HJERTET OG HODET: Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAVs kunnskapsavdeling oppfordrer unge til å tanke både hva de selv har lyst til og hva som er fornuftig når de velger utdanning. Foto:Marius Knutsen,VG

Dette bør du tenke på når du velger utdanning

Ekspert: Disse utdanningsvalgene er tryggest

Tett på nett: Send inn dine spørsmål nå

På onsdag er siste frist for å søke høyere utdanning til neste år. Har du ennå ikke bestemt deg? Her er ekspertens beste råd.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hva er det viktigst å tenke når du skal velge utdanning - lønn og jobbmuligheter eller at du kommer til å trives med jobben din?

Seniorrådgiver i NAVs kunnskapsavdeling, Johannes Sørbø oppfordrer unge til å velge både med hjertet og hodet.

– Det er viktig at man velger noe man er interessert slik at man liker jobben man skal ta.. Det er ikke lurt å velge noe som gir gode karrieremuligheter hvis det overhode ikke interesserer deg, men de fleste har mer enn ett alternativ, så er man lur velger man det som gir best muligheter blant alternativene, sier Sørbø til VG.

Se listen over hvilke jobber NAV mener er mest sikre og usikre nederst i saken

For de aller fleste er onsdag 15. april søknadsfristen til Samordna opptak. Noen få unntak finnes imidlertid. For deg som ber om særskilt vurdering eller basert på realkompetanse, som søker på en utdanning med tidlig opptak, har tatt videregående utdanning utenfor Norden eller som vil inn på Politihøgskolen eller Luftfartsfag ved UiT Norges arktiske universitet, er det dessverre allerede for sent. For disse søkerne er fristen 1. mars.

- Viktig å ta utdanning

Dersom det er flere alternativer som frister og du har vanskelig for å bestemme deg for hva du har mest lyst til, fortvil ikke. Så lenge du har lagt inn de studiene det står mellom til 15. april kan du fremdeles endre på rekkefølgen helt frem til 1. juli.

Johannes Sørbø og Malin Høgvoll fra NAV Jobblyst stiller til nettmøte klokken 11.30. Send inn dine spørsmål om karriere og utdannigsvalg allerede nå!

Sørbø mener det å ta en utdanning er den sikreste investeringen unge i dag kan gjøre.

– Jeg mener det er viktig å ta en utdanning, men det trenger ikke nødvendigvis være en høyere utdanning. I fremtiden trengs det mange flere dyktige folk med fagbrev. Det viktigste er at man fullfører den utdanningen man tar. Vi ser at de som ikke har noen utdanning overhode sliter mer med å få jobb og har en mer ustabil tilknytning til arbeidslivet, sier han.

Stort behov for helsearbeidere og lærere

For de som ønsker å ta høyere utdanning trekker eksperten frem flere retninger som spesielt gunstige valg for dagens ungdom.

– Behovet for sykepleiere og annet helsepersonell vil bare øke fremover samtidig som befolkningen blir eldre. Vi ser allerede i dag ganske stor mangel på sykepleiere, så de som velger denne eller en annen helsefagligutdanning vil ha mange jobber å velge i, sier Sørbø.

Lærer- og barnehagelærerutdanning havner også på listen over trygge yrkesval. Det samme er høyere utdanning innen realfag.

Nedbemanning i oljeindustrien

Sørbø mener at det å satse på realfag fortsatt er et sikkert valg, selv om ledigheten har økt for ingeniører det siste året.

– Det henger sammen med et skifte i oljebransjen, men i et langsiktig perspektiv vil det fremdeles være behov for ingeniører. De er svært etterspurte i Kommune-Norge og i annen industri, som nok har hatt et problem med å konkurrere med oljebransjen på lønninger, sier han.

Den siste tiden har nye kuttrunder blant annet rammet ingeniører ansatt i Statoil, et selskap som fremdeles ikke vet hvor mange ansatte de må kvitte seg med.

Torsdag besluttet oljeselskapet Det norske å kunne bemanningen med 35 faste ansatte grunnet dramatisk fall i oljeprisen. I tillegg kutter selskapet 120 innleide konsulenter, skriver Stavanger Aftenblad.

– På lengre sikt vil det bli færre ansatte i oljeindustrien. Bransjen må omstille seg til miljøkrav og det faktum at oljen ikke varer evig, sier Sørbø.

Blant utdanningsretningene som kan gi en mer usikker fremtid trekker Sørbø frem økonomiske- og administrative fag, samfunnsvitenskap og humanistiske fag.

– Det henger i stor grad sammen med at det er svært populære utdanninger. Det betyr at det blir stor rift om de mest relevante jobbene. Generelt sett er ledigheten lav i Norge, og de fleste får seg jobb, men vi ser i denne gruppen at det er en høyere andel som i hvert fall må starte med å ta seg jobber som ikke er like relevante, sier Sørbø.

Disse yrkene mener NAV er mest sikre og usikre for de som skal velge utdanning i dag:

Trygge utdanningsvalg

• Sykepleier

• Helsefagarbeider

• Lærer

• Barnehagelærer (tidligere førskolelærer)

• Fagbrev innen bygg og anlegg

• Fagbrev innen industri

• Høyere utdanning innen realfag

• Tannlege

Yrker hvor konkurransen om jobbene trolig blir større

• Økonomiske og administrative fag

• Samfunnsvitenskap

• Humanistiske fag

Yrker med størst mangel nå

• Sykepleiere og spesialsykepleiere

• Fagarbeidere innen industri, som sveisere og mekanikere

• Fagarbeidere innen bygg og anlegg, som anleggsmaskinførere, tømrere, snekkere og elektrikere

• Førskolelærere og lærere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder