KrF-Ropstad: Opplagt at midlertidig bevæpning øker risikoen for vådeskudd

HØY BEREDSKAP: Midlertidig bevæpning har snart vart i ett år. Her fra Oslo da ordningen ble innført. Mannskapene på bildet bærer Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

16 vådeskudd så langt i år

Justisminister Anders Anundsens egen tallinnhenting viser minst 16 vådeskudd så langt i år etter at midlertidig bevæpning ble innført. Dette mot ni vådeskudd i hele fjor.

 • Axel Støren Wedén
 • Magnus Newth

Artikkelen er over fire år gammel

Debatten har rast i sommer etter at en kjenning av politiet 28. juli kom seg over skranken på politihuset i Stavanger og fikk avfyrt politibetjentens tjenestevåpen, ved å få fingeren ned i hylsteret og trekke av.

Dette var mulig fordi norsk politi går med patron i kammeret til enhver tid i tjeneste. Etter at VG kunne fortelle om politiets praksis med å bære skarpladde våpen, har det i sommer i tur og orden kommet frem nye og hittil ukjente historier om vådeskudd ved norske politistasjoner.

Så langt i år, utenom hendelsen i Stavanger, har bare seks vådeskudd vært kjent for offentligheten.

Nå viser Anundsens egen tallknusing at antall vådeskudd faktisk er langt høyere.

– Ikke trent godt nok

Tillatelsen til midlertidig bevæpning for politiet ble forlenget for sjette gang i forrige uke. Samtidig har justispolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti sendt et skriftlig spørsmål til justisministeren på hvor mange vådeskudd som er avfyrt med politiets tjenestevåpen siden midlertidig bevæpning ble innført. Etter at svarfristen hadde gått ut med seks virkedager, har han nå fått svar fra Anundsen.

Svaret er seksten så langt i år, sammenlignet med ni i hele fjor.

Ropstad mener Justisdepartementets tallmateriale er et bevis på at den midlertidige bevæpningen, hvor over 9000 norske betjenter er blitt utstyrt med skarpladde våpen til enhver tid, har økt faren for uønskede hendelser.

VG mener: El Pistolero

KRITISK: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf) har fått svar rundt vådeskudd fra justisministeren. Foto:Jo Straube,VG

– Det er opplagt at ordningen øker sjansen for negative konsekvenser. Det viser at bevæpning ikke er ufarlig og at alle de negative hendelsene må ses opp mot tryggheten det å gå med våpen fører med seg. Det burde ha vært rapporteringsrutiner på dette langt tidligere enn nå, sier han.

Tajik om Anundsen: Hva holder han på med?

KrF-politikeren vektlegger at han ikke ønsker å svekke tilliten til politiet, men påpeker at politiet per dags dato ikke er trent til å bære våpen hele tiden.

– De er trent til å bruke våpen når det er en kritisk situasjon, ikke hele tiden, sier Ropstad.

Han betegner det som «underlig» at justisministeren ikke redegjorde for vådeskuddene da han informerte Stortinget om midlertidig bevæpning 2. juni, men mener nå at det er opplagt at Stortinget må ta en skikkelig diskusjon rundt ordningen, og hvilke alternativer man har.

Forsvarstopp Robert Mood: Reagerer på politiets bevæpning

– Det er få som mener at ordningen er midlertidig slik situasjonen er nå. Uten noen utsikter for at trusselvurderingen blir endret, er det viktig å se på alternative løsninger. Jeg vil jo også påpeke at et land som Storbritannia, som er et mye mer utsatt terrormål enn Norge, ikke har gått inn for generell bevæpning, sier han.

– Flere våpen = flere ulykker

Hadia Tajik (Ap), leder av justiskomiteen, deler Ropstads bekymring.

– Økningen i tallet på vådeskudd er ikke uventet. Flere våpen fører til flere ulykker, rett og slett. Disse tallene og disse nye opplysningene må bli en del av vurderingsgrunnlaget når debatten om midlertidige tiltak går over i den bredere politiske debatten om bevæpning, sier hun.

KRITISK: Leder av justiskomiteén, Hadia Tajik (Ap). Foto:Jan Petter Lynau,VG

Tajik mener det samtidig er kritikkverdig av Anundsen å ikke ha besvart spørsmålene før nå.

– Justisministeren burde faktisk være den som hadde størst interesse av å bidra med opplysninger i denne viktige debatten. Og fortsatt svarer han ikke direkte på spørsmål om han visste om disse hendelsene da han orienterte Stortinget, sier hun.

Både opposisjonspolitikere og politikere i støttepartier, derav Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Hadia Tajik (Ap), Jette Christiansen (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Bård Vegar Solhjell (SV), har etterspurt informasjon om hvorvidt justisminister Anders Anundsen faktisk visste om vådeskuddene da han redegjorde for Stortinget om midlertidig bevæpning.

Mye av kritikken er gått på at justisministeren bare har gitt den informasjonen som har vært «bekvem» for ham å gi. Bård Vegar Solhjell (SV) har tidligere uttalt at det kan bli aktuelt med en ny høring rundt hva Anundsen visste da han redegjorde for Stortinget.

Så langt har Anundsen selv nektet å svare på hva han visste om vådeskuddene.

Politidirektoratet: – Ikke nødvendigvis sammenheng

Avdelingsdirektør for Politidirektoratet (POD) Kaare Songstad sier den økende tendensen av vådeskudd ikke nødvendigvis har noen sammenheng med patron i kammeret.

– Hovedforklaringen på økningen trenger ikke skyldes at det er noe feil med praksisen vår, men må sees i sammenheng med den store økningen i antall bevæpninger, sier Songstad til VG.

Politidirektør Humelgård har tidligere uttalt at mediedekningen øker sjansen for flere vådeskudd, da våpenpraksisen til norsk politi nå er kjent. Likevel har tilnærmet alle av de 16 vådeskuddene skjedd på et tidspunkt da det var ukjent at norsk politi bar patron i kammeret.

Songstad tror ikke det blir noe problem.

– Vår oppfatning er at politimenn har god nok trening til å stå i den situasjonen vi er i. Man må huske at vår ordning er tilpasset hendelser for konkrete situasjoner som krever bevæpning. Vi har så langt ikke tatt noen grep vedrørende ordningen forid vi har regnet med at situasjonen har vært midlertidig. Samtidig kan det bli aktuelt å fortsette med patron i kammeret. Det er krevende å avlære noe norsk politi allerede har lært, og å endre rutiner og handlingsmønster er også krevende, sier Songstad.

Gikk gjennom buksebenet og ned i gulvet

Justisminister Anders Anundsen har gjennom «manuell informasjonshenting» hentet inn tallmaterialet rundt vådeskudd.

Han understreker samtidig at informasjonen er «usikker» og at tallene kan bli endret og oppdatert.

I 2012 er funnet to vådeskudd, i 2014 ni vådeskudd og så langt i år, etter at midlertidig bevæpning ble innført, har det gått av seksten vådeskudd når bare litt over halve året er forbi.

Vådeskuddet i Kristiansund: Trakk av i speilet – glemte at våpenet var ladd

De seksten vådeskuddene er ikke en del av utilsiktede avfyringer som har skjedd som en del av politiets instruksjonsvirksomhet, under skytebanetjeneste eller lignende, eller avfyringer som har skjedd under tømming av tjenestevåpen, med mindre dette har medført personskade eller materiell skade.

Noen av vådeskuddene som hittil ikke er blitt kjent, omtales i dokumentet.

* I januar 2015 ble Spesialenheten gjort oppmerksom på en hendelse ved Nordre Buskerud politidistrikt hvor et skudd var gått av og inn i en dør i politiets lokaler.

* Hendelsen i Sunnhordland politidistrikt skal dreie seg om et vådeskudd i Sauda den 7. august. Vådeskuddet gikk av mens våpenet var i hylsteret og gikk gjennom buksebenet og ned i gulvet.

Anundsen: – Vanskelig for meg å ha noen oppfatning

VURDERER INSTRUKSEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) forlenget midlertidig bevæpning for sjette gang forrige uke. Her fra et intervju om norske fengsler. Foto:Klaudia Lech,VG

Anundsen skriver i dokumentet at rapporteringsrutinene rundt vådeskudd har vært for dårlig. Politidirektoratet vil også vurdere om det er behov for å endre retningslinjene om å gå med patron i kammeret.

POD-sjefen: Mener medieomtale øker sjansen for vådeskudd

Justisministeren gjentar samtidig at det ikke var rapporteringsplikt fra politimesterne til Politidirektoratet og videre til Justisdepartementet, da han redegjorde for midlertidig bevæpning overfor Stortinget 2. juni.

Han svarer dermed fortsatt ikke eksplisitt på om han visste om vådeskuddene, eller ikke, da han hadde sin redegjørelse.

På spørsmål fra VG om hva den markante økningen i vådeskudd fra 2014 til 2015 skyldes, kommer følgende svar på e-post.

– Det er vanskelig for meg å ha noen oppfatning av hvorfor det er flere vådeskudd i 2015 enn i 2014, på samme måte som det er vanskelig å ha en oppfatning av hvorfor det var flere vådeskudd i 2014 og 2013. Men vi tar det på høyeste alvor og vi vil følge opp sammen med POD, skriver Anundsen, formidlet gjennom sin kommunikasjonsenhet.

Les også

 1. Tajik om Anundsen-video: – Svært dårlig vurderingsevne

  Hadia Tajik mener Anders Anundsen enten ikke skjønner, eller gir blaffen i norsk politisk kutyme.
 2. Krever våpensvar fra Anundsen

  Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har spurt justisminister Anders Anundsen om hva han visste om vådeskuddene da han redegjorde…
 3. Politiet innrømmer to nye vådeskudd

  Tidligere denne måneden gikk det av et vådeskudd fra et politivåpen både i Vestoppland og i Haugaland og Sunnhordaland…
 4. Anundsen nekter å svare på hva han visste om vådeskuddene

  NYDALEN (VG) Hva visste Anders Anundsen om vådeskuddet i Kristiansund da han redegjorde for Stortinget 2. juni?
 5. Anundsen forlenger politibevæpningen

  Den midlertidige bevæpningen av politiet er forlenget med åtte uker. Samtidig vurderer politiet å ta i bruk…
 6. Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

  Politimannen som løsnet vådeskuddet i Kristiansund i våres har fått et forelegg av Spesialenheten for brudd…

Mer om

 1. Beredskap
 2. Politiet

Flere artikler

 1. Anundsen nekter å svare på hva han visste om vådeskuddene

 2. Solhjell utelukker ikke høring i vådeskudd-saken

 3. Derfor endrer politiet bevæpningen

 4. Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

 5. Ytterligere to politi-vådeskudd - Tajik krever svar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder