Leder

Fullt snøkaos på Sør- og Østlandet

Flere stengte veier og ulykker

Full buss-stopp i Oslo

Sporveien: – Høyst uvanlig

Minst ti personer måtte trå til da bussen sto fast i morgenrushet i Oslo sentrum. Nå har Ruter innstilt all busstrafikk i hovedstaden. Det er stengte veier og bilulykker i øst og vest.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Enkelte hadde kanskje trodd at vinteren var forbi og våren på gli, men i dag våknet mange til hvitt landskap og hvite veier.

Det har skapt problemer på veiene.

Hvordan ser det ut der du er? DEL DINE SNØBILDER HER. Bruk #vgsnøkaos i sosiale medier.

Fraråder sommerdekk

I morgentingene kjørte to vogntog av veien like etter hverandre på E18 øst for Askimporten i Indre Østfold. Politiet der oppfordrer bilister med sommerdekk til å la bilen stå hjemme. VGs reporter på stedet melder at det er blitt brøytet, men at snøen legger seg fort på ny.

I Romerike havnet en bil havnet på taket på riksvei 22 ved Holtbakken i snøværet, og på Norderhov i Nordre-Buskerud står en trailer fast i bakken.

ALLE MANN TIL PUMPENE: Denne leddbussen skal til Skøyen i Oslo, men stagnerte i snøværet på vei opp til Torshov. Flere strømmet til for dytteaksjon. Foto:Lars Svendsen,

I Agder-fylkene har uværet ført til en rekke mindre ulykker og stengte veier natt til torsdag. Her, som i andre deler av landet, jobber veimyndighetene for fullt med å brøyte og salte for å berge morgentrafikken.

Også Asker og Bærum politidistrikt melder om glatte veier. Like før klokken 07 meldes det om at tre busser står fast i Heggedalsbakken.

Har du vært ute i snøkaoset og kommet inn helt hvit i luggen? SEND OSS DIN SNOWFIE!

BRØYTER: Brøytebilen er i full sving på E18 ved Nygårdskrysset i Ås kommune. Trafikken går svært sakte innover i retning Oslo. Foto:Stian Eisenträger,VG

Kollektiv-trøbbel

I morgenrushet like før klokken 08 melder Ruter at de stanser all busstrafikk i Oslo på grunn av det store snøfallet.

– Det er ekstreme værforhold og svært glatt, sier pressevakt Trond Brekke i Ruter til NTB.

«Alle busser i Oslo-området står stille grunnet glatt føre inntil veiene er brøytet/strødd. Reisende henvises til reisegarantien», er beskjeden på Ruters nettsider.

FULL STANS: Det er forsinkelser i kollektivtrafikken i Oslo. Denne bussen skal til Kjelsås, men står fast ved Hausmania nede i Oslo sentrum. Foto:Jenny-Linn Lohne,VG

«Kan ikke huske at det har skjedd før»

– Det er høyst uvanlig at busstrafikken innstilles. Jeg kan ikke huske at det har skjedd.

Det sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, som har ansvar for trikken, t-banen og deler av busstilbudet i Oslo og Akershus.

OSLO BY: Slik så det ut på Tøyen i Oslo like før klokken 06. Det hadde i 07.30-tiden torsdag morgen falt mellom 10 og 15 centimeter i Oslo sentrum. Foto:Ingeborg Huse Amundsen,VG

Den skinnegående transporten går derimot mer på skinner.

– Her har vi ikke så store utfordringer med snøfall, som vi har på asfalt. Men det kan bli forsinkelser for trikken, ettersom den øvrige trafikken går sakte. Vi henstiller om å la bilen stå og ta trikken i stedet, sier Asperud til VG.

Han sier at Sporveien har brøyteavtaler for godt utpå våren, og at de inntil da har like god beredskap som i den heftigste vintertiden.

– Vi er godt forberedt på at det kan komme mye snø i mars og april, sier Asperud.

I 09-tiden meldte imidlertid flere reisende om strømbrudd ved t-banen.

Jernbaneverket: – Må være tålmodig

Ved Oslo lufthavn er det ventet forsinkelser i flyavgangene hele dagen.t.

– Rullebanene må være fri for snø og så lenge det brøytes kan ikke flyene lande. Det måkes kontinuerlig av sikkerhetsmessige årsaker, sier Joachim W. Andersen, presseansvarlig i OSL, til VG.

Jernbaneverket har også problemer som følge av snøværet. Det meldes om forsinkelser og innstilte avganger i morgentimene.

– Du kommer fram med toget, men du må være tålmodig, sier Olav Nordli, pressevakt i Jernbaneverket.

Det har vært problemer med lokaltoget mellom Asker- Lillestrøm, flere innstilte avganger ved Grefsen og Gjøvikbanen. Det er sporveksler som ikke klarer smelte snøen på banen, dette skaper forsinkelser.

– Vi håper det normaliserer seg utover dagen, sier Nordli.

SNØPARAPLY: Paraplyer er ikke bare effektivt mot regn. Flere på vei til jobb gjemmer seg for snøfyken, her ved Egertorvet i Oslo sentrum. Foto:Trond Solberg,VG

Agder og Østlandet mest utsatt

Det er Agder, Telemark, sør på Østlandet og Sørlandet som er verst rammet av snøværet. I går varslet meteorologene om at det kan komme så mye som en halvmeter snø i dag på Sør- og Østlandet. Snøkaoset skyldes et lavtrykk som kom inn mot Agder-fylkene onsdag kveld, og som fortsatte inn mot Østlandet i natt og i morgentimene.

Ifølge meteorologisk Institutt kan snøen gå over til sludd eller regn senere i dag. I Oslo vil snøen lette i ettermiddag. På Sørlandet og i Telemark vil snøen lette fortere.

– Selv om det kan komme sludd, eventuelt regn, vil det være verst på veiene akkurat nå, sier Børge Johansson, statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Han sier til VG at det vil bli kaldere til helgen igjen, spesielt søndag kan by på en ny runde med sludd. Det vil bli våtere nedbør enn det er for øyeblikket.

PS! Det er tidligere blitt varslet milde lavtrykk og frisk nordavind for selve påsken.

LES OGSÅ:Spår varm sommer

Er det flere stengte veier og trafikkproblemer der du bor? Skriv gjerne i kommentarfeltet under.

KRÅKERØY: Også på Kråkerøy i Fredrikstad kommune har det lavet ned i natt - og snøværet fortsetter torsdag. Foto:Gisle Oddstad,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder