NÅ KOMMER PÅSKEVÆRET: Det er meldt mye flott vær i påsken, og særlig påskeaften og 1. påskedag blir strålende over store deler av landet. Her fra Eggedal i april i fjor. Foto:Erik Johansen,NTB scanpix

Været snur – vi får strålende påske

Nordavind blåser vekk lavtrykk og gråvær

Finn fram høy solfaktor – og gode varme klær! Etter en litt
smårufsete start, ser det ut til at påskeværet er reddet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fra onsdag av blåser nordavinden vekk milde lavtrykk og gir en strålende påskehelg!

– Ja, dette ser slett ikke verst ut, i alle fall ikke for sørlige del av landet, sier meteorolog Cecilie Villanger i StormGeo.

Sjekk også spådommene for en varm sommer.

Mens påsken startet med vestavær og til dels kraftig vind, er det nordavind som kommer til å prege dagene som kommer. Og nordavind betyr gjerne lave temperaturer, men også mye sol.

Send ditt beste påskebilde til oss!

Slik blir påskeværet

Slik blir dagene som kommer ifølge de mest sannsynlige prognosene hos StormGeo:

Tirsdag 31. mars: Et lavtrykk passerer over Danmark, og gir litt nedbør lengst sør i landet – litt skyet og halvskyet vær over Sør-Norge – men en ganske flott dag i Midt-Norge. Nord-Norge kan få perioder med sludd og snø.

BEDRE PÅSKEVÆR: Meteorolog Cecilie Villanger i StormGeo melder nordavind og sol. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Onsdag 1. april: Et lite lavtrykk passerer over Nord-Vestlandet, og gir liten til stiv kuling langs kysten, denne vinden vil også bre seg til fjellheimen i Sør-Norge. Sol og pent om du finner det et lunt område – men husk: Stiv kuling er ikke spøk i fjellet. Østlandet får skiftende skydekke, oppholdsvær. Nord-Norge får bygevær i vest, men lettere i øst.

Skjærtorsdag 2. april: Nordavinden har begynt allerede onsdag kveld, og vind fra nord og nordvest brer seg nå over hele landet. Det blir kaldere, det blir bygevær på kysten fra Lofoten til Nord-Vestlandet, kanskje også litt lenger sør, avhengig av vindretningen. Vær obs på vind i fjellet.

Langfredag 3. april: Fortsatt vind fra nord, litt spakere, gir mye pent vær i Sør-Norge, men bygevær på kysten fra Nord-Vestlandet og nordover. Kan bli en flott dag!

Påskeaften lørdag, 1. påskedag: I løpet av lørdagen melder et høytrykk fra Norskehavet sin ankomst, og nordavinden vil øke noe i forkant av dette. Fortsatt skyet og bygevær fra Nord-Vestlandet og nordover, men gradvis mindre vind. Søndag 1. påskedag ser ut til å bli en strålende dag – over hele landet!

Mandag 2. påskedag: Her øker usikkerheten – høytrykket fra søndagen kan bli liggende, eller et lavtrykk fra vest kan presse seg på og gjør det mildt, vindfullt og surt langs kysten.

LES OGSÅ: 4,6 millioner egg – daglig!

Sjekk ditt vær

Statsmeteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt er enig i at det blir mye bra vær, særlig i Sør-Norge, og hun angir ikke fullt så tøff nordavind:

– Det kan komme opp i liten kuling, men selve påskehelgen ser ut til å bli nokså flott.

Men folk bør nok ta en sjekk av det lokale været før de legger ut på toppturer. Hva angår mandagen og hjemfart, kan høytrykket fra helgen bli liggende – men usikkerheten er stor så langt fram i tid, påpeker hun.

Moderat skredfare

Snøskredvarsler Birgit Rustad i Norges vassdrags- og energidirektorat NVE sier at den kjølige værtypen fører til moderat snøskredfare:

– Blir det kaldere, vil det binde snødekket i områder som har vært gjennom en smelteprosess. Men over disse områdene vil situasjonen være som før – bortsett fra at snødekket sakte blir fastere jo lenger det ligger. Vi har nå varslet moderat snøskredfare over hele landet, i områder som har skredfare. Det vil si at faren varierer svært lokalt – at folk må se landskapet an og være skeptiske til bratte hellinger. Foreløpig ser det ikke ut til at faregraden vil øke, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder