minst 13 kanselleringer tirsdag

Over 600 piloter kan tas ut i streik

Fastlåst mellom partene

GARDERMOEN (VG) Først ble piloten sykmeldt, deretter ble flyet til Trondheim kansellert.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var stille i avgangshallen på Gardermoen mandag kveld, men rundt kundeservicedesken til Norwegian var det fortsatt aktivitet. Lørdag morgen ble 70 Norwegian-piloter tatt ut i streik. Mandag kveld var situasjonen fortsatt fastlåst.

Vennegjengen fra Trondheim er blant dem som er rammet av streiken.

– Vi har vært ved godt mot fram til nå, men å sitte på Gardermoen begynner å bli kjedelig, sier Ane Kristine Smestad til VG.

Egentlig skulle hun og resten av reisefølget vært i hjemme i Trondheim allerede søndag kveld.

Kanselleringene fortsetter tirsdag

Vennegjengen på åtte var på weekendtur i København, men hjemreisen har latt vente på seg. Den første kanselleringen kom som følge av sykdom hos piloten, og flyet fra den danske hovedstaden ble stående på bakken.

I helgen var det et uventet stort antall piloter som ble syke. Mandag ble det kjent at konsernet nekter ansatte å bruke egenmelding.

Det har blitt varslet ytterligere 13 kanselleringer tirsdag. Ungdommene håper de kommer seg på et tidlig fly hjem.

– Det har begynt å bli ganske dyrt. Vi har måtte legge ut for hotellopphold og har gått glipp av jobb og skole hjemme i Trondheim, sier vennene til VG.

Også pensjonisten Leif Singstad forberedte seg mandag kveld på en natt i Oslo. Han skulle også egentlig vært i Trondheim.

– Vi liker jo ikke å bli rammet av det her, men sånn er spillereglene. Vi kan ikke klage, men vi liker det ikke, sier han til VG.

– SÅNN ER DET: Leif Singstad skulle vært i Trondheim, men mandag kveld var han fast på Gardermoen. – Vi liker jo ikke å bli rammet av det her, men sånn er spillereglene, sier pensjonisten. Foto:Frode Hansen,VG

Fastlåst

Situasjonen mellom partene var fastlåst mandag kveld.Pilotene har så langt nektet å møte Norwegian-ledelsen, som mener flyselskapet ikke vil overleve dersom flygerens krav blir innfridd, melder.

– Det er en veldig alvorlig situasjon for oss, for hele selskapet. Det kan komme til å eskalere sånn som det ser ut nå, sa styreleder Bjørn H. Kise etter et hastemøte i Norwegians hovedkontor mandag.

Flyselskapet ber reisende om å følge med på nettsidene i dagene fremover.

– Vi forsøker så godt vi kan å opprettholde produksjonen for passasjerene, men det vil bli ganske mye forstyrrelser, sier Kise.

Styrelederen tror ikke Norwegian vil overleve dersom de gir etter for pilotenes krav.

– Vi kan ikke overleve i nåværende størrelse, sa han.

Les mer om streiken på E24.

Kise mener pilotene nå setter arbeidsplassene sine i fare, og mener de vil ha noe som ikke eksisterer.

– Her har pilotene fremsatt et krav om at de skal ha tariffavtale med et annet selskap enn det de er ansatt i. Riksmeklingsmannen har sagt at det ikke eksisterer, man må ha arbeidsavtalen og tariffavtalen med selskapet man er ansatt i, fremholdt han.

Vil ikke møtes

Ifølge Kise har ledelsen gjentatte ganger de siste dagene tatt initiativ til et møte med pilotenes fagforening Norwegian Pilot Union (NPU).

Mandag var det avtalt et møte, men NPU avlyste. Dette ville vært det første møtet mellom partene siden streiken brøt ut lørdag.

STREIKER:Halvor Vatnar, leder for pilotforeningen i Norwegian. Foto:Trond Solberg,VG

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til NTB at flyselskapet ikke fikk noen grunn til hvorfor de ikke ville stille.

Ifølge leder Halvor Vatnar i NPU var grunnen fra deres side at Norwegian-ledelsen ikke har villet si hva agendaen for møtet skulle være.

– Vi har ikke avtalt noe møte med Norwegian, uttalte Arve Sigmundstad, kommunikasjonssjef i Parat til E24.

Ledelsen skal ha omtalt møtet som et drøftelsesmøte.

– Et drøftelsesmøte benyttes som oftest ved oppsigelser og avskjed. Ønsker selskapet et slikt møte vil vi stille opp, men da ønsker vi å bli informert om innholdet i møtet på forhånd, sier han.

Til sammen 650 piloter vil bli tatt ut i streik onsdag dersom det ikke blir enighet mellom partene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder