I RETTEN: Politiadvokat Herdis Traa og advokat Thomas Randby i Stavanger tingrett før dagens fengslingsmøte. Foto: Sandblad Mattis ,

Tina-siktede fremstilles på nytt for retten i dag

STAVANGER TINGRETT (VG) I dag skal retten vurdere om de fire Tina-siktede fortsatt skal sitte i isolasjon.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De siste to ukene har alle de fire siktede i saken sittet varetektsfengslet i full isolasjon, med brev- besøks- og medieforbud.

Fredag 18. september besluttet Stavanger tingrett at tre av dem skulle varetektsfengsles i fire uker, hvorav to i full isolasjon. Disse tre er 36-åringen bosatt i Lyngdal som ble pågrepet først, 36-åringen bosatt i Kristiansand som ble pågrepet som nummer to etter å ha meldt seg og 38-åringen som ble pågrepet som fjerdemann.

I dag vurderer retten om disse tre fortsatt skal sitte i isolasjon.

36-åringen som først ble pågrepet av de fire siktede, har ifølge advokaten samtykket til videre isolasjon.

– Det ligger ingen erkjennelse av skyld i at han samtykker, men en erkjennelse av at sakens tyngdekraft i seg selv tilsier at politiet uansett ville fått medhold. Han har hele veien ønsket å bidra til sakens opplysning. Det kan ikke påregnes at han vil samtykke i de neste rundene, sier Odd Rune Torstrup, 36-åringens forsvarer til VG.

Han ønsker ikke å kommentere saken for øvrig.

Fire menn pågrepet for Tina-drapet: Dette er den siktede kameratgjengen

DREPT: Tina Jørgensen (20) forsvant etter en bytur 24. september 2000. 26. oktober samme år ble hun funnet død. Foto: Politiet ,

Begjært varetektsfengslet i to nye uker

Mannen som ble pågrepet som nummer tre av de fire som er siktet i saken ble 18. september av helsemessige årsaker varetektsfengslet i to uker, også med full isolasjon og brev- besøks- og medieforbud.

Fengslingsmøtet for ham var over etter en snau halvtime i dag. Politiet begjærte 36-åringen fengslet med videre isolasjon i to nye uker, slik at varetektsperioden skal vare like lenge som de øvrige siktede, som fikk fire uker i første runde.

– Min klient begjærte seg løslatt som følge av at han nekter straffskyld og enhver befatning med drapet, sier forsvarer Thomas Randby til VG etter rettsmøtet.

Han forklarer at klientens helse er bakgrunnen for at politiet kun begjærer to ukers fengsling av ham.

– Tilstanden hans har vært dårlig over tid og den har blitt forverret gjennom to uker i isolasjon, sier Randby.

– Får han tilstrekkelig oppfølging i fengsel?

– Det kan reises spørsmål om fengselet evner å gi den helsemessige oppfølging som er nødvendig, svarer forsvareren.

38-åring møter i retten

Den siktede 38-åringen som ble pågrepet som nummer fire i saken stilte selv i retten i dag. 38-åringen ankom Stavanger tingrett gjennom hoveddøren før han satte seg ned i sal 14.

– Han har ikke møtt i retten tidligere, og vil fortelle direkte for dommeren hvordan det er for ham å sitte isolert. Derfor er oppmøte viktig for ham, sier mannens advokat Olav Sylte til VG.

Etter to uker vil nå politiet begjære at 38-åringen skal sitte isolert også de to siste ukene av inneværende fengslingsperiode.

Advokat Trond Wåland representerer 36-åringen som ble pågrepet etter å ha meldt seg. Wåland møter i retten uten sin klient.

– Han ønsker å skjermes fra påkjenningen ved å stille i fengslingsmøtet, slik han gjorde sist, sier Wåland.

Pågrepet etter avhør

Det var opplysninger som kom frem i avhør av den første som ble pågrepet for drapet på Tina Jørgensen bidro til at de tre andre ble pågrepet.

Det opplyste politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl under en pressekonferanse fredag for to uker siden.

– De siste pågripelsene skjedde som følge av opplysninger som kom frem i det første avhøret, sier Dahl.

Alle de siktede nekter straffskyld.

Forsvarer til Tina-siktet (36): – Politiet er på rett spor

I samme omgangskrets

Ifølge VGs opplysninger var de fire mennene i samme omgangskrets i ungdomsårene i Lyngdal, men enkelte av dem skal ha hatt lite kontakt de senere årene.

Tina har vært på sommerturer til en campingplass i Lyngdal, et sted som blir beskrevet som en typisk møteplass for lokale ungdommer, og det er her hun skal ha blitt kjent med spesielt 36-åringen som først ble siktet.

Tinas mor: – Det er forferdelig vondt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder